Продължава сагата с ВиК сектора на територията на област Кюстендил, изкуствено създадената водна асоциация и прехвърляне на отговорностите, предаде репортер на "Фокус“. Вече няколко години учредената асоциация за региона не е пълна, поради отказа на Сапарева баня да влезе в нея, което директно изхвърля региона от усвояването на европейски средства за подобряване на водопровод и канализация.

В същото време три от големите общини в областта отказват да съгласуват бизнесплана на водното дружество, избрано за ВиК оператор на обособената територия, предвиждащ драстично увеличение на цените.

Въпреки това КЕВР, съгласно изискването на нормативната уредба според която, ако в изискуемия 30-дневен срок асоциациите по ВиК или общинските съвети не са взели решение по бизнес плана на даден ВиК оператор, се счита, че този план е приет без възражения, счита, че няма пречки Комисията да започне неговото обсъждане.

Разглеждането на бизнесплана е направено и до 30 май предстои излизане на решение.

Председателят на Общинския съвет в града под "Хисарлъка“ Иван Андонов призова МРРБ , МОСВ и КЕВР за адекватна политика по отношение проблемите във ВиК сектора в община Кюстендил. Той подчерта, че въпреки че община Кюстендил има проекти за 100 мл. лв. в сектора, не е реализиран нито един. Той е против предлаганото увеличение.  "През последните години винаги сме били против това увеличение, така че няма кюстендилец, общински съветник или община Кюстендил, някой който да е "За“ увеличението на цената на водата. Защото проблемите в този сектор са много ,сложни и наболели. Ние много добре ги познаваме, тъй като ежедневно се срещаме с тези проблеми. Въпреки, че не е работа на община Кюстендил,  в много от случаите общината се старае да ги реши, не само в Кюстендил, но и в малките населени места, защото се оказва често, че заради малък проблем много села стоят без  вода. ВиК казват, че нямат средства и остават хората без вода, проблемът е сериозен. Също има много  сигнали и за града, въпреки че община Кюстендил не събира парите  за вода на кюстендилци“, обясни Иван Андонов.

"Със сигурност във всички живеещи на територията на община Кюстендил възникват въпроси за цената на водата, предоставената услуга, качеството на услугата от Кюстендилска вода. Община Кюстендил прави невероятни усилия, за да подпомага реновацията на  мрежите, като сме вложили милиони в подмяната  на водопроводи и канализации. Към момента не виждаме никаква стъпка от страна на държавата, нито да стабилизира дружеството, нито да подпомогне с осъществяваното на проект във ВиК сектора, състоянието на Вик мрежата на територията на община Кюстендил“, каза зам.-кметът на Община Кюстендил Росица Плачкова. Тя посочи още ,че има повече от 19  населени места на територията на общината, които не са обслужвани от Кюстендилска вода.

Венцеслав ИЛЧЕВ