Бившата световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова, която бе част от историческия състав на България, който в понеделник спечели европейската титла при жените на отборното първенство, не скри емоциите и радостта си от най-големия успех в женския ни шах.

Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева победиха Грузия в последния мач от състезанието, като по този начин завършиха елитната надпревара като единствения тим, който няма поражение.

"Не мога да повярвам какво се случи. Беше много уморително. Спечелих партията си, но след това трябваше да чакаме срещата на Гери. Тя не просто спаси играта, но и я спечели“, заяви Стефанова пред официалния канал на турнира.

"За пръв път от 20 години насам шахът е толкова следен в България. Много съм щастлива с момичетата, отборът ни е страхотен. Благодаря на тези, които ни помогнаха да сме тук и да постигнем този резултат. Благодаря за този "уайлд кард", който ни бе предоставен, за да се състезаваме. Вярвам, че сме на правилен път. Не очаквахме толкова бърз успех. Имаме много силно поколение състезателки – Салимова, Пейчева, Кръстева и още 2-3 момичетата, които не са тук“, заяви Стефанова

"Борим се от много години да възвърнем позицията на родния шах и се радвам, че най-сетне постигаме резултати. Имаме още много работа, но съм сигурна с този отбор, с тези ръководители, с тези спонсори ще постигнем велики неща“, допълни радостната българка.