НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:18

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Euractiv: Испанският министър-председател има проблеми със срещата на високо равнище на Западните Балкани, която ще се проведе в София

Euractiv: Испанският министър-председател има проблеми със срещата на високо равнище на Западните Балкани, която ще се проведе в София

24 Март 2018 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви на българския си колега Бойко Борисов, че има проблеми по срещата на високо равнище на Западните Балкани в София на 17 май и може би дори няма да присъства, ако Косово участва, предава Euractiv.
България, която е поела ротационното председателство в Съвета на ЕС, планира да приеме водачите на останалите 27 страни членки и на шестте страни на Западните Балкани, включително и на Косово. Никога преди България не е приемала среща в такъв мащаб и се смята, че събитието е ударение на председателството.
Косово, което обяви независимост през 2008 г. , не е признато от страните членки Испания, Гърция, Кипър, Словакия и Румъния. Основната причина е, че тези страни се страхуват от сепаратизъм на тяхна територия и не са съгласни с начина, по който Косово се е отделило от Сърбия.
Испания е още по-чувствителна по въпроса, заради скорошните опити на Каталуния за независимост.
Рахой заяви, че би присъствал на вечерята на страните членки предишната вечер, но заяви, че на следващия ден „някои ще говорят за разширяване със страни, които не са признати от всички, включително и от Испания. Това ни кара да се притесняваме“.
Въпросът вече е подчертан от испанските медии, които побързаха да припомнят за „тъмното минало“ на президента на Косово Хашим Тачи и на министър-председателя Рамуш Харадинай, от периода, в който участват в конфликта между Армията за освобождение на Косово и сръбската армия.
Предполага се, че и Съветът на Европа и българското председателство ще прибягнат към използването на трикове, за да приемат страните, които не признават Косово, като това техните знамена да не се издигат или да се използват единствено имената на участниците, но не и на страните.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан към президента на Косово: Първо се справете с престъпността, след това ще либерализираме визовия режим

Йоханес Хан към президента на Косово: Първо се справете с престъпността, след това ще либерализираме визовия режим

23 Март 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В рамките на разговор с държавния глава на Косово Хашим Тачи европейският комисар за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан отправи препоръки към Прищина да положи усилия за справяне с организираната престъпност в страната - едно от последните условия за либерализиране на визовия режим за гражданите на най-младата държава на Балканите, предава македонската информационна агенция "Макфакс".
На срещата в Брюксел австрийският политик подчерта, че ратификацията на споразумението за демаркацията на границата с Черна гора е важна стъпка за получаване на правото на свободно движение за косоварите и за европейската интеграция на страната, но е необходимо Косово да потвърди и ангажимента си към борбата срещу корупцията и организираната престъпност.
По-рано на своя профил в социалната мрежа "Фейсбук" Тачи написа, че след утвърждаването на граничната сделка от 2015 г. от косовския парламент на ход е Брюксел, който трябва да либерализира визовия режим. Управляващото в Прищина мнозинство твърдеше, че ратифицирането на договора е последното условие за либерализация на визовия режим, докато опозиционната "Самоопределение" бе категорична, че процесът ще бъде дълъг и ще изисква справяне с корупцията и организираната престъпност.
В петък Хашим Тачи е в Брюксел заедно с държавния глава на Сърбия Александър Вучич. Двамата провеждат среща в рамките на диалога между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Бизнес Вести" (Македония): "Македония" породи смъртни заплахи в гръцкия парламент"

"Бизнес Вести" (Македония): "Македония" породи смъртни заплахи в гръцкия парламент"

23 Март 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Атина. Всичките 300 депутати в гръцкия парламент получиха смъртни заплахи. Председателят на парламента на страната Никос Вуцис заяви, че "депутатите са изправени пред убийство, ако гласуват "за" в случай, че при новото име на бившата югославска република присъства думата "Македония", предава македонската медия "Бизнес Вести".
Според него изпращачите са представители на крайнодясната партия "Златна зора". Вуцис осъди поведението на трима депутати от партията: Никос Михайлолакис, Илиас Касазирис и Панайотис Илиопулос, които вчера по време на заседанието на комисията за сигурността са нападнали колегите си мюсюлмани.
"Всички членове на парламента са равни, независимо дали са християни, мюсюлмани или атеисти", категорично заяви той. Изявлението на Вуцис дойде малко след като министърът на външните работи в Атина Никос Кодзиас, изпрати до колегата си в Скопие Никола Димитров, пет предложения за ново име на Република Македония.
Според данните на гръцките медии предпочитаният в Атина вариант е "Горна Македония".

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Няма напредък в техническия диалог между Белград и Прищина

A1 On (Македония): Няма напредък в техническия диалог между Белград и Прищина

21 Март 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В новия кръг от преговори на техническо ниво между Сърбия и Косово не е постигнат напредък, съобщиха от Европейската комисия, като призоваха двете страни да увеличат усилията си за изпълнение на вече съществуващите споразумения, предава скопският телевизионен канал A1 On.
Основна тема на разговорите в Брюксел бяха именно договорите, сключени в рамките на диалога като Общността на сръбските общини, енергетиката, интегрираното управление на границите и свободата на движение.
„Въпреки че преговорите бяха задълбочени, напредък не бе постигнат. Европейският съюз призовава и двете страни да увеличат усилията си по отношение на прилагането на договореностите, припомняйки, че напредъкът в нормализирането на отношенията е ключов елемент на европейския им път“, заяви говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич.
Белградската делегация на тридневните разговори (от 19-21 март) на експертно ниво ръководеше директорът на правителствената Канцеларията за Косово и Метохия Марко Джурич, а делегацията от Прищина бе водена от Авни Арифи.
Според белградското издание „Вечерне новости" среща в сряда, на която е трябвало да се обсъди свобода на движение, не се е състояла изобщо поради „неподготвеност“ за дискусията, за което Белград обвини Прищина.
В петък президентите на Сърбия и Косово, съответно Александър Вучич и Хашим Тачи, ще се срещнат в Брюксел, за да продължат диалога за нормализиране на двустранните отношения, допълни още Коциянчич, като припомни, че Брюксел очаква пълно прилагане на всички постигнати споразумения между Белград и Прищина, включително и това за създаване на Общността на сръбски общини.
Предишният диалог между Белград и Прищина на техническо равнище, медииран от ЕС, се състоя в края на февруари след прекъсване за повече година.

Превод и редакция : Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Според митрополита на Сервийската и Кожанска епархия в Гърция „политиците ще станат национални предатели, ако се подпишат над договора за името на Македония“

Protothema: Според митрополита на Сервийската и Кожанска епархия в Гърция „политиците ще станат национални предатели, ако се подпишат над договора за името на Македония“

21 Март 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Солун. Митрополитът на Сервийската и Кожанска епархия на Гърция Павлос призова да се проведе публичен дебат относно спора за името между Гърция и Македония, пише Protothema.
„Скопие не може просто да се появи и да каже, че е Македония. Имаме отговорност. Политическите сили в Гърция имат отговорност. Ако подпишат [договора] днес, те няма да бъдат нищо повече от национални предатели“, заяви митрополит Павлос по време на публично събитие, организирано от Панелинистичната федерация на културните клубове в гръцката провинция Македония.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Какво е едно име? За Македония е ключ към мир и стабилност

