С възстановяването на РУ – Шабла даваме възможност на колегите за по-бърза реакция, но по-важното – възвръщаме у хората усещането за сигурност и спокойствие. С тези думи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов официално откри възстановеното районно управление в града, което бе сред редицата полицейски и гранични структури, закрити в резултат на прибързано извършена преди две години реформа.

"Не приемам промени, започнали и завършили с полицаите на терен", подчерта вътрешният министър пред кмета и жителите на общината, която има както морска, така и сухопътна граница със съседна Румъния. Той потвърди основния приоритет в работата на МВР – сигурността на гражданите, чието гарантиране зависи изключително от функционалността на структурите по места.

На служителите на РУ – Шабла, ръководени от главен инспектор Васил Ялнъзов, Министър Стоянов пожела да изпълняват с чест и достойнство служебните си задължения: "Гордейте се, че са част от Министерството на вътрешните работи и знайте, че винаги може да разчитате на мен".

След гостите на церемонията по официалното възстановяване на дейността на районното управление бяха кметът на община Шабла Мариян Жечев и директорът на ОДМВР – Добрич  старши комисар Красен Торимацов.

РУ – Шабла обслужва територията от 325 кв. м и население от 4322 души, съсредоточени в 16 населени места. Община Шабла има както морска, така и сухопътна граница с Република Румъния. През месеците юли и август на територията на общината патрулират съвместни българо-румънски екипи, които се грижат за сигурността на гостите и жителите на Шабла.

През 2022 г. районното управление бе преобразувано в участък към РУ -Каварна. Подобна съдба сполетя и РУ - Албена, което бе преструктурирано в участък към РУ - Балчик.