В периода 9-17 декември държавният секретар на САЩ Антъни Блинке ще направи визити във Великобритания, Индонезия, Малайзия и Тайланд от 9 до 17 декември, предава Reuters, като се позовава на съобщение от външнополитическото ведомство във Вашингтон.

На срещата на Г-7 в Ливърпул на 10-12 декември Блинкен ще говори с членове на страните от формата и поканените като гости представители на Австралия, Индия, Република Корея и членове на Асоциацията на държаите от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Въпросите за сигурността, включително струпването на руски сили на границата с Украйна, ваксините срещу COVID-19, глобалната инфраструктура и растежа в Индо-Тихоокеанския регион, ще бъдат на дневен ред, се казва в съобщението на Държавния департамент на САЩ.

Оттам Блинкен ще отпътува към Индонезия, Малайзия и Тайланд на 13-16 декември, за да обсъди регионални въпроси, включително ситуацията в Мианмар. Той ще завърши пътуването си със спирка в Хонолулу, Хавай, на 17 декември, за да се срещне с командира на INDOPACOM адмирал Джон Акуилино.

Превод и редакция: Тереза Герова