Наградата на Националния филмов фестивал "Васил Гендов“ за най-добър игрален филм е много голяма чест, защото тази награда идва от колеги. Това каза режисьорът на филма "Изкуството да падаш" Орлин Милчев в предаването "Денят на фокус" на "Фокус". Филмът вече има награда от Фестивала "Златна роза" за дебют, а преди два дни спечели и голямата награда на фестивала "Васил Гендов". 

Той разказа, че това, което го е впечатлило в сценария, е било начинът, по който е била разказана историята – много човешки и семпло. "Разпознах един доста архетипен сюжет, една голяма история, т.нар. мономит – историята, в която човек трябва да се сблъска с предизвикателства, за да осъзнае кое е ценно, какво може, да стигне до някаква победа и да донесе някакво знание обратно. Много важно място в целия разказ заема и диалогът със семейството. Тази комбинация между предизвикателствата и семеен диалог е нещо, в което веднага се припознах, и реших, че е голяма, важна тема, с която трябва да се захванем с екипа и да успеем да я разкажем, и то по възможно най-суровия начин", обясни Орлин Милчев.  

Според него не трябва да се поставя граница между фестивалното и зрителското кино. По този начин българската публика бива подценявана, смята режисьорът.

"Смятам, че хората много спокойно и с разбиране гледат филми, които се занимават с по-сложна и трудна тематика, филми, в които има експерименти, филми, в които човек преживява и мисли. Смятам, че хората са много скептични към филми, които усещат, че ги подценяват, т.е. такива, които смилат нещата. Вярвам, че има място за филми, които са добре направени, увличат, сериозни и абсолютно възможни за достъп за широката публика. Българската публика има три поколения в нея. Някои от тях са възпитани с много големи примери на световното кино от 40-те, 50-те и 60-те години. Има една средна публика, която е гледала много от 80-те и 90-те години, сега – едно младо поколение, което израства със сериали на Netflix, HBO", коментира Орлин Милчев.