Основен ремонт на историческата сграда на британския парламент - Уестминстърския дворец, който е в аварийно състояние - може да струва 14 милиарда лири (18,7 милиарда долара), повече от три пъти повече от първоначалната прогноза, и да отнеме около 20 години. Това съобщи в понеделник The Daily Telegraph, позовавайки се на правителствени източници.

Според проектоплана, който се обсъжда в момента, представители на двете камари - Общините и Лордовете - ще бъдат принудени да напуснат сградата за целия период на работа, за да не оскъпяват допълнително ремонта. Парламентаристите вече гласуваха за преместване в други помещения преди три години, след като им беше казано, че ремонтът на стойност 4 милиарда британски лири (5,3 милиарда долара) ще отнеме не повече от 6 години. Решението за времето за започване на работата обаче все още не е взето.

Според говорител на организацията за реставрация и обновяване на сгради, която включва депутати, лордове, историци и експерти по инфраструктура, "засега информацията се основава на предварителни оценки, които ще бъдат проверени през 2022 г.“. Данните в това отношение ще се основават на много хиляди часове проучване на сградите.

До £ 127 милиона ($ 170 милиона) се изразходват годишно за поддръжка на сградите и текущата им работа.

Проектирана от архитектите Чарлз Бари и Август Пугин, тази внушителна неоготическа структура на брега на Темза е открита през 1871 г. Най-известният й елемент е часовниковата кула и камбаната, наречена Биг Бен. От 2012 г. тя носи името на кралица Елизабет II.

През 2016 г. Съвместният комитет на Уестминстърския дворец посочи, че основите на сградата заплашват да се плъзнат в Темза, издълбаният облицовъчен камък се срутва поради замърсяване на въздуха, покривът не издържа изпитанието на времето, вътре в двореца самите тръби течат и ел. окабеляването дава дефекти, а при последния ремонт в края на 40-те години на миналия век, при декорирането на помещенията, е използван канцерогенен азбест, вреден за човешкото здраве.

Превод и редакция: Иван Христов