"Омикрон“ е най-бързо разпространяващият се вирус, познат на човечеството. Едва месец след откриването му в Южна Африка, новият вариант на коронавирус вече беше доминиращ в страните по света, с повече случаи от всякога. "Това е невероятно бързо разпространение“, каза лекарят Роби Бхатачария, експерт по инфекциозни болести в Масачузетската обща болница (САЩ), цитиран от испанския вестник El Pais.

За да демонстрира инфекциозната сила на "Омикрон“, Бхатачария направи изчисление, за да си представи как би изглеждала надпреварата между "Омикрон“ и вирус на морбили, друг от най-заразните вируси в света. Един човек с морбили заразява средно 15 други, ако никой не е ваксиниран, в сравнение с шестте души, заразени с омикрон. Но ключът се крие в така нареченото "време на генериране“: т.е. броят дни, които изминават между момента, когато първият човек е заразен и когато заразените от тях също станат заразни. При морбили това отнема около 12 дни. В случай на "Омикрон“ това отнема само четири до пет дни. "Един случай на морбили би причинил 15 случая в рамките на 12 дни. Един случай на "Омикрон“ би довел до други шест на четири дни, 36 случая на осем дни и 216 след 12 дни“, обясни Бхатачария.

В реалния свят новият вариант на коронавируса среща и хора, които са ваксинирани или които вече са били заразени с Covid-19, забавяйки разпространението му. Следователно лекарят вярва, че всеки човек, заразен с омикрон, заразява само трима други индивида, фигура, подобна на тази на оригиналния вирус в китайския град Ухан, който избухна на планета без имунна защита и без мерки за ограничаване. "При настоящите условия прост модел на експоненциален растеж все пак ще покаже 14 милиона души, заразени за 60 дни от един случай, в сравнение със 760 000 с морбили в популация без специфични защити“, предупреди Бхатачария.

"Омикрон“ със сигурност е най-бързо разпространяващият се вирус сред тези, които са добре проучени.

Историкът и лекар Антон Еркорека изследва епидемии от миналото и е поразен от разпространението на "Омикрон“. "Това е най-експлозивният и най-бързо разпространяващият се вирус в историята“, заяви той. Еркорека, директор на Баския музей по история на медицината, припомня, че на чумата(14-ти век) и холерата от 19-ти век са били необходими години, за да се разпространят по света. На т. нар. "руски грип“ от 1889 г., който може да е бил причинен от друг коронавирус, са били необходими три месеца, за да обиколи планетата. Това е подобно на времето, отнето от оригиналния вариант на SARS-CoV-2, открит през декември 2019 г. в Ухан и вече световно разпространен до март 2020 г. "Вариантът "Омикрон“ победи този рекорд за разпространение“, каза Еркорека.

Епидемиологът Уилям Ханадж, съдиректор на Центъра за динамика на заразните заболявания в Харвардския университет, е съгласен. ""Омикрон“ със сигурност е най-бързо разпространяващият се вирус сред тези, които сме успели да проучим детайлно“, отбеляза Ханадж. Едно от най-добре проучените огнища на "Омикрон“, парти в Осло, Норвегия с новопристигнал гост от Южна Африка, завърши с най-малко 81 от 117 участници, заразени с варианта.

Безпрецедентното разпространение на "Оикрон“ не подлежи на съмнение, но по-малко ясно е ефектът, който това цунами от случаи ще има върху популациите с висок процент на ваксинация сред най-уязвимите. В Испания почти 100% от хората на 70 и повече години са ваксинирани. "Омикрон“ е способен да заразява ваксинираните хора, но ваксините все още предотвратяват сериозни заболявания, както се потвърждава от скорошно проучване, ръководено от холандския вирусолог Корин Гертсван Кесел от университета "Еразъм“ в Ротердам. Индивидуалният риск е много по-нисък, отколкото при предишни варианти, но при толкова много инфекции ежедневните постъпвания в испанските отделения за интензивно лечение (ICU) вече са половината от тези, регистрирани по време на най-лошия пик на вълната през януари 2021 г., когато на практика никой не е бил ваксиниран .

Превод и редакция: Юлиян Марков