Със 76 гласа "за" и 6 "против" Африм Гаши беше избран за нов председател на парламента на Република Северна Македония. Като единствен кандидат, предложен от ВМРО-ДПМНЕ, Коалиция "Вреди" и Движението ЗНАМ - "За нашата Македония" се ангажира да спазва Конституцията и законите и да изпълнява съвестно задълженията си, предава скопският телевизионен канал "Сител“.

В напрегната атмосфера започна първият работен ден за 118-те народни представители от новия състав на Събранието. Народните представители, чиито мандати бяха проверени, не си спестиха обвинения и обиди за избора на Гаши. Основната албанска партия ДСИ (Демократичен съюз за интеграция) напусна заседанието, а депутатите от СДСМ решиха да замълчат, докато Левицата и ВМРО-ДПМНЕ се нападнаха остро.

Лидерът на Левицата Апасиев обвини Мицковски, че е излъгал народа и е поставил на това място човек, който не уважава македонските държавни символи. Мицковски, който за първи път сяда в парламента, отговори, че на два пъти е пропуснал шанса за национално обединение.

След края на учредителното заседание Йован Митревски, който ръководеше парламента по време на служебното правителство, предаде поста на Африм Гаши и му каза, че трябва да се запази функционалността и независимостта на парламента.

След избора на новите 11 народни представители, Народното събрание информира президента Гордана Силяновска Давкова, след което започва да тече 10-дневният срок за даване на мандат за съставяне на новото правителство. В следващите 20 дни мандатоносителят трябва да представи състава на новото правителство.