За края на този месец е насрочено поредно заседание на създадената преди близо 10 години ВиК асоциация, предаде репортер на "Фокус“. Почти десетилетие продължават опитите обособената територия да се консолидира,  което да даде възможност в сектора да постъпят средства за развитието му.

Към момента осем от деветте общини в Кюстендилска област членуват в асоциацията. Община Сапарева баня категорично отказва членство, а заради създалата се безизходица Община Дупница прави няколко опита да напусне асоциацията. В същото време, голяма част от общините отказват да съгласуват бизнесплана на водния оператор, който предвижда повишение на цената на услугите. Поради това, че в асоциацията не членуват всички общини от региона, не се предвиждат европейски средства за модернизиране на сектора. Държавното финансиране също е под въпрос.

Съгласно Закона за водите, асоциацията отговаря за управлението, планирането и изграждането на ВиК системи и съоръжения – публична държавна и публична общинска собственост, и за избора и контрола върху ВиК оператора. Операторът е избран, но въпреки, че Община Дупница е член на асоциацията, той все още не може да оперира на нейна територия и там продължава да действа общинското ВиК дружество.

Предстоящото заседание на водната асоциация има 7 точки. Сред тях са приемане на отчети за дейността на асоциацията, отчет на бюджет за изминалата 2022 година и бюджет за настоящата година. Спорните точки са свързани с приемането на бизнесплана на водния оператор, както и желанието на Община Дупница да напусне асоциацията.

Според посоченото в документите на водния оператор, цената на услугата доставяне на вода на потребителите не е променяна от повече от 10 години, през които цените на основните материали, резервни части, горива и електрическа енергия са се покачили значително, възнагражденията на работниците са нараснали с повече от 40% , а инфлацията за тези 10 години по данни на НСИ е 13.8%, допълнително за 2022 година инфлацията може да прехвърли 15%. В предложените нови цени са отразени изискванията на собствениците на публичните активи  за инвестиции от страна на В и К оператора в размер на 558 хил. лв. средно годишно, както и средствата за увеличение на възнагражденията на работниците и изпълнение заложени в наредбата и нормативни изисквания към В и К операторите.

Вижте в галерията предложените цени на ВиК оператора.

Според водния оператор исканото увеличение на цената на услугата за доставяне на вода на потребителите е с 42,68% или 54,2 ст. с ДДС за 1 куб.м доставена вода. Увеличението е първото от 12 години и се налага за да може с допълнителните приходи от В и К услуги да се покрият увеличените разходи за електрическа енергия и материалите влагани при извършването на ремонтите по мрежата, както и за актуализиране на възнагражденията на работниците и служителите поддържащи 1 413 км водопроводи, за да може да достига вода до домовете на жителите на 160 населени места в област Кюстендил.

В същото време, Община Дупница прави няколко опита да излезе от Асоциацията по ВиК. На последното заседание на Общинския съвет беше взето същото решение. Общинският съвет в Кюстендил даде мандат на ресорния зам.-кмет да подкрепи голяма част от точките в дневния ред на заседанието на ВиК асоциацията, но не и точката, касаеща приемането на бизнесплана на оператора.

Венцеслав ИЛЧЕВ