The New York Times: Какво е едно име? За Македония е ключ към мир и стабилност

20 Март 2018 | 23:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Емил Сламков казва, че е искал да стане археолог от времето, когато е бил ученик в гимназията и направил първото си откритие - гробове, датиращи от желязната епоха и монети на 3000 години." За мен това е възможност да разбера какво се крие в земята", казва той. "И тогава да се опитам да намеря начин да го върнем към живот и да дадем смисъл на това, което е било преди нас“. На Балканите, обаче, даването на смисъл на миналото може да бъде бурна работа.През последните години 52-годишният Сламков е увеличил своите умения в търсенето, тъй като правителството е изляло пари за търсене на древни обекти с една цел: намиране на връзки с древна Македония, за да добави легитимност към претенцията си към името.Това не е академичен въпрос. Повече от две десетилетия тази страна от само два милиона души се бори с южната си съседка Гърция над правото да получи името Македония.
Сега въпросът отново излиза на преден план, тъй като правителството на Македония сериозно подновява натиска да се присъедини към НАТО и Европейския съюз, надявайки се да облекчи бедността и изолацията на балканската страна. Гърция блокира Македония да се присъедини към която и да е институция, като твърди, че името напомня за северната част на Гърция, известна като Македония.
Решението днес вероятно е по-близо, отколкото в продължение на десетилетия, а гръцкият външен министър трябва да посети македонската столица Скопие по-късно тази седмица, за да продължи преговорите. Миналата седмица помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия заяви пред журналисти в Скопие, че условията за постигане на компромис са "по-добри, отколкото някога са били". Все пак това е деликатен момент. Самото споменаване на евентуален компромис предизвика протести от хиляди хора в Гърция през последните месеци. Ако не се справят с задачата правилно, проблемът има потенциал да разкъса крехките управляващи коалиции и в двете държави. Тези, които искат решение, се опасяват, че външни актьори, които не искат да видят разширяването на НАТО, а именно Русия, се противопоставят на компромиса. Русия наскоро предупреди Македония, че влизането й в НАТО "може да има отрицателни последици за регионалната сигурност и двустранните отношения". Дори и без външен натиск, въпросът с името отдавна е използван, за да събуди гнева и възмущението както в Гърция, така и в Македония, тъй като засяга въпроси на идентичността, историята и културата.
За Европейския съюз, който беше основан отчасти за преодоляване на племенната политика на идентичност и необуздания национализъм, решението може да донесе малко добри новини, тъй като Съюза е изправен пред редица други трудни предизвикателства в региона. Но неуспехът може да го остави с още един гноящ източник на напрежение на Балканите. За да успокоят Гърция, македонците са променили своята Конституция, променили са и знамето си - да се откажат от Звездата на Вергина, която Гърция разпознава като своя собственост, и са променили името до сегашното наименование признато от ООН: Бивша югославска република Македония. Дори Сламков, горд с наследството си, желае да намери още един компромис. Но донякъде.
Той не се интересува от името, което измислят политиците, да се използва извън страната - стига да включва думата "Македония". Застанал сред руините на едно от най-важните места за разкопки в страната, на няколко километра от гръцката граница, където екипът му намерил находка от монети с визията на Александър Велики, той казва, че както артефактите в земята, някои неща са точно това, което са.
- Никой - каза той - не може да ви каже как да се наречете в собствения си дом.
Корените на спора за името са толкова заплетени като фино тъканите сребърни бижута, с които този район е известен.
За някои те се простират до четвърти век преди Новата ера, когато Филип II и синът му Александър Велики завладяват голяма част от познатия свят, създавайки царство, което се простира от Средиземно море до Индия.
И двете правителства претендират за тази история. За гърците е очевидно: Филип и Александър са родени и израснали в сегашната Гърция. За македонците е също толкова очевидно: древното македонско царство обхваща голяма част от страната. Това е името, с което винаги са наричали себе си.
Милан Бошкоски, професор в Института за национална история в Скопие, казва, че за да разберем спора, най-добре е да започнем от периода, когато османците управляваха тази територия - за около 500 години до началото на 20-ти век. Докато изучава книга за историята на името Македония, той каза, че е намерил документ от 1902 г., който забранява използването на думата македонец. По онова време османските владетели се борят с националисти и се притесняват, че името ще даде на бунтовниците чувство за идентичност.
"Това е история, която се повтаря", каза той. - Но ако атомната бомба унищожи това място, пак ще ни наричат македонци.

Първата балканска война приключва през 1913 г. като Македония е разделена от три от воюващите страни - Гърция, Сърбия и България. Сръбският анклав по-късно се поглъща в бивша Югославия. Но дори и тогава професорът каза, че в отстъпка за гърците учебници изключват почти всички дискусии за древното македонско царство. Проблемът е нараснал по време на гръцката гражданска война, когато славяноговорящите македонци се присъединяват към гръцките комунисти. През 1948 г., след като биват победени, много от тях са експулсирани от северна Гърция. Някои гърци изразяват загриженост, че ако на тази страна бъде позволена да се нарече Македония, семействата на експулсираните ще потърсят реституция.
След като Македония става независима република през 1991 г., след разпадането на Югославия гърците веднага се противопоставят на международното признание на новата държава. През 1993 г. бе постигнат компромис, когато страната се съгласи временно да се нарече Бивша югославска република Македония. Тя промени и Конституцията, за да изясни, че няма териториални амбиции. Все пак гърците не са доволни от промените. Политиците в Гърция все още наричат страната почти изключително чрез своя акроним, БЮРМ или само със името на столицата Скопие. През последните месеци с ново лявоцентристко правителство в Македония отношенията между двете страни се подобриха. За първи път от десетилетие има предпазлив оптимизъм. "Смятам, че ще успеем да завършим преговорите успешно на срещата на високо равнище на НАТО през юли", заяви в неотдавнашно интервю с австрийска радиостанция Македонският премиер Зоран Заев. Но подновената дискусия за евентуална сделка подхранва протестите сред гърците, които имат собствен разказ за историята на името.
Западните дипломати твърдят също така, че опозицията е подтикната от агресивната дезинформационна кампания на Русия, която не иска да види разширяването на НАТО, и смятат, че Кремъл работи за подкопаване на сделката. Например гръцкият премиер Алексис Ципрас наскоро отбеляза в интервю, че в древни времена не е имало страна, известна като Македония. Думите му бързо се изкривиха по интернет - като се започне с уебсайт с връзки Русия, според западен дипломат - така изглежда, че той е заявил, че никога да не е имало страна, наречена Македония - неточен и далеч по-предизвикателен коментар. "Много е трудно да разсъждаваме по този въпрос", заяви в интервю в офиса си в Скопие министърът на външните работи на Македония Никола Димитров. "Това е нещо, за което трябва да се боря всеки ден, дори и за себе си." Но това е по-голямо от политиката в момента, каза той. "Македония е заключена в чакалнята", добавя той, като се позовава на желанието си да бъде част от НАТО и Европейския съюз. "Мисля, че е справедливо да се каже, че сме загубили поколение поради този проблем".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Македония: Има разлика между македонското и гръцкото проектоспоразумение

Външният министър на Македония: Има разлика между македонското и гръцкото проектоспоразумение

20 Март 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров заяви на пресконференция във вторник, че между проектоспорзуменията на Гърция и Македония по спора за името има разлики, предава скопското електронно издание „Фокус“.
„Гръцкото проектоспоразумение в момента е предмет на анализ. Не съм убеден, че ще бъде коректно да коментирам съдържанието му, винаги, когато говорим пред медиите работата се усложнява. Може би е честно да кажем, че има разлики и се надяваме, че ако мислим в една посока, ще успеем да преодолеем различията“, заяви Димитров, като добави, че македонското проектопредложение е изпратено в Атина и че целта е да се постигне приемливо решение и за двете страни.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: В Ню Йорк се проведе митинг „Македония значи Гърция“

Protothema: В Ню Йорк се проведе митинг „Македония значи Гърция“

20 Март 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Гръцката диаспора в САЩ е организирала и провела митинг в Ню Йорк срещу употребата на термина „Македония“ в бъдещото име на бившата югорепублика, предава електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Мероприятието е организирано съвместно от Американо-гръцката образователна прогресивна асоциация, Федерацията на гръцките общества в Ню Йорк, Пан-македонската асоциация на САЩ, Гръко-американския съвет и няколко други местни гръцки организации в щата Ню Йорк.
Митингът е приветстван и подкрепен от Архиепископа на архидиоцеза на Америка Деметриос, който се е присъединил към него, заедно с други изтъкнати членове на гръцката диаспора в САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонската академия на науките: Приемането на едно име за цялостна употреба изисква промяна на Конституцията - то е неприемливо и неприложимо

Македонската академия на науките: Приемането на едно име за цялостна употреба изисква промяна на Конституцията - то е неприемливо и неприложимо

20 Март 2018 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) Таки Фити смята, че приемането на едно име за цялостна употреба в рамките на спора между Атина и Скопие е невъзможно и неприложимо, предава македонската държавна агенция „Макфакс“.
"Предложенията за името Република Македония или евентуално име с географско определение да се произнася като в македонския език и да се пише само с латинските букви, т.е. името на езика македонски да се пише с латински букви и да се пише, както в нашата страна, са абсурдни и неиздържани ", заяви Таки Фити.
Според председателя на МАНУ, приемането едно име за цялостна употреба, означава едно име за международна и вътрешна употреба и изисква промяна на Конституцията, промяна на имената на институциите и преразглеждане на всички международни договори, в които се използва конституционното име на страната. Съответно, добавя той, това решение е невъзможно и неприложимо.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: И Македония изпрати проектоспоразумение в Атина

Зоран Заев: И Македония изпрати проектоспоразумение в Атина

20 Март 2018 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев потвърди днес, че гръцкото проектопредложение по спора за името между Атина и Скопие е пристигнало и заяви, че македонското правителство е изпратило свое предложение в Атина, предава скопският телевизионен канал „МРТ“.
Проектопредложението на Скопие, според думите на Заев, трябва да бъде инструмент, който да помогне, а не да навреди на подготовката на преговорите, които ще продължат на 30 март във Виена.
„Не искам да навлизам в детайли. Министър Никола Димитров по-късно ще даде отговор на всички въпроси. Предложението пристигна, както и нашето е изпратено като версия“, заяви Заев пред журналистите.
Що се отнася до посещението на гръцкия външен министър Никос Коцияс, той заяви, че става въпрос за обратна визита.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Гръцкото предложение по спора с Македония съдържа пет основни точки, предпочитаното име е „Горна Македония“

Protothema: Гръцкото предложение по спора с Македония съдържа пет основни точки, предпочитаното име е „Горна Македония“

