Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц потвърди официално на пресконференция, че се оттегля от политиката, предава ORF, най-голямата обществена медия в страната.

Курц казва "сбогом на политиката“, за да се концентрира върху семейството си. През следващата година той ще се "преориентира професионално“. Поглеждайки назад през последните десет години от политическата си дейност в Австрия, Курц сподели, че се чувства "благодарен“.

"Винаги правех всичко възможно и опитвах всичко“, каза Курц, като обясни, че "напоследък ентусиазмът ми към политиката малко намаля“. Като причина той изтъкна обвиненията срещу него. "В това има нещо изтощаващо..., което направи пламъка в мен по-слаб“. В заключение бившият канцлер добави: "Аз не съм нито светец, нито престъпник“.

За Австрийската народна партия предстои промяна на върха, подчертава медията. Засега твърденията са, че вътрешния министър Карл Нехамер ще поеме ръководството на партията. Спряга се обаче и името на министъра по европейските въпроси Каролин Едстадлер.

Разследването за корупция разтърси коалицията АНП-Зелените през октомври. Курц и близкото му обкръжение са разследвани по подозрение в подкуп и корупция.

Превод и редакция: Тереза Герова