ЦИК все още не е обявила официалните резултати от изборите. Това каза в предаването "Добро утро, България“ по Радио "Фокус“ политологът Калоян Методиев. 

"Повече от месец, днес сме 7-ми ноември, все още няма проверка на резултатите. ЦИК все още не са обявили резултатите. Крие ли се нещо? Напасват ли се резултати? Напомням, че на мишини в три области в страната, по време на изборния ден, излезе надпис "Дневникът е подправен". Някой го е писал. Значи софтуерът е пипан. Не е от космоса дошъл този надпис. Тоест, с всеки изминал ден съмненията в машините нарастват. Давам ви пример в Германия и Холандия, които ги отрекоха и премахнаха машинния вот, защото много техни групи контролират и разбират процеса, а няма контрол от обществото. Не може да лекуваме една болест, при нас беше изборния процес с хартия, с подправените бюлетини, с една по-голяма, която се случи. Приветствам връщането на хартиената бюлетина с нови форми на контрол - видео наблюдение, преброителни центрове по региони", коментира политологът.

По думите му връщането на хартиената бюлетина е европейско решение, с което се поема отговорност. 

"Връщането на хартиената бюлетина е европейско решение. Това е поемане на отговорност и исторически момент, защото нещата с машините излязоха от контрол. Давам ви пример. ЦИК даде указания на комисиите от цялата страна да преброят отрязъците от машинното гласуване, пуснати в урните по партии, и да ги сравнят с машинния протокол, за да се види има ли разлика между това, което излиза като краен резултат и отрязъците. 

Според политолога социологията показва, че обществото е разделено по въпроса за това как да се гласува и всяка една група трябва да има възможност да бъде представена. 

"Камбаната вече я бихме. Надявам се и други да го поемат. Обществото трябва да говори по този въпрос. Видяхме и в социологията, че обществото е разделено 47% на 48%, тоест ние трябва да дадем и на двете групи да бъдат представени по този въпрос", каза още Методиев.