20 Март 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс е разкрил съдържанието на предложението, което е отправил в Скопие за разрешаване на спора за името. Това се е случило в кулоарите на срещата на външните министри на страните-членки на ЕС в Брюксел. Той е заявил, че проектопредложението е в ръцете на македонското правителство, като е добавил, че предпочитаното от Атина име на бившата югорепублика е „Горна Македония“, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
„Съставихме текст, който представлява цялостната ни позиция за разрешаване на всички проблеми, които имаме с БЮРМ (Бивша югославска република Македония), както и дневен ред за бъдещото ни сътрудничество, което ще бъде от полза и за двете страни. Изпратих предложението в Скопие преди няколко дни“, е заявил Коцияс.
В документа се съдържат пет приемливи варианта за новото име на бившата югорепублика, като Атина има предпочитания към „Горна Македония“, като са включени и „червени линии“.
Гръцкото издание припомня, че ръководителят на гръцката дипломация трябва да се срещне с македонския си колега Никола Димитров в Скопие в четвъртък и се очаква резултатите от преговорите да бъдат решаващи за бъдещото развитие на разговорите между двете страни и за това дали е възможно да бъде намерено решение на спора за името. Освен с Димитров, Коцияс ще се срещне и с лидерите на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Скопие очаква посещението на Никос Кодзиас

„A1oN“ (Македония): Скопие очаква посещението на Никос Кодзиас

20 Март 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопие очаква посещението на гръцкия външен министър Никос Кодзиас, който, както съобщават медиите от страната му, „ ще представи споразумение за решаване на спора между Гърция и Македония“, предава македонската медия „A1oN“.
Документът ще съдържа около 55 члена, с всички отворени въпроси и от 20 страници. Предложението е подготвено от гръцкото МВнР, подробно разгледано от премиера Алексис Ципрас и Никос Кодзиас и съдържа точките, обявени от външния министър
Посещението на Кодзиас вероятно ще бъде на 22 март, но то не е потвърдено нито от македонското, нито от гръцкото външни министерства.
Гръцкият алтернативен министър на отбраната Фотис Кувелис по рано заяви в интервю, че решението на въпроса „е в полза на Гърция, що се отнася до иредентизма, сигурността на границите и сложното име за обща употреба (erga omnes).“ Според него решението трябва да бъде с международно споразумение, но придружено от конституционни промени.
Премиерът на Македония Зоран Заев съобщи вчера за посещението на Кодзиас . „Смятам, че е възможно да се намери решение и съм оптимист, ако се грижим за достойнството и идентичността“, заяви Заев. Той посочи, че хората, които преговарят, са само индивиди и в крайна сметка институциите на Македония и Гърция са тези, които решават.
С позиция за преговорите вчера излезе и посланикът на ЕС в Скопие Самуел Жбогар, който заяви, че преговорите, които се водят с южната съседка и спора за името на Република Македония вървят в добра посока, а ЕС няма да се ангажират пряко върху този процес.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Никос Кодзиас заяви, че гръцките предложения за спора с името са изпратени до Скопие

„Алсат-М“ (Македония): Никос Кодзиас заяви, че гръцките предложения за спора с името са изпратени до Скопие

20 Март 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас заяви, че до Скопие е изпратен текст, който съдържа предложенията на страната му относно бъдещото сътрудничество между Гърция и Македония, пише македонската медия „Алсат-М“.
На въпрос от местни медии дали при посещението си тази седмица в Скопие той ще представи гръцкия проект на споразумението, Кодзиас заяви, че предложенията на Атина са вече изпратени.
„Изработихме текст с нашите предложения, както по отношение на откритите проблеми, които имаме с БЮРМ, така и за бъдещия дневен ред на сътрудничеството, което ще донесе полза и на двете страни. Изпратих този текст преди няколко дни в Скопие“, заяви гръцкият външен министър. Очаква се Никос Кодзиас да пристигне в Скопие в четвъртък.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Сител“ (Македония) : Гръцкият външен министър пристига на 22 март в Скопие с документ от 20 страници и 55 точки – македонският министър председател е оптимист за решаването на спора за името

“Сител“ (Македония) : Гръцкият външен министър пристига на 22 март в Скопие с документ от 20 страници и 55 точки – македонският министър председател е оптимист за решаването на спора за името

20 Март 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският министър-председател Зоран Заев е оптимист, че ще намери решение на спора за името, ако вземе предвид достойнството и идентичността на страната. Той изрази надежда относно посещението на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие през следващите дни, както и за преговорите с пратеника на ООН Матю Нимиц, които могат да направят крачка напред в решаването на проблема. За него е от решаващо значение как решението ще бъде прието от гръцката общественост и от гръцките институции, предава македонската медия “Сител“.
Според гръцките медии външният министър ще представи на 23 март проектоспоразумение, изготвено от тяхното МВнР и обсъдено подробно от гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и Кодзиас. Документът съдържа около 55 параграфа на 20 страници. Според „Hellasjournall“ източници от САЩ посочват, че в пакета са предложени пет имена, включително Нова Македония и Горна Македония, написани на славянски език.
„То Vimа“ твърди, че гръцкото правителство предпочита „Горна Македония“ и че международното споразумение ще стигне до гръцкия парламент след Великден, може би в началото на май. Източниците на вестника посочват, че в гръцкия пакет промяната на конституцията на Македония ще бъде условие за решение на спора.
Медиите са осъдили, че на 27 март ще се състои нова среща на външните министри с Нимиц, но за това засега няма официално потвърждение нито от Скопие, нито от Атина.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1oN (Македония): Според гръцкия министър на отбраната „Македония е една и е гръцка“

A1oN (Македония): Според гръцкия министър на отбраната „Македония е една и е гръцка“

20 Март 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на партия „Независими гърци“ – младши коалиционен партньор в гръцкото правителство и министър на отбраната на страната Пасон Каменос заяви, че не приема „нито Северна, нито Южна, нито Източна, нито Западна Македония, защото Македония е една и гръцка“, предава македонската медия A1oN .
„Позицията на „Независими гърци“ е ясна по отношение на името на Македония. Не приемаме решение, което да съдържа името Македония. Нито Северна, нито Южна, нито Източна или Западна Македония. Македония е една и гръцка. Добре ще е в Скопие да се проведат конституционни промени. Гърция направи няколко стъпки. Разбира се, искаме решение, без да даваме термина "Македония". Промяната на Конституцията е предпоставка за всяко друго решение“, смята Каменос. Партийният лидер смята, че в гръцкото правителство „има теми, които публично са изяснени, че не може да променяте позициите нито на едната, нито на другата страна“.
Панос Каменос ще се срещне на 20 март с Алексис Ципрас. Срещата на двамата коалиционни партньори бе обявена от говорителя на гръцкото правителство Димитрис Санакополус, а основна тема ще бъде случаят с двамата гръцки войници арестувани край река Марица на турска територия. С оглед на това, че тази среща е само на няколко дни преди посещението на външният министър Никос Кодзиас в Скопие, остава загадка дали на срещата двамата коалиционни партньори ще споменат и въпросът за името.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): В Брюксел се провежда нов кръг от техническия диалог между Белград и Прищина

Радио „Свободна Европа“ (Македония): В Брюксел се провежда нов кръг от техническия диалог между Белград и Прищина

19 Март 2018 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел се провежда нов кръг от техническия диалог между Белград и Прищина, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Тема на дискусията са договорите, които вече са постигнати и които не са приложени на практика, като например споразумението за Сдружението на сръбските общини и за енергетиката. Представители на Европейския съюз призоваха за ускоряване на темпа на преговорите по прилагането на съществуващите договори.
Срещата на двете делегации ще продължи три дни, след което ще бъде последвана от разговор на най-високо политическо равнище – между президентите на Сърбия и Косово, съответно Александър Вучич и Хашим Тачи. Провеждането му е планирано за петък, 23 март.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Техническият диалог Белград – Прищина продължава в понеделник в Брюксел

Gazeta Express: Техническият диалог Белград – Прищина продължава в понеделник в Брюксел

19 Март 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Техническият диалог между Белград и Прищина продължава в Брюксел в понеделник, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Основна тема на разговорите ще бъде основаването на Общност на сръбските общини в северната част на Косово, както и енергетиката, мостът в Косовска Митровица, свободата на придвижване и др.
Новият кръг на техническите преговори трябва да продължи до 21 март, съобщава изданието, като припомня, че последният кръг от техническия диалог под егидата на Европейския съюз се проведе през февруари след близо едногодишно прекъсване. Косовската делегация е оглавена от политическия съветник на премиера Рамуш Харадинай – Авни Арифи, а сръбската – от ръководителят на Канцеларията към сръбското президентство за Косово и Метохия Марко Джурич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич: Александър Вучич води тайни преговори с косовското ръководство и с тази цел е на необявено посещение в Ню Йорк

Вук Йеремич: Александър Вучич води тайни преговори с косовското ръководство и с тази цел е на необявено посещение в Ню Йорк

