Една от героините при днешната историческа отборна европейска титла на България в шахмата - Гергана Пейчева посвети златото на родителите си и благодари на всички, които подкрепиха отбора.

България завърши шампионата на Стария континент в Будва (Черна гора) със 7 победи и 2 равенства. Тимът ни остана единствен без загуба.

"Всички се борихме - Антоанета, Нургюл, аз, Бела, Вики. В последната партия имах късмет. От дебюта не получих точно това, което исках. Минах през може би даже загубена позиция. Накрая късметът бе на наша страна", бяха първите думи на Пейчева пред БТВ.

"Още не мога да осъзная какво се случи, но съм изключително щастлива. Такъв успех постигнахме, който вероятно до момента не се е случвало България да стане европейски отборен шампион за жени.

Благодарни сме на федерацията - на г-н Милен Василев и на г-н Георги Градев, че ни дадоха възможността да дойдем тук и да представляваме нашата родина. И съм изключително щастлива, че се борихме със зъби и нокти абсолютно всички и успяхме да спечелим първото място.

Късметлийка съм да имам около себе си хорта, които винаги ме подкрепят - моите родители, треньора ми, съотборничките. Сега всички искаме да чуем химна. Това са нещата, които ни мотивират.

За мен не е приоритет фокусът да бъде насочен върху мен. Както и преди началото на турнира казах - се концентрирам върху играта и се старая да дам всичко от себе си и да помогна на отбора с каквото мога.

Посвещавам тази победа на моето семейство. Искам да знаят, че много ги обичам и тази победа е за тях", заяви 20-годишната Пейчева.