НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Петков, АБВ: Политика с напускане не се прави

Румен Петков, АБВ: Политика с напускане не се прави

18 Февруари 2019 | 20:09 | Агенция "Фокус"
София. Политика с напускане не се прави. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на политическа партия АБВ Румен Петков по повод бойкота на ПГ на „БСП на България“ към Народното събрание, а преди това на Националното сдружение на общините. Според него сегашното Народно събрание няма волята да изчисти избирателните списъци, нито въпросът с преброяването. „Очевидно е, че в ГЕРБ го няма усещането за парламентаризъм, нито за човешко достойнство у народните представители. Там става дума за слугинаж и еднолично управление, на което би завидял и Тодор Живков. Що се отнася до БСП през последната седмица един път взеха решение да напуснат Съвета на националното сдружение, друг път Народното събрание. Политика с напускане не се прави, но това е техен избор“, каза той. Румен Петков каза още, че АБВ е декларирала готовност за диалог и формиране на силни политики с БСП, но решението на партията да не променя коалицията си е тяхно. Според него ако след толкова години загубени избори президентът на ПЕС Сергей Станишев свива политическите взаимоотношение до „едно на ум“, това не говори добре за него. Петков каза още, че порочния начин на управление на страната е вреден и няма нищо общо с демокрацията. За него това е причината за наложителните предсрочни избори.

Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП за България: Не се самоизолираме – заставаме извън сдружението между всички партии в Парламента, които застрашават демокрацията

Христо Проданов, БСП за България: Не се самоизолираме – заставаме извън сдружението между всички партии в Парламента, които застрашават демокрацията

18 Февруари 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. БСП не се самоизолира, но застава извън сдружението между всички партии в Парламента, които застрашават демокрацията. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Христо Проданов, зам-председател на ПГ на БСП за България след вчерашното решение на Пленума на левицата да напуснат Народното събрание. Според Проданов привидно балансът у нас се крепи успешно от ГЕРБ и ДПС, но резултатите от техните решения в пленарна зала застрашат основните принципи на парламентаризма и държавността. Условията, които БСП постави за връщането си в Парламента, целят гражданите отново да могат свободно и честно да избират политическите си представители във властта, обясни Проданов. „БСП в критични за демокрацията моменти, когато обсъжда въпроси, важни а България, съумява да се обедини и да даде ясни сигнали пред обществото. Виждаме едно сдружаване между всички партии, като за мен това е най-изненадващо за Воля и Обединени патриоти, докато ГЕРБ и ДПС винаги са били в колаборация – било то скрита и явна. Това все повече излиза на повърхността. Както видяхме и в деня, в който се гласуваха промените в Изборния кодекс, ясно си пролича кои партии съставят истинското мнозинство – ГЕРБ и ДПС“, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП за България. Левицата очаква да се създаде общ фронт от леви, десни, граждански и НПО организации, които да имат за цел запазване на демокрацията у нас във всички нейни форми, уточни Христо Проданов. БСП ще търси подкрепата не само на гражданите, а и на леви и ляво-центристки партии, допълни той. Проданов прогнозира, че предсрочни парламентарни избори у нас може да има заедно с европейските през месец май.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Вигенин, БСП: Напускаме НС като последна стъпка в защита на демокрацията

Кристиан Вигенин, БСП: Напускаме НС като последна стъпка в защита на демокрацията

