Празнуваме Цветница! Честит празник!

Традицията повелява в храмовете да се раздават осветени върбови клонки, които се отнасят в домовете за здраве и благословение.

За поколения българи празникът е с най-много именици.От утре започва Страстната седмица , която завършва с разпъването на кръста и Възкресението на Спасителя. Молитва за Цветница беше отслужена в катедралния храм Св Александър Невски в София.

Храмът се оказва тесен за всички вярващи, които са отишли да запалят свещ, да се помолят и да вземат върбови клонки, които да занесат вкъщи за здраве и благословение.

"Здраве, благоденствие, щастие и в тези трудни времена единство. Преди всичко единство на целия български народ, това пожелавам", пожела Тони Иванов в ефира на БНТ. 

"Да сме живи и здрави и все така усмихнати на този ден. И честит празник!", каза Патриция.

"Днешният празник е един от на-цветниите и хубави празници, опитваме се да я предаде и на нашето детенце. Всяка година посещаваме храма", обяви Лидия.

"Този празник за мен и моите близки е един от най-светлите християнски празници. Желая на всички много здраве, много доброта, защото дълбоко вярвам, че доброто ще спаси всички нас, душите ни, ще спаси България", каза Светлана.

Днес тържествената Света литургия в катедралния храм Св Александър Невски в София беше отслужена от врачанския митрополит Григорий.

"Моето послание е да осъзнаем същината на празника. Днес не е празник на цветята, а е празник Господен на тържественото влизане на Христов в града", каза

Днес имен ден у нас празнуват над 340 000 души. От утре започва Страстната седмица - седмицата на Христовите страдания, която ще завърши с разпятието и възкресението на Иисус Христос, когато празнуваме и най-големия християнски празник - Възкресение Христово.