България подкрепя преназначаването на шестима съдии в Общия съд на ЕС от Естония, Кипър и Финландия, както и назначаването на един допълнителен съдия и двама съдии в Общия съд на ЕС от Словения, Гърция и Ирландия. Това се посочва в българската позиция за заседанието на постоянните представители на държавите членки в ЕС (КОРЕПЕР II), което ще се проведе на 21 декември 2021 г. в Брюксел, съобщиха от правителствената информационна служба. На заседанието ще бъдат разгледани предложенията на шестте страни.

България подкрепя предложенията на Естония, Кипър и Финландия за преназначаване на Лори Мадис и Ико Ном, на Анна Маркули и Савас С. Папасавас, както и на Тюла Пиня и Хайки Канинен на поста съдия в Общия съд с мандат до 31 август 2028 г.

България подкрепя и предложенията на Словения за назначаване на Дамян Куковец на поста допълнителен съдия в Общия съд с мандат до 31 август 2025 г., на Гърция за назначаване на Йоанис Димитракопулос на поста съдия в Общия съд с мандат до 31 август 2022 г., както и на Ирландия за назначаване на Сузане Кингстън на поста съдия в Общия съд с мандат, изтичащ на 31 август 2025 г.