18 Февруари 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. Всички други възможности са изчерпани. Последният удар на управляващите са промените в Изборния кодекс и нежеланието им да започнат процедура по избор на нова ЦИК, както е предвидено по закон. Това е достатъчно сериозно основание, за да защитим демокрацията - да направим тази последна и рязка крачка, с която се надявам да събудим съзнанието на управляващите". Това каза по БТВ народният представител от ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин в коментар за решението на левицата - депутатите на БСП да напуснат Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на партията. Той припомни, че те ще се върнат в пленарната зала, ако бъде върнат Изборният кодекс и бъде стартиран избор на нова ЦИК. Вигенин обясни, че мандатът на Комисията изтича в края на март, а процедурата по нов избор започва два месеца преди, или един месец след изтичането на мандата й. "Ако това се беше случило през миналата седмица, както бяхме предложили, щяхме да сме в законовите норми", поясни той. Вигенин беше категоричен, че няма абсолютно никакъв риск по избора на членове на нова Комисия, каквито аргументи изтъкнаха управляващите. "Последните промени в ИК, гласувани в последния момент, са за да си осигурят управляващите служебна победа и да се опитат, чрез тях, да си направят една по-благоприятна среда за вота. Това е удар по изборната свобода и права на хората", коментира Вигенин. Той припомни думите на Цветан Цветанов, че промените са сделка между ГЕРБ и ДПС. "Това беше видно и в залата. Колегите от ГЕРБ стояха и гузно натискаха копчетата за гласуване", каза народният представител. "На всички стана ясно, че това управление зависи от ДПС. В момента имаме една задкулисна подкрепа, ДПС спасява ГЕРБ във всички важни гласувания, а патриотите са пред разпад. Това правителство не е същото, което започна в началото на мандата", коментира Вигенин. Депутатът от левицата допълни, че предсрочните избори идват и е въпрос на време това да се случи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП напуска парламента (ОБЗОР)

БСП напуска парламента (ОБЗОР)

18 Февруари 2019 | 01:24 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ напуска Народното събрание на фона на напрежението по повод измененията в Изборния кодекс, заявката на БСП и омбудсмана Мая Манолова за конституционни жалби срещу него, призивите на левицата и ВМРО към държавния глава за вето върху промените и подготвената от БСП атака срещу кодекса във Венецианската комисия. Решението бе взето на Националния съвет на партията със 74 гласа „за“, 3-ма „против“ и 33-ма „въздържали се“. БСП обяви, че би възстановила участието си в парламента при избор на нова ЦИК, отмяна на промените в Изборния кодекс, връщане на преференцията и на дебата за машинното гласуване. Предложението пред Пленума направи лидерът на БСП Корнелия Нинова, която подчерта, че в момента ситуацията за България е много важна. Нинова се аргументира пред Пленума с това, че законодателният орган се ползва с 8% доверие, както и че вместо да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани, там се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки. Нинова се обоснова още с отхвърлените алтернативни предложения на БСП. По думите ѝ парламентът е превърнат не в място, където се водят спорове за политики, а в такова, където се водят жълти спорове и обидни дебати. Нинова определи среднощното заседание на парламентарта, на което бяха приети промените в Изборния кодекс като „ти на мене“ – „аз на тебе“ и посочи, че това е бил грозен пазарлък за партийни интереси. „Пазарлък, който беше предложен и на нас, уважаеми другарки и другари, и имам самочувствието да ви кажа, че ние го отказахме. Това е още едно доказателство за думите ни – на този модел трябва да се сложи край“, подчерта лидерът на БСП. По думите ѝ в нощта на приемането на изборното законодателство се е видял сговорът между ГЕРБ и ДПС. Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и се обърна към него със следните думи: „Г-н Борисов, или сте премиер и поемате отговорността за всичко, което се случва и във вашата група, и решенията на мнозинството, и като премиер на страната, или просто заявете, че сте изморен и не можете да правите повече това и отстъпете пътя за предсрочни избори. Корнелия Нинова се обърна и към българите: „Не става въпрос за интереса на БСП, а за базисните ценности на българското общество. Който милее, нека да направим общ фронт, не БСП да печели изборите, общ фронт не за европейските избори, а за държавата. Просто те разградиха държавността и унищожиха правовата държава, елиминираха Конституцията. Обръщам се към всички българи, гласувайте, за която партия искате, това е ваш избор. Важното е да имате гарантиран свободен избор“. Нинова обърна внимание, че ГЕРБ виждат, че губят доверие и искат да превърнат диктатурата в държавна политика.
Националният съвет на партията утвърди и коалиционната формула на БСП за евровота. Съгласно решението на Пленума коалицията „БСП за България” няма да бъде променяна и няма да се приемат нови партии. Членовете на Националния съвет упълномощиха Изпълнителното бюро на партията да започне разговори за взаимодействие с партии и неправителствени организации. Пленумът на БСП избра за главен редактор на вестник „Дума“ Ивелин Николов, актуализира Правилника за регистрация и осъществяване дейността на идейно-политическите и професионално-творческите партийни структури, прие Правилник за електронното участие в дейността на партията, както и План за работата на Националния съвет за първото полугодие на 2019 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП напуска парламента (ОБЗОР)

