Водоснабдяването трябва да бъде национален приоритет. Настояваме да бъде сред основните държавни политики. Нужно е и актуализиране на ВиК стратегията. Около това се обединиха по време на работна среща представители на държавната и местна власт в област Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Кюстендил

В работния формат на срещата, която се проведе в град Рила, се включиха кметовете на Рила, Кочериново и Бобошево - Георги Кабзималски, Станислав Горов и Стефан Тачев, областният управител инж. Александър Пандурски, Марио Нешев - управител на “Кюстендилска вода", Йордан Гогев - експерт от ВиК Асоциацията и Галя Бърдарска - съветник на министъра на МОСВ Андрей Цеков. 

Сред акцентите по време на разговора бяха проблемите във водния сектор и необходимостта от сериозни инвестиции в трите малки общини. Качеството на питейната вода, честите аварии по водопреносната мрежа и липсата на големи инвестиции обединиха като теми кметовете на общините от Рилското корито и Бобошево. Те обърнаха внимание, че е наложително да се

обезпечат кадрите и да се повишат ниските заплати в сектора. По време на срещата бе коментирано, че, освен енергийна помощ за бедните, добре е да се помисли за такава и във водния сектор. 

“Питейната вода е стратегическа дейност и водоснабдяването трябва да бъде приоритет", обърна внимание инж. Александър Пандурски. Присъстващите на срещата в Рила бяха категорично, че държавата трябва да има стратегия как да се развива отрасълът. Такава, 10-годишна стратегия, е имало, но срокът й е изтекъл в края на миналата година. В тази връзка участниците в срещата изтъкнаха необходимостта от актуализирана на ВиК стратегията. 

“Трябва да имаме готовност, да имаме подготвени проекти по общини, за да реагираме веднага, като има възможност за финансиране", заяви инж. Пандурски. Той даде за пример Община Бобов дол, която имаше подготвени проекти за ВиК инфраструктура и за тях от държавния бюджет се осигури финансиране. 

В хода на работната среща тримата кметове заявиха, че имат единомислие по отношение на ВиК сектора. Те изразиха мнение, че могат да постигнат най-оптимален резултат във водния сектор, само ако са обединени. 

По време на срещата в Рила се направиха следните предложения: да се изработи нова стратегия за ВиК отрасъла; да се актуализира Регионалният генерален план (РГП) за област Кюстендил и след консолидацията да се изготвят Регионални прединвестиционни проучвания за европейско финансиране на ВиК обекти в Кюстендилска област.

Също така: ВиК обекти, които касаят повече от една община, да бъдат разглеждани с предимство при финансиране от националния бюджет; след инвентаризация да се актуализира Предложение 1 на активите към договора; при публично обсъждане на новите наредби за водоснабдителни и канализационни системи да залегне предложението за улесняване монтажа на измервателни устройства, като отпадне задължителното изискване за изграждане на шахти.

Като шеста точка: 10% от такса водоползване да се разпределя към общините за изграждане на ВиК инфраструктура. Извършването на реконструкция, модернизация и изграждане на ВиК системи да се съгласува задължително от страна на общините с ВиК оператора и АВиК. Като осма точка: за малките населени места под 50 жители да се обърне внимание законово за регламентиране на водоснабдяването.

Присъстващите поискаха да се предоставят на вниманието на обществеността, като се качат на сайтовете на МРРБ и ОА - Кюстендил, съществуващите РГП.