От Министерството на културата на Република Северна Македония съобщиха за скопското електронно издание "Слободен печат", че до момента не са получавали кореспонденция относно инициативата на българското правителство да откупи, възстанови и превърне в музей родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп.

Писателят Димитър Талев, родом от Прилеп, лежи в затвора в следвоенните години по обвинение за "разпространение на великобългарски шовинизъм“, а след излизането си от затвора през 1948 г. заминава за София, където живее и твори до смъртта си през 1966 г. . Заема специално и значимо място в българската литература, а през 1998 г. е в списъка на ЮНЕСКО за значими годишнини заради приноса си към световната култура.

Българските власти взеха решение за придобиване на имота още през юни 2023 г., но до момента не са предприели никакви конкретни действия, въпреки че сградата се руши от години, пише медията.

Но сега българското правителство възложи на министъра на културата Найден Тодоров да проучи възможно най-скоро възможността и стартира процедурата за закупуване на родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп.

Проблемът е, че в момента само собственичката на 2/3 от имота е декларирала, че иска да продаде своята част, а през 2023 г. цената, която е поискала, е 100 000 евро. Но останалата  третина е на друг собственик, който категорично отказва да продаде дела си на българската държава.

Собственичката Снежана Аческа още миналата година поиска българската държава да изкупи нейния дял, за да спаси къщата. Тя твърди, че наследниците на Талев са били прогонени от Прилеп и Македония и са претърпели подобна съдба като писателя в следвоенните години.

"Министерството на културата не е компетентно по въпросите на покупко-продажбата на недвижими имоти, тъй като те не представляват защитено културно наследство. Ако бъде изпратено писмо до министерството за посочената къща, в зависимост от поставените въпроси ще дадем съответстващ отговор, от гледна точка на компетентността на Министерството на културата“, съобщиха за "Слободен печат" от министерството.

Във всеки случай, ако имуществено-правните отношения около разрушената къща на писателя Димитър Талев бъдат напълно решени, реконструкцията и евентуалното й превръщане в музей трябва да бъде предмет на споразумение между двете правителства и ресорните министерства на културата.