БСП напуска парламента (ОБЗОР)

17 Февруари 2019 | 21:10 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ напуска Народното събрание на фона на напрежението по повод измененията в Изборния кодекс, заявката на БСП и омбудсмана Мая Манолова за конституционни жалби срещу него, призивите на левицата и ВМРО към държавния глава за вето върху промените и подготвената от БСП атака срещу кодекса във Венецианската комисия. Решението бе взето на Националния съвет на партията със 74 гласа „за“, 3-ма „против“ и 33-ма „въздържали се“. БСП обяви, че би възстановила участието си в парламента при избор на нова ЦИК, отмяна на промените в Изборния кодекс, връщане на преференцията и на дебата за машинното гласуване. Предложението пред Пленума направи лидерът на БСП Корнелия Нинова, която подчерта, че в момента ситуацията за България е много важна. Нинова се аргументира пред Пленума с това, че законодателният орган се ползва с 8% доверие, както и че вместо да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани, там се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки. Нинова се обоснова още с отхвърлените алтернативни предложения на БСП. По думите ѝ парламентът е превърнат не в място, където се водят спорове за политики, а в такова, където се водят жълти спорове и обидни дебати. Нинова определи среднощното заседание на парламентарта, на което бяха приети промените в Изборния кодекс като „ти на мене“ – „аз на тебе“ и посочи, че това е бил грозен пазарлък за партийни интереси. „Пазарлък, който беше предложен и на нас, уважаеми другарки и другари, и имам самочувствието да ви кажа, че ние го отказахме. Това е още едно доказателство за думите ни – на този модел трябва да се сложи край“, подчерта лидерът на БСП. По думите ѝ в нощта на приемането на изборното законодателство се е видял сговорът между ГЕРБ и ДПС. Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и се обърна към него със следните думи: „Г-н Борисов, или сте премиер и поемате отговорността за всичко, което се случва и във вашата група, и решенията на мнозинството, и като премиер на страната, или просто заявете, че сте изморен и не можете да правите повече това и отстъпете пътя за предсрочни избори. Корнелия Нинова се обърна и към българите: „Не става въпрос за интереса на БСП, а за базисните ценности на българското общество. Който милее, нека да направим общ фронт, не БСП да печели изборите, общ фронт не за европейските избори, а за държавата. Просто те разградиха държавността и унищожиха правовата държава, елиминираха Конституцията. Обръщам се към всички българи, гласувайте, за която партия искате, това е ваш избор. Важното е да имате гарантиран свободен избор“. Нинова обърна внимание, че ГЕРБ виждат, че губят доверие и искат да превърнат диктатурата в държавна политика.
Националният съвет на партията утвърди и коалиционната формула на БСП за евровота. Съгласно решението на Пленума коалицията „БСП за България” няма да бъде променяна и няма да се приемат нови партии. Членовете на Националния съвет упълномощиха Изпълнителното бюро на партията да започне разговори за взаимодействие с партии и неправителствени организации. Пленумът на БСП избра за главен редактор на вестник „Дума“ Ивелин Николов, актуализира Правилника за регистрация и осъществяване дейността на идейно-политическите и професионално-творческите партийни структури, прие Правилник за електронното участие в дейността на партията, както и План за работата на Националния съвет за първото полугодие на 2019 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният съвет на БСП реши, че коалицията „БСП за България” няма да бъде променяна

Националният съвет на БСП реши, че коалицията „БСП за България” няма да бъде променяна

