НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Петя Аврамова: За подобряване на пътната инфраструктура в област Смолян е необходима реализацията на  пет приоритетни обекта

Министър Петя Аврамова: За подобряване на пътната инфраструктура в област Смолян е необходима реализацията на пет приоритетни обекта

26 Март 2019 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Смолян. Министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви, че за подобряване на пътната инфраструктура в област Смолян е необходима реализацията на пет приоритетни обекта. Това заяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на Граждански диалог за регионалното развитие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. По думите й, това са 3,5 км от обходния път на Чепеларе, изграждане на тунел по път Смолян – Средногорци – Рудозем, с цел да се преодолее остра крива с радиус 30 градуса, рехабилитация на 22 км от пътя Рудозем – Смолян, рехабилитация на 22 км от пътя Средногорци – Мадан – Златоград – Бенковски. Този път е връзка между ГКПП „Рудозем – Елидже“ и граничните пунктове „Златоград“ и „Маказа“. Необходима е рехабилитация на 36 км от пътя Гоце Делчев – Доспат – Борино – Девин. Министър Аврамова поясни, че по отношение на обходния път на Чепеларе АПИ ще заложи в инвестиционната се програма актуализиране на проекта за трите участъка, на които е разделен и строителството при осигурени финансови средства по предварителни разчети ще струва около 17 млн. лв., които трябва да бъда осигурени в бюджета на АПИ.
Министърът съобщи, че язовир „Пловдивци“ край Рудозем е напълно готов и се очаква да бъде назначена Държавна приемателна комисия за пускането му в експлоатация. Тя отбеляза още, че „Пловдивци“ е първият язовир за питейни нужди, построен в България през последните 30 години. Към него е изградена и модерна пречиствателна станция за питейни води. Новото съоръжение ще подобри водоснабдителните услуги за около 40 000 жители на общините Рудозем и Мадан. Инвестицията е на стойност 47,4 млн. лв., а финансирането е по Проекта за развитие на общинската инфраструктура, който се изпълнява от 2010 г. със заем от Световната банка.
Министър Аврамова посочи, че на територия на област Смолян ще се инвестират и над 91 млн. лв. за модернизация на ВиК мрежата. Проектът се осъществява с безвъзмездна помощ в размер на 68,2 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ и включва изграждане или рехабилитация на 22 км водопроводи и 46 км канализация. Ще се модернизира и пречиствателната станция за отпадъчни води в Смолян. Тя припомни още, че през октомври 2018 г приключиха дейностите по аварийното укрепване на срутището по главния път Смолян – Мадан, край село Тикале и, че до момента е изградена анкерна стена с размери 7 на 100 метра. Монтирана е 1400 кв. метра високоякостна мрежа, има изградена допълнителна предпазна ограда, като извършените дейности са за малко над 1 млн. лв. „Обсъждаме възможността дали да вървим по пътя за обявяване на обществена поръчка и възлагане на строителство или поради създадените неудобства и затваряне на част от пътното платно, да търсим съкратен вариант и да бъде възложено с изготвен технологичен проект на фирмата, която има договор с АПИ за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. Ще обсъдим тази възможност с ръководството на АПИ, така че да се опитаме в максимално кратки срокове да затворим свлачището, да се изгради джоб-стена, каквато трябва да има по мнението на експерти и която окончателно да затвори този процес на срутището. Обмисляме вариантите и ще намерим най-краткия път, за да може проблемът да бъде решен“, каза още министър Аврамова.
Министър Аврамова каза, че по два договора, финансирани по програмата „ИНТЕРРЕГ България – Гърция“ ще се реализират близо 10 км от пътя Средногорци – Рудозем, който е основна пътна връзка на община Рудозем с областния град Смолян. По отсечката ще преминава бъдещия трафик от ГКПП „Рудозем – Елидже“. Ще се реконструира отсечката от края на село Средногорци до края град Рудозем , както и част от обходния път на града. Там ще преминава трафикът от бъдещия ГКПП „Елидже“. Предвиден е ремонт на 7 моста, 10 подпорни стени, виадукт 200 метра, подобряване на настилки и отводняване, каза още министър Аврамова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Мелемов, кмет: Проектите, които се реализират в община Смолян по ОП „Региони в растеж“, са на стойност 21 млн. лв.

Николай Мелемов, кмет: Проектите, които се реализират в община Смолян по ОП „Региони в растеж“, са на стойност 21 млн. лв.