19 Март 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на Сръбската народна партия и бивш министър на външните работи на страната Вук Йеремич заяви, че сръбският президент Александър Вучич води тайни преговори с президента и премиера на Косово Хашим Тачи и Рамуш Харадинай и „се опитва неумело да преметне международната общност“ и „да купи допълнително време за себе си и своите коалиционни партньори“ в Прищина, пише скопското електронно издание „МКД“.
„Тъй като срокът за разрешаване на косовския въпрос изтича в началото на лятото, Вучич сега се нуждае от всичко, което да използва като „смокинова клонка“. Във вторник той беше в Париж на тайна вечеря с Хашим Тачи, а в понеделник (19.03) тайно отпътува за Ню Йорк, за което сръбската общественост не е информирана. Той също така води преговори с Харадинай чрез близък посредник от обкръжението му ", заяви Йеремич пред сръбската телевизия „Фейс“.
Бившият външен министър на Сърбия, обясни, че Вучич е предложил на Запада "гениална идея" за обмен на южната част на Сърбия за Северно Косово, но тя е била отхвърлена, тъй като отдавна е обещал подписване всеобхватно споразумение между Белград и Прищина, което ще позволи на Косово да се присъедини към ООН.
Той добави още, че Вучич, Тачи и Харадинай "са замесени от едно и също тесто - с тон гел на главата си", които заедно забавят решението за Косово.
"Но, когато разрешат проблема с Косово, те вече няма да бъдат необходими на Запада и се опасяват, че много скоро след това няма да са на свобода. В момента международната общност са й изгодни хора с багаж, като Тачи, Вучич и Харадинай ", увери Йеремич.
Той посочи, че при такива обстоятелства Вучич панически се опитва да достигне до, „каквото и да било" всеобхватно споразумение, тъй като от шест години "търгувасъс сръбските интереси в Косово, за да укрепи своята брутална диктаторска власт" и изпълнява абсолютно всичко, което е било поискано от него, без условия и без албанската страна да изпълни договореното.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Външният министър на Гърция получи нови заплахи за животи си

Protothema: Външният министър на Гърция получи нови заплахи за животи си

19 Март 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Атина.За втори път в разстояние на два месеца, министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс получи писмо с куршум – явна заплаха за живота му, пише електронното издание на гръцкото вестник Protothema, като се позовава на информация от местен ежедневник.
Вестник „Та Неа“ съобщи, че в писмото Коцияс е обвинен, че продава гръцката история, съгласявайки се на компромисно име, в което се съдържа термина „Македония“, в рамките на спора със Скопие.
Писмото е пристигнало в министерството в началото на миналата седмица,а патронът е подобен на тези, които се използват от оръжията на противовъздушната отбрана, като „Та Неа“ уточнява, че в момента случаят се разследва от полицията и военни експерти.
Protothema припомня, че в началото на февруари Коцияс получи първото писмо със заплахи за живота му, в което пишеше: „Има три куршума за теб“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич, бивш външен министър на Сърбия: Александър Вучич води тайни преговори с Хашим Тачи и Рамуш Харадинай

Вук Йеремич, бивш външен министър на Сърбия: Александър Вучич води тайни преговори с Хашим Тачи и Рамуш Харадинай

18 Март 2018 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на Скупщината и бивш първи дипломат на Белград Вук Йеремич твърди, че президентът на Сърбия Александър Вучич води тайни преговори с държавния глава и премиера на Косово, съответно Хашим Тачи и Рамуш Харадинай, съобщава скопското електронно издание МКД.
Според Йеремич сръбският президент „неуспешно се опитва да мами международната общност" и „да купи допълнително време за себе си и коалиционните си партньори" в Прищина.
„Като срок за решаване на косовския въпрос се споменава началото на лятото и Вучич сега се нуждае от всичко, което може да използва като смокинов лист. Във вторник Вучич беше в Париж на тайна вечеря с Хашим Тачи, а днес (неделя) тайно отпътува за Ню Йорк, за което сръбската общественост не е информирана. Той също така води преговори с Харадинай чрез близък посредник от обкръжението му", заяви Йеремич пред сръбската телевизия Фејс.
Йеремич, който е бивш министър на външните работи на Сърбия, заяви, че Вучич е предложил на Запада „гениална идея" за обмен на южната част на Сърбия за Северно Косово, но тя е била отхвърлена, тъй като отдавна е обещал подписване на всеобхватно споразумение между Белград и Прищина, което ще позволи на Косово да стане част от ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Мариано Рахой смята да бойкотира срещата за Западните Балкани заради Косово

Gazeta Express: Мариано Рахой смята да бойкотира срещата за Западните Балкани заради Косово

17 Март 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Испанският премиер Мариано Рахой разглежда възможността да откаже да присъства на срещата между лидерите на ЕС и Западните Балкани, която е насрочена за средата на май, пише електронното издание на косовския вестник Gazeta Express, като се позовава на данни от испанското издание El Pais.
Според данни на испанския вестник, Рахой се струваха, че неговото присъствие на една и съща среща с косовския президент Хашим Тачи може да бъде използвано като оправдание от сепаратистките лидери в Каталуния в техните намерения за обявяване на независимост от Испания, която е една от петте страни от ЕС, наред със Словакия, Румъния, Гърция и Кипър, които не са признали Косово. В петък председателят на Европейския съвет Доналд Туск посети Мадрид, където се срещна с Рахой с цел обсъждане на въпроса.
Една от възможностите, при която премиерът би посетил срещата е премахване на косовския флаг от нея, пише испанското издание.

Агенция „Фокус“ припомня:

В петък Рахой прие Туск в Мадрид, като малко след двустранните разговори, полският политик написа в една от социалните мрежи, че е провел „невероятна среща“ с Рахой, но нито една от двете страни не излезе с официално съобщение относно резултата от преговорите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NewEurope: САЩ засилват ангажираността си по южния фланк на НАТО

NewEurope: САЩ засилват ангажираността си по южния фланк на НАТО

17 Март 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Уес Мичъл продължава обиколката си в Югоизточна Европа, посещавайки Белград на 14 март, Атина на 15 и Никозия на 16, след като по-рано спря в Прищина и Скопие. Ако е имало тематичен фокус в тази обиколка, то той е ясно поставен върху постигането на прогрес при справянето с замразените конфликти (статутът на Косово, спорът за името между Македония и Гърция), както и относно общите двустранни контакти с новата администрация на САЩ. По-голямата част от пътуването му премина под сянката на уволняването на Рекс Тилърсън от поста държавен секретар на САЩ, предава NewEurope.
В Белград Мичъл се срещна със сръбския президента Александър Вучич, с министър-председателя Ана Брнабич и с външния министър Ивица Дачич. Преди пристигането си Държавният департамент описа целите на Мичъл в Сърбия като „потвърждение на силните отношения между Сърбия и САЩ, както и да се призова сръбското правителство да продължи с нормализирането на отношенията с Косово, да се направят реформите, необходими за придобиването на целта – членство в Европейския съюз и активно да се подкрепя стабилността
По време на срещата не е постигнато споразумение относно трансформирането на Косовските сили за сигурност в редовна армия. Сърбия твърдо поддържа позицията си, че няма правни документи по отношение на статута на Косово, които да позволяват това. Вучич заяви, че Сърбия и САЩ не са съгласни относно „силите за сигурност на Косово“, но се съгласи за „мира и диалога в Брюксел под егидата на ЕС“.
Белград също така остава скептичен относно волята на Прищина да позволи на т.нар. „Асоциация на автономните сръбски общини“ да премине от теория на практика. Перспективите на САЩ са различни, след като Мичъл обяви, че Косово, фактически има правото да формира собствени професионални сили, които да се занимават със сигурността. „Косово има правото да формира професионални сили, които да се справят със сигурността и които да включват косовските сърби“, заяви той. Той предупреди, че Косово трябва да промени конституцията си, за да създаде тези сили.
Що се отнася до спирката в Атина, Държавният департамент отбеляза, че Мичъл ще „се срещне с високопоставени гръцки политици, за да обсъди задълбочаването на американско-гръцките стратегически връзки и да засили двустранното сътрудничество, включително и в сферите на отбраната, енергетиката, търговията и инвестициите“.
В действителност, смесицата от наличните въпроси направи посещението в Атина по-близо до икономическа мисия. Обсъжданията в Атина с високопоставените посетители от държавния департамент се фокусираха върху регионалните въпроси на деня.
Мичъл се срещна с външния министър Никос Кодзиас и на отбраната Панос Каменос и изненадващо, но гръцката преса не обърна голямо внимание на срещата, избирайки да се фокусира върху спирката в Кипър. Интересно съвпадение бе, че водачът на основната опозиционна партия „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис, който изглежда като фаворит на следващите парламентарни избори, посети Вашингтон, по време на посещението на Мичъл в региона. Мицотакис се срещна със заместник-държавният секретар Джон Съливан и с други ключови членове на Конгреса.
Официалната програма за посещение в Кипър беше разгледана от Държавния департамент по следния начин: "В Никозия на 16 март Мичъл ще се срещне с висши представители на Република Кипър, за да обсъдят двустранните и регионални въпроси, включително развитието на енергийни ресурси в Източното Средиземноморие. Той ще се срещне и с лидерите на кипърските гърци и кипърските турци, както и с представители на ООН. "
Не е изненадващо, че докато бе в Никозия, Мичъл потвърди вече силната подкрепа на САЩ за правото на Република Кипър да използва енергийните си ресурси въпреки продължаващите заплахи от съседна Турция, докато изследователските дейности продължават ( в тези дейности ще включва енергийния гигант на САЩ Exxon Mobil) в изключителната икономическа зона на Кипър. В Никозия Мичъл се срещна с президента Никос Анастасиадес, с външния министър Никос Христодулидес, с министъра на енергетиката Георгиос Лакокрипис и с кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): На 23 март в Брюксел ще се проведе среща между Александър Вучич и Хашим Тачи

