Посланикът на Франция в Албания Елизабет Барсак смята, че "истинският въпрос" в дискусията за инициативата "Отворени Балкани" е признаването на независимостта на Косово и казва, че диалогът между Белград и Прищина е приоритет за Европа. Барсак каза, че е скептична към инициативата "Отворени Балкани", от която Прищина не е част, пише косовският вестник Koha Ditore.

"Вярвам, че всичко, което е направено при подписването на споразумението за напредък и увеличаване на двустранния обмен, е много добро, но ако го погледнете от глобалната гледна точка на целия регион, истинският проблем остава признаването на Косово от Сърбия и диалога между Косово и Сърбия“. "Няма да можем устойчиво да изградим една наистина суверенна Европа, ако нямаме този диалог и не постигнем напредък в тази област“, каза посланикът.

Тя припомни, че на 1 юли 2021 г. в Западните Балкани е въведен безплатен роуминг и посочи, че заради това си е спомнила за създаването на общност за въглища и стомана между Германия и Франция, предшественика на Европейския съюз.

"Започва се с такива неща, може би не много зрелищни, за да се премине към наистина съществени неща. Днес безплатната комуникация, използването на телефони, където и да сте в региона, е горе-долу като въглищата по онова време. В района, където можете да пътувате бързо, тъй като разстоянията не са големи, можете да отидете до Шкодра за обяд в Подгорица, без да имате проблеми с телефона“, каза Барсак.

Посланикът на Франция, страната, която пое шестмесечното председателство на Европейския съюз на 1 януари, подчерта, че не трябва да има разделяне в процеса на европейска интеграция между Албания и Северна Македония, въпреки че "Скопие е заложник на българско вето“.

***

Белград. Асоциацията на екологичните организации на Сърбия блокира в неделя движението по пътищата в няколко града в страната с искане за забрана на добива на литий, тоест правителството на Сърбия да оттегли плана за специалното предназначение на мина Ядар, съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Белград, цитиран от скопския вестник “Слободен печат“.

Протестите започнаха около 13 часа (14 часа българско време) в неделя, като бяха блокирани пътищата в Нови Сад, Прелина, Шабац, Лозница-Валево и пътя Горня Неделица-Брезяк в Западна Сърбия, където британско-австралийската компания "Рио Тинто“ планираше изграждането на литиева мина.

Магистрала Ибър под моста край Прелина също беше блокирана, където имаше инцидент, когато шофьор блъсна жена, която се опитваше да му попречи да премине. Жената е откарана с линейка в болницата в Чачак.

В Белград няколко десетки граждани блокираха за десет минути едното платно на международната магистрала Е-75 на моста "Газела“.

Събралите се заявиха, че са дошли по своя инициатива и няма организатори, а протестът бе доминиран от десни и антиваксинални послания.

Сръбският президент Александър Вучич реагира на блокадите в Сърбия.

Пред репортери в казармата в Панчево той каза, че не вижда смисъла от протеста и че държавата си е "свършила работата и е приела всички искания".

"Що се отнася до "Рио Тинто“ няма да има промени, никакви нови действия, никакви действия на "Рио Тинто“ в бъдеще по какъвто и да е начин, докато не проведем обществен дебат по някакъв начин“, каза Вучич.

Той допълни, че е рано да се говори за това, тъй като държавата все още не е получила проучвания за оценка на въздействието на проекта върху околната среда.

***

Атина. Гръцкият външен министър Никос Дендиас ще приеме своя колега от Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд в Атина, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Очаква се в центъра на дискусиите да бъдат двустранните отношения в областта на отбраната, икономиката и инвестициите, както и сътрудничеството в международни организации.

Развитието в Източното Средиземноморие и региона на Персийския залив също се очаква да бъде обсъдено задълбочено.

Това ще бъде второто посещение на саудитския министър в Атина за по-малко от година, след като преди това участва във Форума за приятелство през февруари 2021 година.

Визитата му следва посещението на Дендиас и министъра на отбраната Никос Панайотопулос в Саудитска Арабия миналия април и посещението на премиера Кириакос Мицотакис през октомври.