Отборът на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм "Никола Вапцаров“ - Чепеларе се класира на престижното трето място на международно състезание за енергийна ефективност Shell Eco-marathon тази година през май в Нагаро, Франция. Те са и единственият ученически отбор от България, който се включи в надпреварата с електрически автомобили.

Преди да тръгнат за състезанието, ръководителят на проект инж. Тодор Лазаров заяви за "Фокус“, че искат да направят рекорд от 700 км с един киловатчас енергия. Младите изобретатели обаче постигнаха много повече – направиха 904 км и така надминаха и най-смелите си очаквания. Въпреки дъждовно време отборът от Чепеларе не се отказа и показаха на какво са способни.

"Пред нас само два френски отбора. Няма германци, няма испанци, няма италианци. Ние сме трети. Едно малко училище има няма 120 човека, победи университети със шест цифрени бюджети. Тръгнахме за 700, направихме 904. Държахме трето място постоянно. Ние победихме!“, споделиха от отбора.

Учениците заедно със своя ръководител показаха изобретеният от тях прототип на електромобил. Ръководителят на проекта инж. Тодор Лазаров припомни, че целият проект е започнал преди 10 години, през които са създали 6 прототипа. "Всичко това се прави и от ученици, които участват в направата на електромобила. Регламентът на състезанието не позволява частите за него да се купуват, тоест всичко е направено собственоръчно от нас. Ние бяхме и първият отбор в България, който мина бариерата от 500 км, през миналата година минахме бариерата от 600 км“, посочи инж. Лазаров. На тазгодишното състезание искаха да направят 700 км, а минаха 900 с един киловатчас енергия.

"Всичко това се прави и с ентусиазма и желанието на самите учениците. Те работят по него всекидневно след като приключат часовете в училище. Учениците, участващи в проекта тази година са в девети, десети и дванадесети клас, специалност "Мехатроника“, а през отбора през годините са минали над 100 децата. По правило и регламента на състезанието, пилотът на електромобила трябва да е от учебното заведение – той е ученик и в деня на състезанието трябва да има навършени 16 години“, посочи инж. Лазаров.