„Плюс Инфо“ (Македония): На 23 март в Брюксел ще се проведе среща между Александър Вучич и Хашим Тачи

17 Март 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Сърбия Александър Вучич и неговият косовски колега Хашим Тачи ще проведат на 23 март среща в Брюксел, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
„Срещата е в рамките на диалога за нормализиране на отношенията между двете страни“, съобщават косовските медии, позовавайки се на съобщение от екипа на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.
По време на срещата ще се обсъдят нормализирането на отношенията в рамките на диалога с посредничеството на ЕС и „ще се работи за по-нататъшното изпълнение на подписаните договори“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Продължаваме разговорите с албанците, въпреки че не им вярвам за нищо

Александър Вучич: Продължаваме разговорите с албанците, въпреки че не им вярвам за нищо

17 Март 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ще продължи преговорите за намиране на компромисно решение на проблема между Белград и Прищина, тъй като по неговите думи, това е необходимо за по-добро бъдеще на Сърбия, съобщава македонската агенция Макфакс.
Държавният глава заяви: „ще продължим преговорите с албанците, въпреки че не им вярвам за нищо“, като президентът допълни, че Белград „няма друг избор“.
„Можем да намерим компромисно решение, защото ако не бъде компромисно, няма да има решение“, подчерта още Вучич по време на пресконференция. Президентът показа пред репортери Брюкселския договор, подчертавайки, че шест от 15-те му точки „са си останали на хартия“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Облаците се събират над преговорите между Атина и Скопие

Ekathimerini: Облаците се събират над преговорите между Атина и Скопие

17 Март 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Само няколко дни преди гръцкият външен министър да се отправи към Скопие над преговорите за разрешаването на спора за името на Македония пада сянка, след като се оказва, че неговият колега Никола Димитров описва гръцката позиция по време на своите контакти с политици от Европейския съюз като „граничещи с абсурда“, пише Ekathimerini.
Според дипломатически източници, думите на Димитров не са приети добре в Атина, като методът на действие на властите в Скопие е поставен под въпрос.
Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че ще разреши спора за името с Атина, за да положи пътя към присъединяването на страната си към НАТО и ЕС.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Външните министри на Гърция и Македония ще се срещнат с Матю Нимиц на 27 март във Виена

„МКД“ (Македония): Външните министри на Гърция и Македония ще се срещнат с Матю Нимиц на 27 март във Виена

16 Март 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс ще пристигне на двудневна визита в Скопие на 22 март и то с полет директно от Атина, тъй като ще бъде придружен от много съветници и журналисти, пише скопското електронно издание „МКД“.
Това ще бъде първият полет от Атина за Скопие от цели 12 години, уточнява македонското издание.
Според неофициална информация от гръцки източници, само няколко дни след посещението в Скопие, на 27 март, македонският външен министър Никола Димитров и Коцияс ще проведат поредния кръг от преговорите с посредника на ООН Матю Нимиц във Виена. От македонското външно ведомство нито са потвърдили нито са отрекли информацията.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Темата за името на Македония по време на посещението на Уес Мичъл в Гърция

„Алсат – М“ (Македония): Темата за името на Македония по време на посещението на Уес Мичъл в Гърция

16 Март 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл в четвъртък се срещна с висши функционери от гръцкото правителство по време на посещението си в Атина. Въпреки че срещите бяха закрити, се вярва, че американският представител е направил препоръки по спора за името между Гърция и Македония. След посещението си в Скопие, Мичъл призова страните да намерят трайно решение. Говорителят на гръцкото правителство, на среща с журналистите, повтори позицията за име за всички употреби и промяна на македонската конституция, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
“Позицията на гръцкото правителство е сложно име за цялостна употреба. Какво значи това? Че са нужни конституционни промени, за да се стигне до взаимноприемливо и трайно решение. Конституционните промени се отнасят до името и иредентистките позиции, които са включени в Конституцията на съседката. Но това са въпроси, които трябва да се решат в течение на преговорите и за които е ясно, че ще се обвържат с международен договор, тъй като говорим за договор между две независими държави“, заяви Димитрис Янакопулос.
Говорителят разкритикува гръцката опозиция за деструктивния й принос в процеса. Междувременно, лидерът на най-голямата опозиционна партия Нова Демокрация Кириякос Мицотакис неотдавна заяви, че решение е възможно, само ако от Конституцията и учебниците бъде отстранен иредентизмът, а това било още по-важно и от името на държавата. Гръцкият вестник Ефимерида пише, че накрая премиера Алексис Ципрас е останал сам в спора за името. Коалиционният партньор, има се предвид лидерът на „Независимите гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос, му е обърнал гръб, като е заявил, че няма да подкрепи правителството в решаването на този въпрос, с оглед на това, че, както той е заявил, никога няма да подкрепи решение, в което се съдържа терминът „Македония“. Гръцкото издание вече изрази съмнения, че Ципрас ще се опита да замени Каменос с лидера на партията „То Потами“ – Ставрос Теодоракис, който от своя страна заяви пред гръцките медии, че очаква около Великден (8 април) гръцкият парламент да излезе с конкретни предложения за името.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTS (Сърбия): Александър Вулин припомни на НАТО, че създаването на косовска армия е „неприемливо“ за Сърбия

RTS (Сърбия): Александър Вулин припомни на НАТО, че създаването на косовска армия е „неприемливо“ за Сърбия

16 Март 2018 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Белград.. В рамките на среща с председателя на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел, министърът на отбраната на Сърбия Александър подчерта, че Белград е отворен за сътрудничество с партньори както на Запад, така и на Изток, запазвайки своята военна неутралност, и че създаването на армията на Косово е неприемливо за страната му, предава Radio televizija Srbije (RTS).
В изявление от Министерството на отбраната на Сърбия се казва, че Вулин и Павел са обсъдили настоящата политическа ситуация и сигурността в региона, сътрудничеството между Сърбия и НАТО, както и сътрудничеството на сръбската армия и КФОР.
Според Вулин, активното участие на Сърбия в наличните механизми по проекта „Партньорство за мир“ допринася за изграждане на капацитета на сръбската армия. "Република Сърбия е отворена за сътрудничество с партньорите на Запад и на Изток, запазвайки своята военна неутралност. В този контекст сътрудничество под егидата на програмата „Партньорство за мир“ представлява оптимална рамка за постигането на целите за сигурността и подобряване на капацитета на отбраната“, заяви военният министър на Белград.
Същевременно Вулин добави, че основната заплаха за сигурността на Сърбия е трансформирането на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия – процес, който министърът определи като „неприемлив“ за страната му.
„Формирането на армията на Косово е неприемлива не само заради текущата резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, но и поради факта, че само силите на КФОР са гарант за сигурността на гражданите на южната ни провинция и използвам възможността да благодаря на НАТО за участието си и постоянно присъствие в Косово и Метохия", заяви Вулин.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Уес Мичъл продължава обиколката си в региона с посещение в Република Кипър

Ekathimerini: Уес Мичъл продължава обиколката си в региона с посещение в Република Кипър

16 Март 2018 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Никозия. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл продължава обиколката си в региона с посещение в Република Кипър, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Визитата на американския дипломат в Република Кипър ще бъде осъществена на фона на заплахите на Анкара да използва сила срещу Никозия, ако продължи сондажите за газ край бреговете на острова.
Мичъл пристига в Никозия след посещение в Гърция, където проведе среща с външния министър Никос Кодзиас и министъра на отбраната Панос Каменос, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Москва се противопостави на идеята за армия на Косово

„Макфакс“ (Македония): Москва се противопостави на идеята за армия на Косово

16 Март 2018 | 02:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова разкритикува плановете за създаване на Въоръжени сили на Косово, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Създаването на армия в Косово, структура, която по никакъв начин не се доближава до държавната, още повече нагнетява вече напрегнатата ситуация", предупреди Захарова в рамките на пресконференция, в която коментира изказването на помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл.
При посещението си в Косово по-рано тази седмица американският дипломат подчерта, че Косово има право да формира професионална армия и бе категоричен, че тя няма да представлява заплаха за Сърбия и сърбите, живеещи в най-младата държава на Балканския полуостров.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоаким Каламарис: Гръцки компромис с името на Македония ще даде исторически билет на албанците за обслужване на турските цели

Йоаким Каламарис: Гръцки компромис с името на Македония ще даде исторически билет на албанците за обслужване на турските цели

