За поредна година в Регионалната библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян започват летни занимания в Детския отдел за деца от 7 до 11 години, каза за "Фокус“ директорът на библиотеката, Милка Матева. Те стартират днес и продължават до 19 юли. Всички са безплатни и се провеждат от 9:30 до 12:30 часа.

Първото творческо ателие е "Актьорско майсторство“ и то е с ръководител Боряна Иванова – актриса в куклен театър. В следващите пет дни децата ще си изработят кукли, а ателието ще завърши с пиеса, която накрая децата ще изиграят, поясни Матева.

Второто ателие, което ще бъде от 24 до 28 юни, е "Здрави и информирани“. То включва здравни беседи с експерти от РЗИ - Смолян в областта на профилактика на болестите и промоция на здравето. Включва пет теми – дентална хигиена, здравословна хранене, ползата от двигателната активност, защо не бива да пушат децата, както и беседа за вредата от енергийните напитки.

Третото ателие "Млад художник“ е с най-голяма продължителност от 1 до 12 юли и с ръководител Живка Кисьова

Четвъртото ателие е от 15 до 19 юли и то е литературно-творческо "Колелото на приказките“, с ръководител Елена Дурева.

Тази година за първи път в библиотеката в Смолян ще има ателие за деца от 0 до 6 години – "Приказчица сладкодумна“. Те задължително трябва да бъдат с възрастен придружител“

Матева посочи, че има най-голям интерес има към ателието "Млад художник“ и ако той се увеличи и има много желаещи, може би ще организират и второ ателие от 22 до 26 юли.