Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис очаква Християн Мицкоски да използва Северна Македония "erga omnes" и ще повдигне въпроса на срещата на върха на НАТО, предава А1 On.

"Очаквам кандидатът за министър-председател на Република Северна Македония публично, по ясен и категоричен начин да заяви, че спазва Преспанското споразумение, че името на страната му е Северна Македония, erga omnes (правен термин- във всичко) както във вътрешна, така и във външна употреба", това е заявил гръцкият премиер Министър Кириакос Мицотакис, който е посочил, че ще повдигне конкретния въпрос на предстоящата среща на върха на НАТО, но също така е оценил, че "логиката все пак ще надделее в Скопие".

На пресконференция, проведена на остров Крит на 2 юни, в навечерието на европейските избори на 9 юни, Мицотакис е отговарял на редица въпроси на журналисти, включително за отношенията с РСМ и спазването на Преспанското споразумение.

Гръцкият премиер е заявил, че в момента се констатира, че "намерението на ВМРО-ДПМНЕ е на практика да оспори името" и е подчертал, че "Гърция няма да приеме това".

Относно това дали конкретният въпрос ще бъде повдигнат на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през първата половина на юли, Мицотакис е отговорил положително и е посочил, че "това ще бъде първата възможност да бъда на един форум с новия премиер на Северна Македония".

"Разбира се, че ще поставя въпроса на срещата на върха на НАТО за 75-ата годишнина от създаването на Алианса. И наистина бих насърчил ръководството на Скопие да не застрашава европейския курс, който страната ни подкрепи, което мисля, че самите граждани желаят. Да осъзнаят, че изборите свършиха, че популизмът във външната политика може да е привлекателен за привличане на гласове, но не подкрепя провеждането на сериозна външна политика, когато човек официално поема задълженията", е коментирал Мицотакис.

"Вярвам, че в крайна сметка логиката ще надделее и ще има признаване на заложеното в Споразумението от Преспа, което за нас има негативни неща, но едно от важните измерения е именно единствено име на държавата за всички и това не може да бъде оспорван на практика от никого", е допълнил Мицотакис на пресконференцията.

Той отново е повторил, че ще се търси абсолютно изравняване по този въпрос, които според него са на една линия с ЕС и САЩ.

"Нека подчертая, че не сме сами. Европейската комисия казва абсолютно същото, САЩ казват същото. Така че Гърция не е изолирана, Скопие е изолирано, следвайки тази политика и затова мисля, че в крайна сметка логиката ще надделее и Северна Македония ще се върне към трудния път на хармонизиране с европейските критерии и ако направи това, Гърция ще бъде първите, които ще подкрепят това усилие", е посочил Мицотакис.