Президентът Румен Радев уважи Световното първенство по фехтовка за юноши и девойки до 20 години, което се провежда в момента в Пловдив, предаде репортер на "Фокус". Шампионатът протича под патронажа на държавния глава, а надпреварата е в Палата 6 на Международния панаир.

За призовите отличия споряд над 1700 състезатели от 100 държави. Това е четвъртото световно първенство от подобен ранг в страната ни от 2004 година насам.

"За мен е чест и привилегия да ви приветствам със световното първенство по фехтовка, на което нашата страна е домакин. Историята на фехтовката се пише с хилядолетия. Още от древни времена дуелите са били израз на чест, достойнство и уважение към противника. Пренесен от рицари и мускетари от бойното поле към мирните бели пътеки, този красив спорт е израз на благородство, на дисциплина, вечен стремеж към усъвършенстване и самоконтрол", заяви Румен Радев.

"Не забравяйте по време на вашия престой да се насладите на един от най-древните и красиви градове в Европа – Пловдив. На добър час и нека най-добрият победи! Успех", обърна се президентът към участниците в световното първенство.

Гледайте в прикаченото видео репортаж от посещението на Радев в панаира!