Очаквам кандидатът за министър-председател на Северна Македония публично, по ясен и категоричен начин да заяви, че спазва Преспанското споразумение, че името на страната му е Северна Македония, erga omnes (за всички употреби) - както вътрешна, така и външна употреба, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който посочи, че ще повдигне конкретния въпрос на предстоящата среща на върха на НАТО, но също така оцени, че разумът все пак ще надделее в Скопие, предаде кореспондентът на МИА от Атина.

На пресконференция, проведена на остров Крит, в навечерието на европейските избори на 9 юни, Мицотакис отговори на редица въпроси на журналисти, включително за отношенията с Република Северна Македония и спазването на Преспанското споразумение.

Гръцкият премиер заяви, че в момента се констатира, че "намерението на ВМРО е на практика да оспори едното име за всички" и подчерта, че "Гърция няма да приеме това".

Относно това дали конкретният въпрос ще бъде повдигнат на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през първата половина на юли, Мицотакис отговори положително и посочи, че "това ще бъде първата възможност да бъда на един форум с новия премиер на Северна Македония“.

"Разбира се, че ще поставя въпроса на срещата на върха на НАТО за 75-ата годишнина от създаването на Алианса. И наистина бих насърчил ръководството на Скопие да не застрашава европейския курс, който страната ни подкрепи, което мисля, че самите граждани желаят. Да осъзнаят, че изборите свършиха, че популизмът във външната политика може да е привлекателен за привличане на гласове, но не подкрепя провеждането на сериозна външна политика, когато човек официално поема задълженията. Вярвам, че в крайна сметка здравият разум ще надделее и ще има признаване на заложеното в Споразумението, което за нас има негативни неща, но едно от важните измерения е именно едното и единствено комплексно име за всички и това не може да бъде оспорено на практика от никого“, заяви Мицотакис.

Той отново повтори, че ще се търси абсолютно съгласуване по този въпрос, за което според него са на едно мнение с ЕС и САЩ.

"Нека подчертая, че не сме сами. Европейската комисия казва абсолютно същото, САЩ казват същото. Така че Гърция не е изолирана, Скопие е изолирано, следвайки тази политика и затова мисля, че в крайна здравият разум ще надделее и Северна Македония ще се върне към трудния път на хармонизиране с европейските критерии и ако направи това, Гърция ще бъде първата, която ще подкрепи това усилие“, посочи Мицотакис.