17 Февруари 2019 | 18:25 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет на БСП прие на днешното си заседание, че коалицията „БСП за България” няма да бъде променяна и няма да се приемат нови партии, но упълномощи Изпълнителното бюро на партията да започне разговори за взаимодействие с партии и неправителствени организации. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Отхвърлено бе конкретното предложение в коалицията да бъде включена ромската партия „Европейска сигурност и интеграция” с председател Тома Томов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Напускаме парламентарните заседания, за да запазим парламентаризма в България

БСП: Напускаме парламентарните заседания, за да запазим парламентаризма в България

17 Февруари 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. На днешното си заседание НС на БСП прие обръщение към всички български граждани и политически партии за защита на свободата на демокрацията и върховенството на закона. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Пленумът реши ПГ на "БСП за България" да напусне Народното събрание.
„Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори. Стана порочна практика месеци преди всеки избор правилата да се коригират в интерес на управляващите. Националният съвет на БСП и Парламентарната група на "БСП за България" решително отхвърлят тези решения и възлагат на народните представители от левицата да напуснат Народното събрание", заявиха от БСП. Според тях така променените правила застрашават демократичността на изборния процес - сега и в бъдеще.
„Ние напускаме парламентарните заседания, за да запазим парламентаризма в България.
Ние категорично настояваме да отпаднат последните изменения в Изборния кодекс и да се пристъпи към изпълнение на законовото изискване за избор на нова Централна избирателна комисия.
Ние изискваме да се осигури демократично провеждане на предстоящите избори за Европейски парламент, да се гарантира достоверност на изборните резултати съгласно волята на българските граждани и да се избере нов състав на ЦИК, като важна част от тези гаранции", посочиха от БСП. Партията уточнява, че само при тези условия ще възстанови участието си в този парламент.
„Обръщаме се към българските граждани за съвместни действия в защита на избирателните права. Всеки може да даде подкрепа за една или друга партия, за едни или други кандидати. Това е изконно политическо право. Но в борбата за неговата реализация трябва да сме единни и непреклонни. Само така ще отстоим демокрацията, правовата държава и нашите основни политически и граждански права", заявиха БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП за България“ напуска Народното събрание

ПГ на „БСП за България“ напуска Народното събрание

17 Февруари 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ напуска Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това бе предложено от лидера на БСП Корнелия Нинова и прието от Националния съвет на партията след около 3 часа дебати. „За“ решението гласуваха 74 членове на Пленума, 33 се въздържаха, а трима гласуваха против. БСП поставя условия пред ГЕРБ, Патриотите, ДПС и "Воля", а именно избор на нова ЦИК, отмяна на срамните среднощни гласувания по ИК, връщане на преференцията и започване отново на дебата за машинното гласуване.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Моментът за България е изключително важен