15 Март 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
София. Гръцки компромис с името на Македония ще даде исторически билет на албанците за обслужване на турските цели. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ университетският преподавател доц. Йоаким Каламарис. Според него причина за конфликта с името не е конкретно Скопие, а тези, които стоят политически и силово зад Скопие. По думите му в момента има три мюсюлмански партии в македонската столица, които представляват албанските интереси. Но никой не знае дали тези партии в даден момент няма да се обединят „под общ флаг“, уточни Каламарис. Членството на Македония в НАТО няма да възпре завземането на Македония отвътре, продължи своите разсъждения доцентът. „В момента Гърция и Турция имат огромен конфликт. Двама гръцки войници са арестувани от 20 дни и са в турски затвор. Видяхте ли реакция от НАТО или от ЕС? Ако се абстрахираме от външната „подкрепа“, толкова по-будни граждани ще бъдем и в собствените си държави, и в съседните“, каза още Йоаким Каламарис. Той допълни, че ЕС не е в състояние да разсее напрежението по линията Македония-Гърция-Албания. „Историята припомня, че никога интересите на страните от Балканите не са се припокривали с интересите на Русия или Европа, когато те са били в едно политическо обединение. Средствата, които Общността дава за подобряване на инфраструктурата и на икономическия живот, са химера“, коментира Каламарис. Бъдещето на Балканите е свързано с тясното сътрудничество на православните страни от региона, добави доцентът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алсат-М (Македония): Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия се срещна с високопоставени лица от Гърция

Алсат-М (Македония): Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия се срещна с високопоставени лица от Гърция

15 Март 2018 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл се срещна с високопоставени лица от Гърция в четвъртък, предава македонският телевизионен канал Алсат-М . Макар разговорите да се проведоха при затворени врати, американският дипломат най-вероятно е засегнал темата за Спора за името между Македония и Гърция, отбелязва телевизията, като припомня, че по време на посещението си в Скопие на 12 март, Мичъл призова двете страни да намерят трайно решение на проблема. Говорителят на правителството в Атина Димитрис Цанакопулос по-късно през деня отново повтори позицията на Гърция за нужда от име, което да е удовлетворява и двете държави и желанието на Атина за промяна на Конституцията на Македония, така че новото име да бъде вписано в нея.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Помощник-държавния секретар на САЩ Уес Мичъл е в Атина

„Сител“ (Македония): Помощник-държавния секретар на САЩ Уес Мичъл е в Атина

15 Март 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия в четвъртък ще бъде в Атина, където ще проведе срещи с представители на гръцкото правителство, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Според съобщението на Държавния департамент на САЩ, Мичъл ще разговаря с гръцките власти за задълбочаването на отношенията между САЩ и Гърция и засилване на двустранното сътрудничество, особено в областите на отбраната, енергетиката, търговията и инвестициите. „Сител“ е на мнение, че дори и да няма официално потвърждение, ще стане въпрос и за спора за името между Атина и Скопие.
Според информация на кореспондента на МИА в Атина, официално не са обявени срещите на Мичъл в гръцката столица и вероятно разговорите ще бъдат закрити за медиите. Американският помощник-държавен секретар, според това, което има засега като официална информация, ще има срещи с функционери от гръцкото правителство, но не и с премиера Алексис Ципрас или министъра на външните работи Никос Коцияс.
Мичъл ще бъде в Атина няколко часа, след което, в 15:30 часа, има уговорена среща в Кипър с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджи.
Посещението на Мичъл в Атина е част от неговата регионална обиколка, първата му, откакто пое функцията, в рамките на която вече посети Скопие, Прищина и Белград.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Декларациите за създаване на косовска армия предизвика остри реакции в Белград

Protothema: Декларациите за създаване на косовска армия предизвика остри реакции в Белград

14 Март 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Трансформирането на Косовските сили за сигурност в Армия на Косово трябва да бъде направено в съответствие с Конституцията на Косово. Това беше казано от помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл по време на посещението му в Прищина, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Мичъл е заявил, че Косово е направило важни стъпки напред, включително в нормализацията на отношенията със Сърбия, финализацията на граничната сделка с Черна гора и трансформацията на Въоръжените сили чрез добавки в Конституцията.
Американският дипломат е бил категоричен, че никой няма право на вето, когато става дума за въпроси, отнасящи се до сигурността на Косово, като е добавил, че ще информира властите в Белград за това.
Същото мнение е изразил и командващият Обединените сили на НАТО в Неапол Джеймс Фого: „Съюзът на НАТО и Северноатлантическия съвет бяха тук преди няколко месеца и заявиха ясно, че трансформацията на Косовските сили за сигурност в армия трябва да се случи чрез поправки в Конституцията“, е заявил Фого.
Междувременно, партията на косовските сърби – „Сръбска листа“, се е противопоставила на създаването на Армия на Косово и без гласовете на тази партия Прищина не може да внесе необходимите промени в Конституцията, уточнява Protothema.
Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин е заявил, че Косово не може да има амрмия и че „подобно незаконно въоръжено формирование“ ще бъде заплаха за мира и стабилността в балканския регион. В коментар относно гореизложената декларация на Мичъл, той е подчертал, че косовската армия може да бъде формирана само чрез употребата на сила.
„В Косово и Метохия може да съществува само една въоръжена сила и това е КФОР. Това ще продължи да е така, освен ако ООН не промени решението си“, е заявил Вулин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Еманюел Макрон е приел покана да посети Косово

Gazeta Express: Еманюел Макрон е приел покана да посети Косово

14 Март 2018 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Франция е приел покана да посети Косово, заяви премиерът на страната Хашим Тачи след срещата си с френския държавен глава в сряда, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Тачи е заявил, че в хода на срещата си с Макрон в Елисейския дворец в сряда, той му е обещал, че Франция ще продължи да подкрепя европейския път на Косово. Чрез съобщение във „Фейсбук“, косовският президент съобщи, че е благодарил от името на страната си на Макрон за постоянната подкрепа, която Франция оказва на Косово и че е поканил френския президент да посети Прищина. „Благодаря на президента Макрон за това, че прие поканата и потвърди, че ще посети Косово“, написа Тачи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Б – 92: Уес Мичъл: САЩ подкрепят косовска армия, Александър Вучич: Сърбия не вярва, че Прищина ще създаде Общност на сръбските общини

Б – 92: Уес Мичъл: САЩ подкрепят косовска армия, Александър Вучич: Сърбия не вярва, че Прищина ще създаде Общност на сръбските общини

14 Март 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е имал „добър, открит, съдържателен и важен разговор“ с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл, който беше на посещение в Белград във вторник и сряда, предава белградското радио Б – 92.
Според думите на Вучич, разговорът с Мичъл е бил важен за отношенията между Сърбия и САЩ и те са разговаряли по няколко въпроса, но преди всички за Косово и Метохия.
„Нашите позиции по отношение на Косово се различават силно и са доста далечни. Важното е, че Мичъл, за разлика от много други, не искаше само да слуша, но и да чуе. Благодарен съм му за това. На основание, че ние разбираме възгледите на Запада по въпроса за независимостта (на Косово), аз попитах Уес Мичъл дали иска да чуе нашите възгледи, за да добие представа и може би да разбере някои от нашите позиции“, заяви Вучич.
Сръбският президент подчерта, че Сърбия и САЩ не са на едно мнение за „силите за сигурност на Косово“, но се разбират за „мира и диалога в Брюксел под егидата на ЕС“.
„Знаем, че Косово е най-голямото препятствие и затова Сърбия е готова да обсъди възможни компромисни решения. Независимо от това, че Сърбия може да е много малка за много от световните сили, за нас това е най-важното и ние можем да приемем единствено компромисно решение. Всеки компромис е труден, но той трябва да бъде приет от още някой – другият и третата страна“, подчерта Вучич.
„Сърбия изпълни задълженията си според Брюкселското споразумение – в правосъдието, полицията, гражданската защита, телекомуникациите... Албанците имаха само едно задължение, произтичащо от международния правен договор, което е създаването на Общност на сръбските общини (ОСО) и те не го изпълниха. Благодаря на Мичъл за това, че каза, че Прищина не го е изпълнила. Ще бъда открит, мисля че от това няма да излезе нищо, те щяха да са го направили вече през последните пет години, ако го искаха“, обясни сръбският държавен глава.
По време на пресконференцията, Вучич постоянно отбелязваше, че е имал „открит диалог с Мичъл“ и подчерта, че му е благодарен за това.
На въпрос дали двамата са обсъждали въпроса за възможното създаване на косовска армия, Вучич отговори следното:
„Призовавам всички да открият поне един документ, дори една единствена буква в някой международен акт, в който се казва, че това е позволено. Съгласно военно-техническото споразумение, подписано в Куманово, не могат да съществуват косовски въоръжени сили – там може да има само КФОР и никой друг. Съгласно Резолюция 1244 (на Съвета за сигурност на ООН), като основен юридически акт, не се предвижда създаването на албански ВС, а напротив, завръщането на сръбските сили в Косово. Косовската армия противоречи на всички международни споразумения“.
От своя страна, Мичъл призова двете страни да изпълняват задълженията си според Брюкселското споразумение и заяви, че основното му послание е, че САЩ искат партньорски отношения със Сърбия. Той добави, че разговорът с Вучич е бил „открит и много добър“ и САЩ са „ангажирани с намирането на разрешение в диалога и са готови да изслушат страните и да помогнат“.
Той подчерта, че Косово „имат правото да формират професионални сили, за да се справят със сигурността“ и че това „няма да е заплаха за Сърбия и сърбите“. Освен това Мичъл съобщи, че САЩ подкрепят това „право на Косово“, но за реализацията му е нужна промяна на косовската конституция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Според гръцките медии, спорът за името трябва да бъде разрешен около Великден

