Божидар Андреев завърши на четвърто място в категория до 81 килограма при мъжете на световното първенство по вдигане на тежести в Саудитска Арабия с двубой от 349 килограма.

Той се справи със 154 в изхвърлянето, а в изтласкването преодоля 195 килограма, които му осигуриха сребърен медал в движението. Именно това беше и първо отличие за България на Световното първенство в Рияд.

Шампион в категорията на Божидар Андреев стана италианецът Оскар Рейес Мартинес с двубой от 356 килограма, който изхвърли 163 килограма и изтласка 193.

В първото упражнение Андреев стартира със 154 кг, които вдигна без проблем. След това българският тежкоатлет преодоля и 158 кг, но след преразглеждането журито не призна опита му. Това въздейства на българина, който поиска 159 кг, но тежестта се оказа непосилна за него.

В изхвърлянето Андреев се нареди шести.

В изтласкването той започна мощно със 190 кг. При втория си опит нашият се справи и със 195 кг, но според журито е имало добутване на лакътя и след преразглеждане, опитът не беше зачетен. По това време всички вече бяха завършили в състезанието. После Андреев повтори тежестта и се справи безупречно.

След успеха си той направи и задно салто на подиума, с което показа на съдиите, че на два пъти са го ощетили в това състезание и реално му попречиха да вземе златото в двубоя.

Златото в изхвърлянето взе узбекът Мухамадкодир Тощемиров със 164 килограма, а първото място в изтласкването е за индонизиеца Рахман Абдула с 209 килограма.