Корнелия Нинова, БСП: Моментът за България е изключително важен

17 Февруари 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Моментът за България е изключително важен. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в политическия си доклад по време на заседанието на Националния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Търсим вашата подкрепа, защото моментът в България е изключително важен. Виждате какво недоволство има от тези решения, които не касаят една или друга партия. Касаят отново казвам – държавата, държавността, правовия ред, и правата на всеки един обикновен български гражданин. Да бъде свободен българин“, подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова.
В началото на своето обръщение към Пленума Нинова използва възможността да благодари на Националния съвет, депутатите, членовете на Контролната комисия успешния конгрес, проведен на 26 януари. По думите й той е приел най-важните неща, съдържателните „Визия за България“ и „Визия за Европа“. „Да опитаме да поставим точно тези важни въпроси в центъра на нашите действия оттук нататък, защото това е истинската политика, която трябва да отговори на очакванията на хората. Идеите как да развиваме икономиката, как да повишим доходите и начините, по които може да бъде постигнато това. Важно е да наложим този дебат, особено в момент, когато всички показателни в страната се влошават“, каза Нинова.
„Благодаря ви, че и само ние от всички партии успяхме да изработим нашата програма и да я предложим на българските граждани за дискусия. Тя е ясна и конкретна, тя е разписана в секторни политики и предложение за конкретен разговор за бъдещето на България и живота на всеки българин“, допълни още лидерът на БСП.
Тя разкритикува управляващите за случващото се с малкия и среден бизнес и приетите нови регулации от правителството на Борисов в наредба, която задължава бизнеса да въведе нова система на отчитане.
„В сферата на здравеопазването всички наши предложения за съвсем нов модел на здравната система за грижа за държавното и общинско здравеопазване бяха отхвърлени от управляващото мнозинство. Когато общинските болници се вдигнаха на протест, Борисов им обеща 60-70 млн. допълнително за заплати. Кърпене на парче, което не решава сериозните проблеми в здравеопазването и те ще се задълбочават. Добре е, че и тук имаме своята алтернатива“, каза Нинова и добави: „Новите сметки изядоха минималното увеличение на доходите. Световни организации, международни авторитети, световна банка, много авторитетни икономисти предупреждават за спадане в очаквания растеж на икономиката в Европа и в България. Няма да се постигне икономическия растеж, който е заложен. Въпреки тези стряскащи данни, правителството не взема никакви мерки за стабилизиране на икономиката, на производството. Продължава да смачква икономиката. Няма социална политика“, критикува още управлението Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев: БСП трябва да има едно на ум за АБВ

Сергей Станишев: БСП трябва да има едно на ум за АБВ

17 Февруари 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. БСП трябва да има едно на ум за АБВ. Това каза президентът на ПЕС Сергей Станишев пред журналисти преди Пленума, на който БСП ще обсъди коалиционната си формула и във връзка с появили се слухове за обединение в ляво, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Станишев отчете, че АБВ са отцепили гласове от БСП и след изборите са влезли в управлението с ГЕРБ. "Правете си изводите", заяви той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП АБВ е изпратила писмено предложение до председателя на БСП Корнелия Нинова за подготовка на широка и солидна лява коалиция

ПП АБВ е изпратила писмено предложение до председателя на БСП Корнелия Нинова за подготовка на широка и солидна лява коалиция

14 Февруари 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на ПП АБВ Румен Петков съобщи пред медиите в Плевен, че партията е изпратила писмено предложение до председателя на НС на БСП Корнелия Нинова за подготовка на широка и солидна лява коалиция. Идеята е тази коалиция да създаде усещане в обществото за реална перспектива, усещане за сила и способност за управление на държавата по друг начин, обясни той. Към момента все още няма отговор от „Позитано“. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ.
„Доколкото зная заседанието на Висшия съвет на БСП е в неделя. Разбира се, ние не можем да чакаме безкрайно, но ако действително БСП желае отстраняването на ГЕРБ от власт и ликвидирането на този порочен модел на управление, трябва да направи тази решителна крачка“, обясни Румен Петков.
Председателят на ПП АБВ каза също, че досега са водени разговори с редица политически и неправителствени организации и при едно позитивно и добре обосновано и мотивирано решение има голям потенциал да се сформира коалиция, която убедително да спечели евроизборите.
„Това не е въпрос само на левицата, а национален въпрос. Ако ние искаме да сменим този начин на управление, гражданите трябва да видят алтернатива“.
Румен Петков припомни също, че ПП АБВ беше първата, която заяви, че сегашният модел на управление е порочен.
„След това към тази истина се присъединиха и други партии. Подчертавам, че не държим на авторство, но настояваме да се структурира модел със средносрочна перспектива като минимум, а именно – изборите за Европейски парламент, за местни органи на самоуправление и извънредни парламентарни избори.“
В контекста на предстоящия местен вот, Румен Петков подчерта, че в момента БСП няма нито един кмет на областен център – нещо, което се случва за първи път от създаването на Столетницата.
Отговорността пред всички ни и начело с БСП, е огромна, тъй като трябва да бъде формиран перспективен формат в ляво, който да върне усещането у българските граждани за реална и силна алтернатива, каза още председателят на ПП АБВ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019 г.
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.