НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България и Кабо Верде ще си сътрудничат в туризма и образованието (ОБЗОР)

България и Кабо Верде ще си сътрудничат в туризма и образованието (ОБЗОР)

19 Февруари 2018 | 20:25 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов се срещна с премиера на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва. След срещата двамата обявиха, че двете страни имат интерес от сътрудничество в областта на туризма и образованието. Бойко Борисов заяви, че България има много сериозни намерения да инвестира в Кабо Верде, особено в сферата на туризма. „Кабо Верде има много близки отношения с ЕС и ЕНП. Тя е истинска демократична страна в тази част на света“, посочи премиерът. По думите му с политика на инвестиции в образованието и икономиката мигрантите от Африка могат да се задържат на своя континент. „Това са над 300 млн. души, които „чукат на вратата ни“, ако не се вземат мерки“, коментира Бойко Борисов. Според него би било прекрасно, ако България е посредник между Европа и Кабо Верде в срещите, които предстоят през тази година.
Премиерът Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва заяви, че страната му е заинтересована да приеме български инвеститори в различни сфери, особено в туризма. „Кабо Верде се приготвя да функционира като трамплин за европейските страни към Африканския континент, за европейски бизнес инвестиции“, обясни той. „Предлагаме стабилност, доверие и предвидимост, така че е много нисък рискът за хората, които решат да инвестират в страната ни“, изтъкна премиерът на Кабо Верде. Той посочи, че инвеститорите не трябва да се страхуват за инвестициите си, защото няколко европейски държави вече инвестират в Кабо Верде и постигат печалба. Премиерът подчерта и интереса от задълбочено сътрудничество с България в сферата на образованието. „Има студенти от Кабо Верде, които учат в Медицинския университет в София. Това е човешкият капитал, който е най ценният за развитието на страната ни“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с премиера на Кабо Верде Жозе Юлисиш де Пина Корея и Силва

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с премиера на Кабо Верде Жозе Юлисиш де Пина Корея и Силва

19 Февруари 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с премиера на Кабо Верде Жозе Юлисиш де Пина Корея и Силва. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Страните ни имат потенциала да развиват и активизират сътрудничеството в сферите на културата, образованието, туризма, икономиката и бизнеса, бе общото мнение, което споделиха на срещата Цвета Караянчева и министър-председателят на Кабо Верде.
Председателят на българския парламент изрази увереност, че добрите отношения между двете страни ще продължат да се задълбочават и укрепват.
Цвета Караянчева отбеляза, че ще съдейства за сформирането на група за приятелство с Кабо Верде в българския парламент, която да допринесе за по-тясното сътрудничество между двата парламента.
Жозе Юлисиш де Пина Корея и Силва посочи, че за страната му е особено важно да бъде засилено партньорството в сферата на образованието, за което ще разчита на подкрепа от страна на България. Той изрази надежда да се изградят стабилни контакти в сферата на туризма и инвестициите. Ние имаме специална програма за партньорство с Европейския съюз и искаме да засилим тези връзки, отбеляза премиерът на Кабо Верде. Той допълни, че от май месец ще отпадне визовият режим за европейски граждани и заяви, че основната цел на институциите в момента е да бъде изградено пространство на сигурност във вътрешен и външен план.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Би било прекрасно България да бъде посредник в събитията между Европа и Кабо Верде през тази година

Премиерът Бойко Борисов: Би било прекрасно България да бъде посредник в събитията между Европа и Кабо Верде през тази година

19 Февруари 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Би било прекрасно България да бъде добър модератор и посредник в следващите месеци, защото ще има доста събития между Европа и Кабо Верде в рамките на годината. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с премиера на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Имаме много сериозни намерения за инвестиции в Кабо Верде в сферата на бизнеса, особено на туризма. Голям интерес има в ИТ сектора, България е водеща и призната в това отношение, както и в сферата на управление на туризма“, посочи той. „Като за първо посещение в България на премиера на Кабо Верде, имаме реално свършена работа, а в следващите месеци можем да засилим това“, каза още премиерът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва: Заинтересовани сме да приемем български инвеститори в различни сфери, особено в туризма

Премиерът Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва: Заинтересовани сме да приемем български инвеститори в различни сфери, особено в туризма

19 Февруари 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Бихме искали да работим в посока на привличане на повече инвестиции от България. Заинтересовани и отворени сме да приемем български инвеститори в различни сфери, особено в сферата на туризма. Това каза премиерът на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва след среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Туризмът представлява 25% от БВП на Кабо Верде, имаме годишно нарастване с около 20%“, изтъкна той. „Кабо Верде се приготвя да функционира като трамплин за европейските страни към Африканския континент, за европейски бизнес инвестиции“, заяви премиерът. „Предлагаме стабилност, доверие и предвидимост, така че е много нисък рискът за хората, които решат да инвестират в страната ни“, обясни той. „Инвеститорите не биха били неприятно изненадани и не би трябвало да се страхуват за инвестициите си“, коментира премиерът на Кабо Верде. „Подчертаваме този свой интерес, защото други европейски държави вече инвестират в Кабо Верде и постигат печалба“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва: Имаме интерес от задълбочено сътрудничество с България в сферата на образованието

Премиерът Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва: Имаме интерес от задълбочено сътрудничество с България в сферата на образованието

19 Февруари 2018 | 10:07 | Агенция "Фокус"
София. Подчертавам интереса ни от задълбочено сътрудничество с България в сферата на образованието. Има студенти от Кабо Верде, които учат в Медицинския университет в София. Това каза премиерът на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва след среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е човешкият капитал, който е най ценният за развитието на страната ни“, заяви той. „Споделяме вашата визия за Африка. Страната ни е малка и разбираме, че развитието се постига, когато се използват максимално добре всички ресурси-гражданското общество, образованието, качеството на живот и свободата на гражданите, както и възможността те да участват в процеса на развитието на собствената си страна“, изтъкна премиерът на Кабо Верде. „Ако тази гледна точка бъде възприета от ЕС, а Кабо Верде се възприеме като пример за демократична държава, от каквото Африка се нуждае, страната ни би могла да развие добри икономически и финансови отношения, за все по добри условия за щастлив живот на африканските граждани“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва

19 Февруари 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва, който ще бъде на официално посещение в България. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На срещата ще бъде обсъдено развитието на двустранните отношения и възможностите за активизиране на търговско-икономическото сътрудничество. Очаква се тема на разговор да бъде и партньорството на Кабо Верде с Европейския съюз.
В делегацията, придружаваща премиера Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва, са включени Луиш Филипе Тавареш, министър на външните работи, общностите и отбраната, и Жузе Филомено Диаш Монтейро, посланик на страната в Белгия и постоянен представител в ЕС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.