Пловдив ще бъде домакин на Световното първенство по фехтовка за юноши, девойки и младежи до 20-годишна възраст, предаде репортер на "Фокус". Шампионатът ще се проведе От 1 до 9 април в палати №6 и №13 на Международен панаир - Пловдив и ще бъде под патронажа на президента Румен Радев.

"Това първенство ще ни бъде четвърто от този мащаб от 2004 година насам, така че имаме опит. Очакваме над 1500 състезатели. Като прибавим придружаващите треньори, доктори и родители – тези 9 дни Пловдив ще бъде фехтовка. Очакваме над 100 страни да изпратят състезатели в града", заяви пред камерата на "Фокус" Величка Христева - президент на БФ Фехтовка и член на изпълнителния комитет на международната федерация.

"Този път нашите очаквания са свързани с това, че напоследък българската фехтовка бележи все повече успехи. За последно това направиха две пловдивски деца, които дадоха сериозна заявка за бъдещи успехи - Мариела и Николай Георгиеви, които са брат и сестра. Момчето завърши пети на последното Европейско първенство, като една точка не му достигна, за да спечели медал", допълни още Величка Христева.

На световното първенство в родния си град ще участват общо 6 деца от два пловдивски клуба (и в двете възрасти). Двама от тях са споменатите вече Мариела и Николай Георгиеви, с които са свързани най-големите ни надежди. Другите участници са Виктория Пастърмаджиева от Тракия, Димитър Панайотов (Тракия), Матей Матеев (Пловдив БГ) и Данаил Кулишев (Пловдив БГ) – те ще участват на рапира.

Гледайте в прикаченото видео цялата пресконференция за световното първенство в Пловдив!