„Алсат – М“ (Македония): Според гръцките медии, спорът за името трябва да бъде разрешен около Великден

14 Март 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс ще бъде в Скопие на 22 и 23 март, пише гръцкият вестник „Та Неа“.. И дори официално да не е потвърдено нито от Скопие, нито от Атина, според изданието, става въпрос за важно посещение, тъй като трябва да се обсъдят предложенията на двете страни за постигане на международен договор. Очаква се във фокуса да бъдат евентуални промени в Конституцията на бившата югорепублика и начина, по който да се формулира договора, с цел да се осигури възможност на Македония да получи покана за присъединяване към НАТО и да получи дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз, предава излъчващата на албански скопска телевизия „Алсат – М“.
„На 23 март Никос Коцияс ще се срещне с колегата си Никола Димитров, а на предната вечер те ще проведат официална вечеря. Не се изключва възможността гръцкият външен министър да има срещи и с други политици, но програмата все още се уточнява. Изходът от разговорите в Скопие ще бъде важен и за планираната среща на Коцияс и Димитров със специалния представител на ООН Матю Нимиц“, пише „Та Неа“.
Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос, в своята серия от изяви по спора за името повтори, че Скопие първо трябва да промени Конституцията си, а след това да подпише договора между двете страни.
„Преди да влезе в сила договорът и преди да се оформи съдържанието му, трябва да се направи ревизия на Конституцията на нашата съседна страна, тъй като ние сме европейци, които имат европейския демократически манталитет и не можем да си мислим, че ако една страна подпише международен договор, се обвързва международно, без да промени своята конституция, на основание, че това не е толкова важно“, заяви Павлопулос.
Същевременно, гръцкото издание Ефимерида пише, че разрешаването на спора трябва да се случи по Великден (8 април), когато гръцкото правителство ще се посвети още по-сериозно на въпроса. Но, вестникът обръща внимание и на дилемите за бъдещето на настоящата управляваща коалиция на Ципрас. По-конкретно, партията „Независимите гърци“ (АНЕЛ) на Панос Каменос вече открито обяви, че няма да гласува за евентуално решение, което включва термина „Македония“. Според Ефимерида, има вероятност партията „То Потами“, оглавявана от Ставрос Теодоракис, да бъде нов коалиционен партньор на Ципрас, защото лидерът й на няколко пъти потвърди, че поддържа позицията на правителството по спора за името.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл увери Сърбия в подкрепата на страната си

Радио „Свободна Европа“: Помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл увери Сърбия в подкрепата на страната си

14 Март 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл пристигна на 13 март в Белград, където се срещна със сръбския министър на външните работи Ивица Дачич, предава Радио „Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
На срещата са обсъдени регионалната стабилност, европейския път на Сърбия и удължаването на Брюкселския диалог - теми, по които Уес Мичъл посочи, че Сърбия има "постоянната подкрепа от САЩ". Според него "Вашингтон смята Сърбия за една от най-важните страни в региона и стълб на стабилността на Балканите".

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: САЩ гледат на Сърбия като на основа за мира на Балканите, заяви помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл

Tanjug: САЩ гледат на Сърбия като на основа за мира на Балканите, заяви помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл

13 Март 2018 | 23:37 | Агенция "Фокус"
Белград. САЩ гледат на Сърбия като на основа за мира на Балканите, това заяви късно във вторник американският помощник държавен секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл, съобщава сръбската информационна агенция Tanjug.
Американският дипломат е направил изказването си по време на късна среща с вицепремиера и външен министър на Сърбия Ивица Дачич, в рамките на която Мичъл е дал на своя колега фотокопие от изказване на американския президент Удроу Уилсън, отнасящо за Косово, макар агенцията да не предлага повече яснота по въпроса.
Дипломатът на САЩ е на посещение на няколко държави от Балканите, като по-рано посети Косово и Македония.
Преводи и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отговорникът за Европа и Евразия на МВнР на САЩ: Македония и Гърция трябва да договорят общо решение и да го приложат, това не е наша работа

Отговорникът за Европа и Евразия на МВнР на САЩ: Македония и Гърция трябва да договорят общо решение и да го приложат, това не е наша работа

13 Март 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Американската дипломация е и ще бъде непосредствен участник в разрешаването на спора между Македония и Гърция за името на бившата югорепублика, тъй като това влиза в интересите на САЩ. Все пак, единственото решение на проблема е това, което ще бъде договорено взаимно и приложено от двете страни“, заяви помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл по време на обща пресконференция с премиера на Македония Зоран Заев в Скопие, където е на първото си официално посещение на Балканите след заемането на поста, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Наследникът на Хойт Брайън Ий и Виктория Нуланд не пожела да каже каква е позицията на САЩ по отношение на искането на Гърция за промяна на македонската конституция.
От своя страна македонският премиер заяви, че „когато един въпрос е мъчен, чувствителен и тежи“, най нормално е да се повика приятел на помощ. „Всеки приятел, който има желание да помогне на Македония, особено в спора, е добре дошъл. Очакваме помощ и от Гърция, която също е наш приятел, но и от нашият стратегически партньор. Дай Боже нашите партньори да се включат, но на принципа да се окуражават и двете страни“, посочи Заев.
Министър-председателят на Македония коментира и проекторешението на Гърция за решаване на спора, в което се засягат въпросите за македонската идентичност и промяна на Конституцията на страната. Според неговите думи, всеки документ, независимо дали идва от (посредника на ООН в спора за името между Атина и Скопие) Нимиц, или от някоя от страните и който може да помогне, ще бъде разгледан. Освен това Заев е изразил увереност, че на края всичко ще приключи в ООН и с приемане на резолюция от Съвета за сигурност.
И Мичел, и Заев се надяват на интеграция на Македония в НАТО още на следващата среща на върха на Алианса през юли.
На срещата са присъствали още вицепремиера на Македония и министър на отбраната Радмила Шекеринска и министърът на външните работи на страната Никола Димитров.
„Сител“ припомня, че преди Скопие, Уес Мичъл е посетил Прищина, а от там той заминава за Атина, Белград и Никозия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Диалогът Белград-Прищина ще приключи без разделяне, размяна на територии или автономия

Хашим Тачи: Диалогът Белград-Прищина ще приключи без разделяне, размяна на територии или автономия

13 Март 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Говорейки в рамките на пресконференция със заместник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия – Уес Мичъл, президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че диалогът за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина ще бъде приключен в съответствие с Конституцията и законите на Косово, което изключва разделяне, размяна на територии или автономия, съобщава електронното издание Gazeta Express.
Говорейки за водения под егидата на Европейския съюз диалог между двете страни, Тачи изрази увереност, че той ще доведе до помирение въз основа на европейския дух и при зачитане на териториалната цялост на страната.
„Косово не приема разделяне, обмен на територия или автономия", категоричен бе Тачи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Уес Мичъл, помощник-държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия: САЩ се връщат на Балканите заради Русия

Уес Мичъл, помощник-държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия: САЩ се връщат на Балканите заради Русия

13 Март 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. След среща с президента на Косово Хашим Тачи в Прищина, помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл увери, че в бъдеще страната му ще бъде по-активна в Западните Балкани, предава скопската електронна медия CivilMedia.mk.
„Виждаме, че Русия играе ужасна роля на голяма част от Балканите, подкопавайки демократичните институции. На руснаците им стана ясно, че това не е в техен интерес, нито е в интерес на народите в региона", подчерта Мичъл на съвместна пресконференция с Хашим Тачи.
Американският заместник-помощник държавен секретар заяви, че Косово е важен партньор на САЩ. „Косово има добри отношения със САЩ и те ще се задълбочат допълнително. САЩ иска демократично Косово и мога да ви уверя, че следващите години ще играе активна роля в региона", увери Мичъл.
Същевременно той не пропусна да засегне темата за създаването на косовска армия, като подчерта, че „трансформацията на силите за сигурност в редовната армия е неизбежна тенденция“.
Помощник-държавният секретар на САЩ настоя за продължаване на диалога между Белград и Прищина и призова политическото ръководство на Косово да ратифицира споразумението за демаркацията на границата с Черна гора, за да започне процесът на европейска интеграция на най-младата държава на Балканите.
Във вторник, 13 март, Мичъл ще пристигне в Македония. В навечерието на визитата му македонският министър на външните работи Никола Димитров поясни, че сред основните теми на разговорите в Скопие ще бъде спора за името. От македонска страна, съгласно думите на Димитров, ще бъде поставен и въпросът за членството на страната в НАТО и шансовете това да се случи още през лятото на тази година. Обсъдени ще бъдат и други въпроси в контекста на перспективите на региона.
Мичъл пристига в Македония след посещение в Косово, където отправи предупреждения за „деструктивната роля на Русия" на Балканите, обвинявайки Москва, че подкопава демократичните институции в региона, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Преговорите между Гърция и Македония за разрешаване на спора за името се забавят

