НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Майк Помпео: Вашингтон ще работи за връщане на формата Г-8

Майк Помпео: Вашингтон ще работи за връщане на формата Г-8

28 Август 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американската администрация ще работи за връщане на формата Г-8 с участието на Русия. Това заяви държавният секретар Майк Помпео в интервю за телевизионния канал Fox News, текстът на който бе разпространен от пресслужбата на Държавния департамент на САЩ, предава TACC.
Първият дипломат на Вашингтон бе попитан дали Русия трябва да бъде поканена да се присъедини към групата на седемте най-големи икономики в света. „Да, президентът смята така“, отговори Помпео. На въпрос дали е съгласен с идеята, той отговори: „Президентът [на САЩ] вярва, че трябва да направим това. Работя за него. Разбира се, ще работим за тази цел", заяви държавният секретар.
По-рано държавният глава на САЩ Доналд Тръмп по време на пресконференция след срещата на върха на Г-7 в Биариц заяви, че е склонен да търси възобновяване на формата на Г-8 с руско участие, въпреки непопулярността на тази инициатива.
На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че завръщането във формата не е самоцел за Русия, тъй като множество въпроси са по-ефективно разрешени във формата Г-20. В същото време той припомни, че руският президент Владимир Путин вече многократно е заявявал, че Москва не отказва да общува с други държави в какъвто и да е формат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Путин няма да приеме колективната безотговорност на Г-7

