Европейската агенция по лекарствата в понеделник препоръча използването на нов тип ваксина срещу COVID-19 от Novavax, с което броят на инжекциите, които ще бъдат достъпни в ЕС, става пет, пише европейската редакция на Politico.

Комисията по лекарствата на агенцията поясни, че ваксината, наречена Nuvaxovid, може да се използва при възрастни на 18 и повече години. При клинични изпитвания по-рано тази година ваксината се оказа над 90 процента ефективна за предотвратяване на случаите на COVID-19 и 100 процента ефективна за предотвратяване на умерено до тежко заболяване.

Тези данни са генерирани във време, когато алфа и бета вариантите на коронавируса са предимно доминиращи.

В изявлението си EMA заяви, че "понастоящем има ограничени данни за ефикасността на Nuvaxovid срещу други опасни варианти, включително Омикрон“.

Ваксината е първата инжекция срещу COVID-19 на базата на протеини, която е разрешена в ЕС. Тя съдържа антиген, извлечен от коронавирусния шипов протеин, базиран на родовия щам на коронавируса.

През август Европейската комисия осигури поръчка за 100 милиона дози от ваксината с биотехнологията на САЩ, с опцията да я разшири до 200 милиона дози до 2023 г.

Технологията, на която се основава Novavax, се използва от много години във ваксините за защита срещу хепатит, херпес зостер и други вирусни инфекции. Но към днешна дата не е имало много разработки срещу COVID-19.

Две други ваксини срещу COVID-19 също използват тази технология, от Clover Biopharmaceuticals, базирана в Китай, и Biological E в Индия.

Превод и редакция: Иван Христов