В края на ноември тази година Комитетът по лекарствените продукти за хуманната медицина към Eвропейската агенция по лекарствата препоръчва разширяване на обхвата на приложение на ваксината срещу COVID-19 Comirnaty, като се включат като подлежаща група и децата на възраст от 5 до 11 години, извършена е промяна и в Кратката характеристика на продукта (КХП). Това съобщиха от пресцентъра на Регионална здравна инспекция - Добрич.

Съгласно промяната в КХП, при деца от 5 до 11 години дозата Comirnaty ще бъде по-ниска от тази, която се използва при хора на възраст 12 години и по-големи (10 µg в сравнение с 30 µg). Както и при по-голямата възрастова група, ваксината се прилага като две инжекции в мускулите на мишницата, с интервал от три седмици.

Педиатричната ваксина Comirnaty е в многодозови флакони, като един флакон съдържа 10 дози по 0,2 ml след разреждане. Ваксината е налична.

Уточнени са временните имунизационни пунктове, които ще прилагат педиатрична ваксина срещу COVID-19 при деца на възраст 5-11 г. в област Добрич:

- МБАЛ-Добрич АД , ул. П. Хитов № 24, гр. Добрич, телефон за записване 0888476957;

- ДКЦ I - Добрич ЕООД, ул. Д. Петков № 3, гр. Добрич, телефон за записване: 058 601474;

- МЦ-I - Балчик ЕООД , ул. Зл. Петков № 1, гр. Балчик, област Добрич, телефон за записване 0579 72866.

С цел планиране на дозите и оползотворяване на многодозовите флакони и за недопускане на предотвратим брак на ваксина е желателно родителите първо да се консултират с дадения пункт за ден и час, преди да го посетят.