НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Yeni Safak: Преговорите в Кипър трябва да бъдат „ориентирани към резултати“

Yeni Safak: Преговорите в Кипър трябва да бъдат „ориентирани към резултати“

9 Март 2019 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Всякакви бъдещи преговори по кипърския въпрос между гръцката и турската страна трябва да бъдат ориентирани към резултати и поставени във времева рамка, каза премиерът на Турската република Северен Кипър, пише в. Yeni Safak.
Говорейки пред репортери в Лондон, където присъства на различни срещи, Туфан Ерхюрман заяви, че лидерите на кипърските турци, в сътрудничество с турската република, няма да позволят губене на време от страна на гръцките кипърски власти за разрешаване на проблем, който продължава повече от четири десетилетия.
Премиерът на кипърските турци каза, че процесът, който последва отхвърлянето на плана на Анан през 2004 г. от кипърските гърци, не работи в полза на турците поне в средносрочен план, въпреки че турците са казали „да“ на него.
Подчертавайки, че кипърските турци заедно с турската република продължават да търсят решение в най-кратки срокове, въпреки отхвърлянето на плана на Анан, Ерхюрман заяви, че този процес ги е отвел в Кранс Монтана, швейцарски град, където преговорите за решение на острова бяха проведени между май 2015 г. и юли 2017 г.
„В Кранс Монтана беше приета реалност от всички международни участници: Турската Кипърска страна и турската република показаха сериозна воля, която дори учуди кипърските гърци“.
„Тази воля беше за възможно най-бързо постигане на справедливо и устойчиво решение. Въпреки това кипърската гръцка страна, особено [лидерът на кипърските гърци] Никос Анастасиадис, показа поведение, че не са дошли в Кранс-Монтана, подготвени за решение там“, каза той.
Ерхюрман заяви, че след преговорите с Кранс Монтана лидерът на кипърските гърци започна да представя различни концепции.
„Те даваха определения като „свободна федерация“ или „децентрализирана федерация ", за да обсъждат публично, и по някакъв начин те разбъркаха ситуацията“, добави той, като се позова на кипърската страна.
Ерхюрман заяви, че след преговорите на Кранс Монтана кипърската турска страна предаде посланието, че ако отсега нататък ще има процес на преговори, той ще бъде процес ориентиран към резултати, и ще има времева рамка.
„Това беше добавено и в доклада на уважаемия генерален секретар на ООН Антонио Гутериш, тъй като е и наистина стана официалната позиция на ООН“, добави той.
Аргументирайки, че лидерът на кипърските гърци е разбъркал ситуацията, като е използвал понятия като „политическо равенство“, Ерхюрман каза, че той (Никос Анастасиадис“ се опитал да отнеме във времето моралното превъзходство, което турската страна спечели с положителното си отношение към плана на Анан и Кран Монтана“.
Ерхюрман добави, че кипърската гръцка страна винаги е имала разбиране, че провеждането на по-дълги преговори по кипърския проблем ще работи в тяхна полза.
Ерхурман заяви, че в последните разговори са предприети някои стъпки за изграждане на доверие, но не е постигнат напредък по разрешаването на проблема.
Той каза, че някои новинарски съобщения твърдят, че Великобритания се е отказала от гаранциите си за Кипър след неотдавнашното посещение на Анастасиадис във Великобритания, но това не е официално изявление от Великобритания.
Той каза, че Брекзит е процес, по време на който Обединеното кралство ще трябва да сформира много близки връзки с държавите от Европейския съюз.
„Обединеното кралство е страна, която има военни бази в Кипър. Така, че това какво ще се случи с тези бази е сериозна дискусия“.
„Обединеното кралство в известен смисъл може да се чувства, че трябва да запази отношенията си с Южен Кипър. Но още не сме чули за официално изявление относно гаранции в Кипър. Това са собствените изявления на Анастасиадис“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.