Българският щангист Карлос Насар е получил премията си за европейската титла, но наполовина, разкри той пред бТВ от Ереван, Армения.

Причината зад решението на Министерство на младежта и спорта се крие в броя участници в категория до 89 килограма - общо 16. Като обяснение защо ще вземе половината средства за европейското злато, той е получил отговор, че по наредба необходимият брой участници в една категория, за да може щангист да получи цялото възнаграждение, е 17.

Насар, който продължава възстановяването си след тежката контузия - срязан ахилес, е попитал ММС дали под формата на бонус заради феноменалния си рекорд може да получи и втората половина от премията. Като отговор е получил пълен отказ.

В края на юни стана ясно, че българинът отива на Световното първенство в Рияд. Подадената му заявка е най-високата в категория до 89 килограма, а с нея показва, че е амбициран да си върне световния рекорд.

Десетте с най-добър двубой от Европейското до Олимпийските игри в Париж през 2024 получават квота, а в момента Насар е втори в ранкинга.

Нужно е световният рекордьор да покрие и минималния брой състезания, за което е достатъчно да премине кантара.

Световното първенство може да се превърне в нов дуел между Насар и големия му съперник в категорията - Антонино Пицолато.

Италианецът победи Карлос на еврошампионатите в Москва (2021) и Тирана (2022), но бе спрян от контузия в Ереван. В арменската столица Пицолато все пак подаде заявка и премина кантара, без да участва в състезанието, както може да направи и Насар сега.

Той се подложи на хирургическата интервенция на 5 май.