„Взгляд“: Путин няма да приеме колективната безотговорност на Г-7

26 Август 2019 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Биариц. Путин няма да приеме колективната безотговорност на Г-7, пише руският вестник „Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.
Основният резултат от срещата на върха на Г-7 в Биариц е задълбочаващото се несъгласие между нейните участници, преди всичко САЩ и европейските страни, по почти всички ключови въпроси. Въпросът за колективните отношения на Седемте с Русия предизвика разцепление в клуба, докато САЩ и Европа почти си размениха ролите в сравнение с 2014 година.
Срещата на лидерите на Западния свят беше замислена от организатора му Еманюел Макрон като собствен триумф, но въпреки всички усилия и аплодисментите за френския президент не се очакват от никъде. Срещата на върха в Биариц няма да се запомни дори като международната премиера на Борис Джонсън - новият ръководител на британското правителство, въпреки че той вече беше привлякъл вниманието със собствените си маниери,но остана в сянката на Доналд Тръмп и домакина на срещата.
За трета поредна среща акцентът беше естествено върху американския президент - който, както винаги, обича да казва на партньорите си от Г-7 каквото иска и какво смята за важно, а не какво биха искали да чуят от него. Този път САЩ се разминаха с Европа в почти всички отношения - и това се виждаше най-ясно в разговора за Русия.
Фактът, че завръщането на Русия в клуба, тоест възобновяването на Г-8, ще бъде една от основните теми на срещата на върха, беше ясно още преди да започне - не само заради думите на Тръмп, но и заради думите и делата на Макрон, който покани три дни преди срещата на върха в околностите на същия Биариц и Владимир Путин.
И това въпреки факта, че Русия не иска никаква „осморка“ и има достатъчно разногласия между участниците в „седморката“ и без руската тема.
Всъщност, каквото и седемте мъже и една жена да говориха в Биариц (а „седемте“ всъщност се състоят от осем участници, тъй като формата включва и Европейския съюз, чийто ръководител Доналд Туск участва в срещата на върха), те не можеха да се споразумеят за нищо.
Търговската война? Европа е загрижена за американската политика на протекционизъм - но тук Тръмп няма намерение да се съобразява с европейците и постоянно намеква, че не се страхува да води война на два фронта и след търговската война с Китай е готов, ако е необходимо, да се включи в тарифна битка и с Европейския съюз.
Ситуацията в Сирия? Тръмп категорично каза, че ако европейците не си вземат членовете на „Ислямска държава“, заловени от американците, пристигнали от Германия, Франция и други страни, той ще ги пусне, за да се върнат в малките си европейски родини.
Иран? Натискът на американците доведе до факта, че европейците не знаят как да съчетаят желанието да поддържат добри връзки с персите (и просто да запазят правото си на независима външна политика) и нежеланието да попаднат под американски санкции. Тук Еманюел Макрон се опита да надхитри останалите и покани Мохамад Джавад Зариф, ръководителят на иранското външно министерство, в Биариц, но Тръмп не искаше да се среща с него, а след това американците напълно отрекоха съобщенията, че седемте са инструктирали френския президент да започне преговори с Иран. Всъщност задачата за определяне на „най-ефективния начин за диалог с Иран“, дадена на Франция, трудно може да се нарече мандат за преговори.
Тръмп изобщо не харесва никакви посредници - дори Шиндзо Абе вече се е опитал да предложи услугите си на иранския фронт. И сега в Биариц „неблагодарният“ Тръмп не сподели притесненията му за последните тестове на севернокорейските ракети - те не са междуконтинентални.
Ако европейците направиха всичко възможно, за да накарат Тръмп да постигне съгласие по позициите на „колективния Запад“ по определени въпроси (защо иначе би била нужна Г-7, ако не за разработване на общи подходи или поне за стремеж към тях, в най-лошия случай, поне за намаляване на несъгласията ?), тогава американският президент, напротив, сякаш умишлено не се лишава удоволствието отново да се опита да принуди своите „партньори“ да се съгласят с американската позиция. Това най-ясно се проявява в историята на дискусията по въпроса за завръщането на Русия към Г-8.
След цялата артилерийска подготовка, която Макрон и Тръмп проведоха по този въпрос, всеки въз основа на собствените си съображения, американският президент реши да отнеме руската тема от Макрон. И той каза, че би било по-добре с Русия, отколкото без нея, необходимо е да се възстанови форматът на Г-8 и наистина, „със сигурност е възможно“, той да покани Владимир Путин на следващата среща на върха в Съединените щати през май следващата година като гост (домакинът на срещата той сам избира гостите на форума).
На съботна вечеря в Биариц седем мъже и един дама разгорещено обсъдиха дали всички трябва да се срещнат с Путин. Разбира се, не може да се каже, че "Путин им е съсипал вечерята" (или дори "Тръмп е съсипал вечерята на Путин"), но западната преса използва термините "ожесточен дебат" и "кавга" доста лесно.
Според The Guardian (в статията „Искането на Тръмп за връщането на Русия предизвиква кавга в Биариц“ , която се опира на дипломати, участващи в срещата на върха):
„Тръмп настоя Владимир Путин да бъде поканен отново, пет години след като Русия беше изключена от тогавашната Г8 заради анексията на Крим. От останалите лидери на масата, само Джузепе Конте, напускащият министър-председател на Италия, предложи подкрепа на Тръмп, Шиндзо Абе от Япония остана неутрален. Останалите - Борис Джонсън от Обединеното кралство, Ангела Меркел от Германия, Джъстин Трюдо от Канада, Доналд Туск, председател на Съвета на ЕС, и френският президент Еманюел Макрон - категорично се противопоставиха на това предложение. "
Интересна разстановка на силите: САЩ и Италия, от една страна, Великобритания, Германия, Франция и Канада, от друга, с неутралитета на Япония (наистина Абе няма нищо общо с НАТО). В същото време Франция открито играе двойна игра.
Каква е същността на разногласието? Макрон, който сам лансира темата за завръщането на Русия (въпреки че и тук не беше първи, преди година, в навечерието на последната среща на върха, Тръмп повдигна темата), осъзнавайки, че Тръмп я е отнел от него, Макрон започна да уточнява, че преждевременното завръщане на Русия би било грешно . Тоест, първо „напредък в прилагането на споразуменията от Минск“, тоест решение на украинската криза, а след това завръщане към Г-8.
Това се казва публично - но непублично по време на вечеря са дадени по-откровени аргументи. Това завръщане без условия би било катастрофа за Украйна, морална и геополитическа капитулация на Запада пред Русия и признаване на пълната победа на Путин. Или по думите на The Guardian:
„Повечето други лидери настояха, че това е семейство, клуб, общност от либерални демокрации и по тази причина те казаха, че на президента Путин, който не отразява това, не трябва да се позволява да се върне.“
Ясно е, че думите на Тръмп за либералния клуб са смешни - той играе в реалната геополитика. Според The Guardian, „Това не е толкова важно нещо за Тръмп. Той не споделя тази гледна точка ":
„Тръмп заяви, че по въпроси като Иран, Сирия и Северна Корея има смисъл Русия да бъде в залата. Следователно за него това наистина представлява фундаментална разлика. "
Нещо повече, Тръмп, очевидно, беше първият, който повдигна руската тема по време на вечерята - „и изненада колегите си с жар по този въпрос“:
„Тръмп настояваше за завръщането на Русия след срещата на върха на Г-7 в Квебек миналата година и изглежда е решен да поднови това искане, като го повдигна в дискусии относно политиката на Иран. "Събота вечер ... В това отношение ... ситуацията стана най-малко напрегната," каза европейски дипломат. "
След като чу възражението на колегите си, Тръмп, изглежда, ги е информирал, че те все пак трябва да се примирят с факта, че Путин ще дойде:
„Следващата година ще бъде ред на Тръмп да избира външни гости, тъй като е негов ред да бъде домакин на срещата на Г-7 на фона на кампанията за преизбиране. В неделя европейските дипломати се обзаложиха, че Путин ще бъде начело в списъка му с гости."
Така пише The Guardian, а американският The Wall Street Journal цитира представител на администрацията на САЩ, който казва, че „Тръмп отказа и лидерите се съгласиха, че е рано да се върнем към формата на G8“, припомняйки, че „по-късно Тръмп каза не е взето никакво решение. "

