Френският президент Еманюел Макрон заяви, че онлайн-среща с руския лидер Владимир Путин е насрочена за следващата седмица. Основната тема ще бъде уреждането на конфликта в Украйна, пише руският вестник “Московский Комсомолец“.

Френският лидер също така подчерта, че участието на САЩ в уреждането в Украйна няма да замени съществуващия "Нормандски формат“. Той припомни, че американският му колега Джо Байдън отбеляза важността на нормандския формат в комюникето.

Той също така благодари на Байдън за координацията с европейските партньори преди и след разговора с руския лидер Владимир Путин.

По-рано, на 7 декември, Байдън проведе онлайн разговори с Путин. Те бяха държани при закрити врати чрез видеовръзка. Срещата продължи два часа. След срещата на върха Белият дом съобщи, че американският президент е изразил загриженост за ситуацията в Украйна. Путин от своя страна информира събеседника си за отказа на Киев да изпълни Минските споразумения. Той добави също, че именно НАТО се занимава с усвояването на украинските територии и изгражда военна мощ по руските граници.

Освен това лидерите се споразумяха за необходимостта от преговори между Руската федерация и САЩ и водещите страни от НАТО. Още в петък ще бъде обявен съставът на срещата, в която ще участват Русия, САЩ и поне още четири страни от НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков