Парно в София през зимата ще има, защото газ е осигурен, съобщават от пресцентъра на Демократична България.

Това получиха като гаранции общинските съветници от “Демократична България" в Столичния общински съвет инж. Грети Стефанова и Симеон Ставрев от служебния министър на енергетиката.

В същото време съветниците от “Демократична България" в СОС категорично се обявиха против това служебното правителство на Румен Радев да решава съдбата на столичната топлофикация. Те отчитат, че разговорите основно се свеждат до това държавата през БЕХ да придобие “Топлофикация София", като се планира за пореден път цесия на дълговете срещу собственост.

“Опасността от такава сделка е желанието на Министерство на енергетиката и БЕХ да отдадат дружеството на концесия на частен инвеститор, който нито СОС, нито Столична община ще могат да контролират, въпреки споменатата "златна акция“, заявиха съветниците.

Позицията на “Демократична България" е, че ако “Топлофикация" се дава на концесия, то трябва да е на голям международен инвеститор чрез прозрачна процедура и ясен договор за управление, при който да се гарантира ниска цена на услугата за крайния потребител.

“Припомняме отново, че основното и най-печелившо решение на проблемите на “Топлофикация София" е да се изградят нови когенерации, които да произвеждат ефективно електрическа и топлинна енергия и да осигурят ниска цена на парното. Същото се отнася и за разделянето на два или три ринга на топлоснабдяване на столицата", казват двамата съветници.

За въпросните когенерации се говори от 2008 от ГЕРБ, но нищо не се прави конкретно. Липсата им е причина да се трупат дългове вече не за стотици милиони, а за милиарди левове.

Като пример за това, че този бизнес може да е успешен и да е с по-ниски цени за крайния клиент от сегашните, са двете топлофикации в Пловдив и Варна, където мерките за модернизиране на дружествата и изграждане на когенериращи мощности са предприети отдавна и те са на печалба.

“Неефективното оперативно управление от страната на ГЕРБ в София, подозренията за корупционни сделки, липсата на желание и визия за инвестиции в подобряване на ефективността са довели монополиста в София и най-голяма топлофикация на Балканите до практически фалит", казват те.