Разбира се, колегите от Г-7 не могат да убедят Тръмп в нищо - не само защото руската тема е отлична възможност за него да играе на нервите им. И все пак - през 2014 г. САЩ в лицето на Обама силно притиснаха Европа да наложи санкции и да се присъедини към политиката на изолация и блокада на Русия. Берлин и Париж не искаха особено да се присъединят към американската кампания срещу "регионалната сила" в най-голяма степен - но атлантическата солидарност тогава имаше магически ефект върху тях.

И сега - или по-скоро, като започнем с пристигането на Тръмп в Белия дом - се оказва, че САЩ искат да се върнат към стария формат на взаимодействие между Запада и Русия. И Европа, на която по време на идването на Тръмп на власт също се наложи да пази ценностите на либералното западно общество не може „да го направи точно така, без да спазва редица идеологически важни процедури. Иначе какво се случва? САЩ наредиха да бъде наказана Русия - ние наказваме, заповядаха да ги върнем - връщаме ги.

Никак не се получава, защото по този начин потвърждава отсъствието на реален суверенитет и независимост в международните отношения. Но Европа не е такава - разбирате ли, ние се борим със САЩ в Иран - ние сме независими, идеологически и принципни. И въпреки че трябва да възстановим отношенията с Русия, а и самите ние, на равнището на нашите страни, правим това и войната със санкции може да бъде отслабена, но това трябва да продължи по нашата европейска инициатива - а не в резултат на изнудването на Тръмп.
В същото време присъствието на Владимир Путин на срещата на високо равнище на Г-7 в Америка всъщност би било чудесен подарък за европейците - ще им е по-лесно да си обяснят с атлантическите центрове на сила в техните собствени държави, които се застъпват за продължаване на политиката на строго ограничаване на Русия: и какво, това не сме ние, това е онзи луд изолационист Тръмп, той му се обади, ние нямаме нищо общо.
Но, уви, те няма да имат такава възможност - Тръмп е напълно възможно и ще покани Путин в САЩ през май догодина, само че руският президент няма да отиде там, за да се срещне със Седемте. Путин вече изрази единствения приемлив формат за отношенията с колективния Запад - ако искате, елате в Русия на срещата на върха през 2014 г., която отменихте. Само че този път тя ще се проведе не във формат „Г-8“, а като „седем“ плюс „един“.
Да бъде не домакин, а гост и дори един от тях и дори в Маями, Путин определено няма да се съгласи със западните лидери. Дори и преди това Доналд Тръмп да бъде на парада в чест на годишнината от Победата на Червения площад - защото ще има двустранни отношения и двустранна любезност, а не колективна безотговорност.

Превод: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Старозагорецът Даниел Ладжев – отличник и вицешампион по таекуон-до 17 септември 2019 г.
Старозагорецът Даниел Ладжев – отличник и вицешампион по таекуон-до 17 септемвр...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.