Германия счита убийството на грузинския гражданин от чеченски произход Зелимхан Хангошвили в Берлин през 2019 година за нарушение на суверенитета си и гони двама служители на руското посолство, съобщи в сряда пред журналисти министърът на външните работи на страната Аналена Бербок, цитирана от ТАСС.

"Това убийство, както съдът установи днес по държавен ред, представлява сериозно нарушение на германското законодателство и суверенитета на Федералната република. Току-що извикахме руския посланик за разговор. Посланикът беше информиран, че двама представители на дипломатическия персонал на руското посолство е са обявени за нежелателни персони“, каза тя.

Бербок припомни, че ден преди това е провела телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров, в резултат на което тя се изказа в полза на "открит диалог“ с Москва. "Това е във взаимен интерес, трябва да бъде направено въз основа на международното право и взаимното уважение“, каза тя. "Ясно е, че действия като убийството в Тиргартен сериозно биха усложнили обмена“.

По-рано съд в Берлин осъди на доживотен затвор руски гражданин, който уби грузински гражданин преди 2,5 години. Съдът се съгласи с аргументите на прокуратурата, че убийството се твърди, че е извършено по указания на държавните структури на Руската федерация.

Руският посланик в Германия Сергей Нечаев каза по-рано, че смята присъдата за "предубедено, политически мотивирано решение, което сериозно влошава и без това тежките руско-германски отношения“. "Абсурдната теза за участието на Руската федерация в деликта беше методично налагана на обществеността през целия процес, преплетена с общия антируски фон, но в крайна сметка така и не беше потвърдена с убедителни доказателства“, каза дипломатът.

Превод и редакция: Иван Христов