Правителството на Гърция реши да увеличи субсидирането на сметките за електроенергия и природен газ на фона на постоянно нарастващите цени на енергийния пазар, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Изданието разбира, че държавните субсидии към сметките за електроенергия през декември ще бъдат увеличени от 39 евро на месец за първите 300 киловатчаса потребление до 48 евро на месец. Субсидията ще бъде финансирана от Фонд за енергиен преход, където отиват приходите от търговете за права на емисии.

Обществената газова корпорация (DEPA) обяви, че е започнала да прилага 16% отстъпка за използването на природен газ, малко по-висока от първоначално обявените 15%, което се изразява в 11 евро на мегаватчас през октомври и 15 евро/MWh през ноември. През декември отстъпката ще бъде по-голяма.

От понеделник, 20 декември, DEPA Commercial ще кредитира газопреносните компании за месеците октомври и ноември, след което те ще прилагат отстъпката със задна дата за местните потребители.

Правителството планира повече мерки за подкрепа на потребителите през първото тримесечие на следващата година, въпреки че обхватът на тези мерки ще се определя от различни външни фактори.

Превод и редакция: Юлиян Марков