От началото на годината "Кюстендилска вода“ е дружеството, което има право да оперира на територията на район Дупница. Това каза на пресконференция кметът на Община Дупница Първан Дангов, предаде репортер на "Фокус“. "Благодаря на общинските съветници, че на 22 декември взеха мъдрото решение нашата община да се присъедини към ВиК- асоциацията в Кюстендил, защото аз нямам никакви законови правомощия да изисквам от ВиК-Дупница да отстранява аварии“, каза Първан Дангов.

Кметът разясни, че от 2 януари оператор на територията на район Дупница е "Кюстендилска вода“, респективно – държавата. "Държавата е със всички отговорности, с всички активи. Държавата трябва да достави нови машини и съоръжения за района на Дупница, да преназначи работниците от "ВиК – Дупница“ в "Кюстендилска вода“, да обезпечи заплатите на тези работници. Да намери начин да оправя авариите на територията на общината. Да поиска да прехвърлим всички съоръжения, които трябва да се поддържат“, заяви Дангов.

Той посочи, че към момента цената за извършваната услуга за Дупница остава 1,37 лева за кубик. След като новият оператор сключи индивидуални договори с абонатите – цената на услугата ще се промени до 3,65 лева за кубик.

"Фокус“ припомня, че съгласно бизнесплана на дружеството цената на услугата за 2024 година е 3,72 лева за кубик.

Кметът Дангов съобщи, че е провел срещи с ръководството на ВиК - холдинга, на която са обещани ефективни действия на "Кюстендилска вода“ на територията на Дупница. "Поет е ангажимент, ще видите и в бюджета, ще бъдат включени инвестиционни проекти за между 25 млн. лева и 30 млн. лева за следващите поне три години", каза още Първан Дангов. Тези проекти трябва да бъдат защитени, да се извадят разрешения за строеж и да се представят за финансиране.

Първан Дангов коментира, че за финансовото състояние на общинското ВиК дружество трябва обяснение да даде Общинският съвет, но предположи, че задълженията достигат до 3 млн. лева.

На пресконференцията беше съобщено и за сериозна авария, която е оставила днес половин Дупница без вода.