Руският енергиен гигант "Газпром“ е доставил рекордно количество природен газ на Китай за един ден – 23 декември, съобщава вестник "Коммерсант“, като се позовава на данни от компанията.

Изявлението беше направено на фона на енергийната криза в Европа, за която редица политици от Европейския съюз обвиняват руската компания, подчертават от редакцията.

"На 23 декември беше регистриран исторически рекорд за ежедневните доставки на газ от Русия за Китай“, се казва в съобщението, публикувано на официалната интернет страница на компанията.

От пресслужбата на "Газпром“ уточниха, че доставките на газ за европейските потребители се извършват "в съответствие със заявките и в пълен размер в съответствие с настоящите договорни задължения“. Компанията отбеляза, че обемът на газ в европейските хранилища към 24 декември възлиза на 21,1 милиарда кубически метра природен газ по-малко от миналогодишното ниво, а 43,1% от обема на инжектирания газ тази година са били използвани.

От 21 декември "Газпром“ не е резервирал допълнителни мощности през газопровода "Ямал-Европа“ до Германия. Компанията казва, че европейските партньори не подават оферти. На фона на намаляването на изпомпването през газопровода цената на газа в Европа надхвърли 2150 долара за първи път в историята.

Превод и редакция: Тереза Герова