26 Март 2019 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Смолян. Проектите, които се реализират в община Смолян по ОП „Региони в растеж“ са на стойност 21 млн. лв., като такъв ресурс никога не е разпределян в региона за такъв кратък период. Това заяви кметът на Смолян Николай Мелемов по време на Граждански диалог за регионалното развитие, в който участва и министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Ние се постарахме да насочим тези проекти към важни за града обекти, които ще дадат ново качество на живот на хората. От тях 5 млн. лв. са за ремонт на улици и надлези в града. Повечето от тях са в жилищни комплекси, които не са ремонтирани повече от 40 години, а надлезите бяха опасни. Средствата са за кварталите „Невястата“ и „Нов център“. Дотук има санирани почти 50 жилищни блока, 12 се предстои да бъдат санирани и има още 50, които чакат одобрение. Факт е, че Смолян е планински град, зимата е дълга и тази програма е много важна за нас. Ефектът е голям, обхваща много хора и се надяваме, че реализацията на програмата ще продължи“, отбеляза кметът Мелемов.
Той уточни, че се правят инвестиции и в образователната сфера. Изградени са нови спортни площадки на две училища в града, ППМГ се санира и сега се довършва спортната зала, която тази година ще бъде завършена. „В социалното сфера ще бъдат построени 36 жилища за социално слаби и дневен център за хора с деменция. Това са важни придобивки, защото обхващат социално слаби хора с нужди. По ОП „Региони в растеж“ ще имаме и други по-малки обекти, но е факт, че сме се постарали тези всички обекти да са важни за населението и ефекта, който се постига с реализирането на тези проекти ще стигне до всеки един от нас“, поясни Мелемов. Той припомни, че в предишния програмен период се усвоени пари за пространството около болницата, за централна градска част в Устово и Стар център. Мелемов подчерта, че европейските пари повишават качеството на живот и стандарта на населението и без градът трудно ще се развива.
Кметът подчерта, че от встъпването му в длъжност като кмет местните данъци са намалени и оттогава не са увеличаване, защото Смолян е прекрасен град, но доходите на хората са ниски и това е проблем. „Стремежът е с тези европейски пари и с помощ от държавата да достигнем качеството на живот и то да стане европейско и хората тук да имат условия и качество на живот като във всеки европейски град. Реализацията на тези проекти е важна за нас и се надяваме хората да оценяват това, защото един обект като се построи иска и поддръжка. Трябва да учим децата си да ги поддържат и да ги учим на естетика. Досега не са влизали толкова много пари в града и се надявам всичко това да бъде в полза на гражданите на Смолян“, каза още Николай Мелемов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Европа всеки ден е в нашия дом чрез средствата по програмите, с които обновяваме пътищата и инвестираме в здравеопазване и образование

Министър Петя Аврамова: Европа всеки ден е в нашия дом чрез средствата по програмите, с които обновяваме пътищата и инвестираме в здравеопазване и образование

26 Март 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Смолян. Европа е всеки ден в нашия дом и всички виждаме резултатите от европейската солидарност, разпределените средства от богатите към бедните държави, чрез които имаме възможност да обновим пътищата, да инвестираме във българското здравеопазване и образование. Това заяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на Граждански диалог за регионалното развитие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Големите инфраструктурни проекти в пътната сфера в държавата са магистралите, а именно с такива средства се изграждат магистралите „Тракия“ и „Струма“. „Наред с големите инфраструктурни проекти по ОП „Региони в растеж“ се рехабилитират и 23 второкласни и третокласни пътища, които са с обща дължина от 360 км и са важни за живота на хората. Към момента са въведени в експоатация шест с дължина 87 км. Завършило е строителството на три отсечки за 52 млн. лв., с дължина 66 км. До края на 2019 се очаква да приключи рехабилитацията и на 14 участъка, с дължина 208 км за 184 млн. лв. Няколко от тях са на територията на област Смолян“, поясни министър Аврамова.
Тя подчерта, че всяка инвестиция е важна за областта независимо дали е по линия на европейската солидарност или от републиканския бюджет, защото 10 смолянски общини са сърцето на Родопите и област Смолян е еднинствената в България, до която няма жп-транспорт. „Подобряването на пътната инфраструктура е от съществено значение. Реализацията на проектите в пътните сектор ще бъде ускорена с въвеждането на толсистемата. Реалните приходи ще дойдат през 2020 г., когато очакваме от нея да има едни по-голям приход в този с години недофинансиран сектор, за който нуждите са много по-големи от финансовите възможности и бюджета на АПИ. Със средства от ОП „Региони в растеж“ се рехачилитират 21 км от третокласния път Михалково – граница Смолян, който е важен за жителите на Михалково, Кричим и Девин и осигурява бърза връзка със Смолян и достъп по Пазарджик и Пловдив. Срокът за изпълнението му е 15 месеца. Рехабилитира се и още един участък от 15 км, от който по-голямата част е в област Пловдив. Предстои рехабилитация на 27 км от пътя Смолян – Стойките – Широка лъка. Предстои отваряне на ценовите оферти за строителство и надзор, като стойността е малко над 23 млн. лв. без ДДС“, обясни министър Аврамова. Тя отбеляза, че за улесняване на трафика по пътя Смолян – Асеновград с е изработвана прединвестиционно проучване за изграждане на трета лента за тежкотоварни автомобили в участък от близо 75 км. Стойността на подписания договор е 112 000 лв. Проучването има за цел да определи участъците, в които е възможно да се изгради такава лента и необходимите инвестиции за това, като участъците от пътя, преминаващи през населените места не се предмет на това проучване, каза още министър Аврамова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.