"Искаме третия мандат, готови сме с правителство", това заяви на брифинга на стълбището пред БНБ Костадин Костадинов - лидер на ПП "Въздраждане", предаде репортер на Агенция "Фокус".

Да се спрат всякави действия в посока влизане на България в Еврозоната, призова Костадинов.

"Очевидно е, че датата 01.01.2024 година не е постижима, защото не отговаряме на много от критериите.  Например не отговаряме на  ифнлационния критерий. В момента той е над 50%.  Не овладяваме инфлацията", заяви Костадинов.

Трябва да се направи експертен разговор по темата, а не да се говори за приемането на еврото, само като за панацея. Министерството на икономиката отдели 10 млн. лв.  за рекламиране на еврото и дава само едната гледна точка. Сега е редно да даде още 10 млн. лв, за да се обяснят ползите от запазването на българската валута, която е една от най-старите и стабилни валути в света, стана ясно от думите му. 

"Считаме, че трябва да се разговаря с всяка една от заинтерсованите партии и да се чуе мнението им по въпроса. Наша контактна група ще отправи покани към всички партии за разговори по темата.  Искаме този разговор да е публичен", каза лидерът на ПП "Възраждане".

"Въпросът за еврото трябва да се постави на референдум. България и Румъния са  единствените страни в ЕС без нито един референдум - нито за приема в ЕС, нито за членството в НАТО", каза още той.. 

Костадинов коментира и темата за финансовата рамка за следващата година и възможноста за актуализация на бюджета.

"Скептичен съм относно пиемане на бюджет, но тепърва обаче ще го раглеждаме и ще чуем мнението на нашите специалисти", заяви той. 

На въпроса дали биха подкрепили чужди политики и партии, той от говори, че от "Възраждане" биха го направили, ако останалите споделят техните виждания, особено по темите за влизането на България в Еврозоната, за териториалния суверенитет на страната и падането на санкциите срещу Русия.

48-то НС Костадинов обяви за "мъртвородено", а липсата на диалогичност е основна негова характеристика.