България победи актуалния световен шампион Грузия с 2.5 на 1.5 точки в последния 9-и кръг на Европейското отборно първенство, което продължава в Будва, Черна гора.

В последната останала партия Гергана Пейчева победи изключително драматично една от звездите на Грузия Лела Джавахишвили.

Преди това Нургюл Салимова завърши без загуба участието си на Европейското отборно първенство. Втората за Световната купа при жените се съгласи на реми с черните фигури срещу Нино Батциашвили, а бившата световна шампионка Антоанета Стефанова победи с белите фигури Бела Котенашвили.

Белослава Кръстева, която е бронзова медалистика от шампионата на планетата до 20 години, загуби с белите фигури от Саломе Мелия.

Тимът ни е с капитан Петър Арнаудов в състав: Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева

Това е първо класиране за България в "Топ 3" от създаването на отборната надпревара в Европа - както при мъжете (от 1957 г.), така и при жените (от 1992 г.).

България спори с още 31 държави за титлата, а появата ни на Шампионата на Стария континент е първо участие на страната ни на този форум след 10-годишно отсъствие, голяма част от които заради проблемите с това коя федерация да поеме управлението на шахмата у нас.