Здравко Дечкин, който беше осъден на 16 години лишаване от свобода за грабеж, придружен с убийство на бизнес дамата Виолета Балабанова, обжалва присъдата си в Апелативния съд в Пловдив. Делото е насрочено за 6 юни от 14:00 часа, а за съдия-докладчик е определена Михаела Буюклиева, предаде репортер на "Фокус".

Здравко Дечкин е признат от Окръжен съд – Пловдив за виновен в това, че на 30.09.2009 г. в Пловдив, като извършител, в съучастие със сина на пострадалата Георги Балабанов, последният като подбудител, е отнел чужди движими вещи – дамска чанта, мобилен телефон, пари и документи на обща стойност 760 лв. от владението на пострадалата Виолета Балабанова, като е употребил за това сила и грабежът е придружен с убийството на жената.

Бизнес дамата е намушкана с нож от неизвестно лице пред дома й при опит за гражбеж на документи за наследствени имоти и крупна парична сума. Десет години по-късно извършителят на убийството Здравко Дечкин е разкрит случайно при проверка на участници в друг инцидент в питейно заведение. Неговите пръстови отпечатъци са съвпаднали с откритите на мястото на убийството на Виолета Балабанова. 

Дечкин бил нает от сина на убитата – Георги Балабанов, който искал да придобие цялото наследство. Той поканил майка си на вечеря и после я изпратил до дома й, където я очаквал наемникът. Там Дечкин нападнал жената и грабнал чантата, в която тя винаги носела всички документи и нотариални актове.

Виолета Балабанова обаче оказала яростна съпротива и тогава нападателят я пробол няколко пъти с нож, след което избягал с документите. Жената почина след седмица от раните си. Три години по-късно синът й Георги, успял за това време да пропилее цялото семейно богатство, загина в Слънчев бряг, където се разби с мотора си с 200 км/ч.