Учените от ЕС ще изследват историята на Европа по време на френското председателство на Съюза, твърдят македонски експерти - проектът на Макрон ще окаже влияние върху македоно-българския спор, коментира скопският телевизионен канал “24 Вести“

Представяйки приоритетите на френското председателство на ЕС, Еманюел Макрон обяви, че иска да работи по проект "История на Европа,“ който ще има за цел да се бори с историческия ревизионизъм, който битува в някои страни от ЕС. Въпреки че Балканите не са във фокуса на тази парижка инициатива, тя ще окаже голямо влияние върху Скопие и София, смятат експерти.

"Няма съмнение, че подобна историческа дискусия би имала влияние върху разширяването и по-конкретно върху нашите спорове с България, в контекста на исторически въпроси. Ние, като държава, дълго време искаме Комисията, работеща с България, да придобие международно измерение, да бъде отворена към Европа и извън нея. Ето защо смятам, че подобно обсъждане в ЕС и тази инициатива вероятно би могло да насочи, често екстремния път, по който поема, голяма част от българската комисия,“ каза Симонида Кацарска.

Очаква се работата на европейските исторически експерти да приключи през втората половина на годината, започвайки през юни. Оттук идва и въпросът доколко ще е необходима дългогодишната македоно-българска комисия в бъдеще, ако миналото премине в ръцете на европейските исторически експерти, коментира телевизионният канал.

"Очаквам, разбира се, България да настоява за съществуването на тази комисия, въпреки че имаме ново развитие с потенциален нов премиер, който обяви, че не трябва да обсъждаме само исторически въпроси. Очаквам, че ако тази инициатива се материализира, ще даде рамка, ще даде пример, след което може да се проведе обсъждането на нашата комисия, ако реши да продължи да работи,“ каза Кацарска.

Превод и редакция: Юлиян Марков