Ekathimerini: Преговорите между Гърция и Македония за разрешаване на спора за името се забавят

13 Март 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Атина. След силния старт преговорите между Гърция и Македония (в източника – БЮРМ) за разрешаване на спора за името се забавиха значително, тъй като Атина очаква значителни отстъпки от Скопие по ключовото искане за промяна на конституцията, пише Василис Недос в статия за електронното издание Ekathimerini.
Миналата седмица министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас трябваше да посети Скопие, но спадът в инерцията на преговорите отложи пътуването му за неопределено време, уверен е Недос, като допълва, че през настоящата седмица първият дипломат на Атина ще пътува до Бостън, САЩ. Но различията, които делят представителите на двете държави, може в крайна сметка да създадат условия, в които посещението на Кодзиас да не се осъществи през месец март. Когато обаче то се случи, ще бъде с първия за последните 12 г. директен полет между Атина и Скопие.
Междувременно дипломатите ще следят отблизо планирано посещение в Скопие на помощник-държавния секретар по въпросите на Европа и Евразия Уес Мичъл, който в четвъртък ще направи визита и в Атина.
В изявление, публикувано преди неговото пътуване, Държавният департамент обяви, че Мичъл ще потвърди подкрепата на САЩ за „евроатлантическите стремежи" на Македония и за „продължаващите преговори с Гърция".
Макар Македония да е изпълнила обещанията си да направи символични промени - като например промяната на имената на международното летище в Скопие и ключовата магистрала, гръцките власти са загрижени за липсата на промяна по същество.
Непрекъснатият отказ на премиера на Македония Зоран Заев да обмисли преразглеждане на конституцията на страната му само подклажда опасенията на Атина. Вместо това ръководителят на кабинета в Скопие настоява за изготвянето на международен договор, като отбелязва, че във всеки случай неговото правителство няма необходимото парламентарно мнозинство, за да прокара конституционни промени.
Гръцки официални представители твърдят, че Заев може да убеди допълнителни депутати да гласуват за конституционна реформа.
Що се отнася до основния въпрос, по отношение на промяната в името на Македония, двете страни изглежда са на път да постигнат компромис в преговорите, водени под егидата на ООН. Все още обаче перспективите за големи отстъпки подхранват обществени протести и в двете страни.
В понеделник Кодзиас бе в Букурещ за разговори с румънските и българските си колеги Теодор Мелескану и Екатерина Захариева. Първият дипломат на Атина потвърди подкрепата на Гърция за кандидатурите на Румъния и България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия пристига в Македония – членството в НАТО и спора за името ще бъдат основни теми в преговорите

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия пристига в Македония – членството в НАТО и спора за името ще бъдат основни теми в преговорите

13 Март 2018 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Във вторник, 13 март, в Македония пристига помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Азия Уес Мичъл, предава Радио „Свободна Европа“.
В навечерието на визитата му македонският министър на външните работи Никола Димитров поясни, че сред основните теми на разговорите в Скопие ще бъде спорът за името. От македонска страна, съгласно думите на Димитров, ще бъде поставен и въпросът за членството на страната в НАТО и шансовете това да се случи още през лятото на тази година. Обсъдени ще бъдат и други въпроси в контекста на перспективите на региона.
Мичъл пристига в Македония след посещение в Косово, където отправи предупреждения за „деструктивната роля на Русия" на Балканите, обвинявайки Москва, че подкопава демократичните институции в региона, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum:  Новото име на Сръбската православна църква е заявка за историческото единство на сръбските територии

Regnum: Новото име на Сръбската православна църква е заявка за историческото единство на сръбските територии

13 Март 2018 | 05:39 | Агенция "Фокус"
Белград. Новото име на Сръбската православна църква е заявка за историческото единство на сръбските територии, пише Regnum.
През май епископатът на Сръбската православна църква трябва да утвърди новото име – Печски патриархат.
„Изменението на името на Сръбската православна църква се обяснява със стремежа да се укрепи връзката с историческия център в Печския патриархат, а също така с Косово и Метохия, като най-важна част от своята юрисдикция“, пише белградският вестник „Вечерни новости“
Печската митрополия, която в последствие става патриархат е била център на религиозния, политически и културен разцвет на сръбското кралство. Именно затова Османската империя ликвидира патриархата и подчинява сръбската църква на Константинополския патриарх в средата на 15 век след завладяването на сръбските земи.
Брюксел иска подобряване на отношенията между Сърбия и Косово и признаване на отделянето, но Сръбската православна църква дава друга заявка, според изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ обвиниха Русия в играене на „деструктивна роля“ на Балканите

AFP: САЩ обвиниха Русия в играене на „деструктивна роля“ на Балканите

12 Март 2018 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Прищина. Американският помощник-държавен секретар по въпросите за европейските и евразийските дела Уес Мичъл обвини Русия в разпространяване на дезинформация и подкопаване на демокрацията на Балканите, съобщава AFP.
Пред репортери в Прищина в понеделник, Мичъл отбеляза, че Вашингтон вижда как „Русия играе все по-деструктивна роля в голяма част от Балканите, разпространявайки дезинформация и подкопаване на демократичните институции“.
Американският дипломат подчерта, че Белия дом е „бил ясен в разговорите си с Русия, че това не е нито в техен, нито в интерес на хората от региона“.
Мичъл е направил коментара си след среща с президента на Косово Хашим Тачи, като следват негови посещения в Македония и Сърбия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Уес Мичъл отрече информацията, според която ще предложи на Александър Вучич нов план за урегулиране на отношенията между Белград и Прищина

Tanjug: Уес Мичъл отрече информацията, според която ще предложи на Александър Вучич нов план за урегулиране на отношенията между Белград и Прищина

12 Март 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите за европейските и евразийски дела Уес Мичъл, отрече в понеделник информацията, според която ще предложи нов план за урегулиране на отношенията между Белград и Прищина, съобщава сръбската агенция Tanjug. В рамките на обща пресконференция в столицата на Косово с президента Хашим Тачи, американският дипломат увери, че неговата визита на Балканите е фокусирана върху даването на стимул на преговорите между Сърбия и Косово, но той не носи никакъв план в тази връзка.

Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано сръбски вестник излезе с информацията, че Мичъл ще предложи при среща с Александър Вучич нов план за урегулирането на отношенията между Белград и Прищина, според който доминираните от сърби общини в Косово ще получат широки правомощия на самоуправление в сферата на образованието, здравеопазването и културата, като в замяна Сърбия ще спре да блокира членството на Косово в международните организации.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл ще посети Косово

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл ще посети Косово

12 Март 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Уес Мичъл ще бъде на 12 и 13 март на посещение в Косово, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Той ще се срещне с президента на Косово Хашим Тачи, с министър-председателя Рамуш Харадинай и с други местни политици. След това Мичъл ще продължи с балканската си обиколка, посещавайки Македония, Сърбия, Гърция и Кипър.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Уточнен е денят за посещението на Уес Мичъл в Скопие

„МКД“ (Македония): Уточнен е денят за посещението на Уес Мичъл в Скопие

11 Март 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Уточнена е датата за посещението на американския помощник-държавен секретар по въпросите за европейските и евразийски дела Уес Мичъл в Скопие. От правителството са заявили пред македонското електронно издание МКД, че американският дипломат ще кацне на международното летище в Скопие във вторник, като по непотвърдена информация, в рамките на посещението му са насрочени срещи с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров. Възможно е Мичъл да проведе разговаря и с министъра на отбраната Радмила Шекеринска, смята изданието.
Мичъл пое поста през есента на милата година на мястото на Виктория Нюленд, като в края на 2017 г. проведе разговори с Никола Димитров, по време на негово посещение в Скопие.

Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано в неделя от Македонската информационна агенция съобщиха, че Мичъл ще посети Скопие следващата седмица, като разкриха, че според техен източник, той ще се срещне с Димитров и Заев.
Стана ясно освен това, че Мичъл ще посети Прищина на 13 март, а сръбско издание излезе с информация, че американският дипломат ще представи на Белград предложение за урегулиране на връзки с Прищина.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА: Американският помощник-държавен секретар Уес Мичъл ще посети Скопие следващата седмица

МИА: Американският помощник-държавен секретар Уес Мичъл ще посети Скопие следващата седмица

11 Март 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Американският помощник-държавен секретар по въпросите за европейските и евразийски дела Уес Мичъл ще посети следващата седмица Македония, това са потвърдили от вътрешното министерство в Скопие пред Македонската информационна агенция. В рамките на своето посещение, за което все още не е уточнена дата, дипломатът на САЩ ще проведе разговори с външния министър Никола Димитров. По-рано бе съобщено, че Мичъл че посети Прищина на 13 март, а сръбско издание излезе с информация, че американският дипломат ще представи на Белград предложение за урегулиране на връзки с Прищина.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.