Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев оглави Съвета за национална сигурност на републиката. Така той освободи първия президент на страната Нурсултан Назарбаев. Токаев каза, че е готов да потуши твърдо протестите и да продължи демократичните реформи, които бяха проведени досега. Междувременно членът на Съвета на федерацията на Русия Владимир Джабаров каза, че Русия е готова да предостави на Нур-Султан необходимата невоенна помощ. Константин Затулин, заместник-ръководител на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД говори пред вестник "Московский комсомолец“ относно ситуацията:

"Изказването на моя приятел Джабаров беше малко ненавременно и най-вероятно всичко не беше изказване, а отговор на въпрос. Разбира се, ако Казахстан се обърне за помощ към Русия, той несъмнено ще получи тази помощ. Но се съмнявам, че днес ситуацията е достигнала такова критично ниво. Освен това не вярвам казахстанските власти да се обърнат към нас за военна помощ.

Що се отнася до самите протести, те много бързо прераснаха от чисто социален дневен ред в политически. Това предполага, че протестът едва ли е спонтанен, най-вероятно е предварително подготвен. Цените на газа бяха само извинение.

Най-вероятно, протестът е подготвян вътре в Казахстан. Това беше резултат от известна двойственост и разчистване на сметки в казахстанския управляващ елит. Някой беше недоволен от позицията си или сегашната структура на властта, затова реши да мобилизира онези, които бяха на една ръка разстояние: младежи от предградията, развълнувани от националистически лозунги. Сега тези лозунги не се чуват, но това, което се произнася, се приема и в радикалното националистическо движение. Кадровите решения също показват, че не всичко е наред в отношенията между Нурсултан Назърбаев и Касим-Жомарт Токаев.

В тази връзка на този етап не може да се говори за необходимост от намеса. Но на Русия изобщо не е изгодно да се дестабилизира Казахстан и да се нагнетява националистическата реторика там. Бих искал да вярвам, че различните групи в ръководството на Казахстан имат достатъчно разум, за да се консолидират и предотвратят дестабилизацията.

Не вярвам в никакъв Майдан в Казахстан. Там няма да има преврат, ще има размествания в управляващия елит.

Може ли ситуацията в Казахстан да излезе извън контрол?

Има такъв риск, защото силите за сигурност в същата Алмати все още не са показали напълно своите силни качества. Но революциите, както знаете, печелят в столиците, а в Нур-Султан всичко не е толкова драматично. Разбира се, има причини за недоволство, но те съществуват във всяка държава.

В същото време бих искал да отбележа, че по-голямата част от населението е безразлично. За тях това развитие на събитията изглежда неочаквано. Докато някои протестират, други минават отстрани с нескрита изненада. Хората имат много за губене. Казахстан не е Киргизстан, където хората са принудени да напускат, за да изхранват семействата си. Това обаче не е застраховка срещу каквито и да било обществено-политически сътресения. Много ще зависи от това дали ще бъде намерен компромис в рамките на управляващия елит“.

Превод и редакция: Иван Христов