Десетки жители на Неделино присъстваха на обществения дебат за съдбата на пустеещото и неизползваемо от години основно училище "Васил Левски“. Това съобщи за "Фокус“ кметът на града, Боян Кехайов. На място в рушащата се сграда бяха обсъдени варианти за използването й и нейното бъдеще, така че тя да остане общинска собственост, но пък да се ремонтира и подпомогне за развитието на родопския град.

По думите на Кехайов, присъстващите са се обединили около идеята, сградата на бившето училище да се отдаде на концесия. "Да се определи срок за отстъпено право на строеж и да се направи сграда за обществено ползване, в която да се предлага туристическа услуга, за да може да се възроди Неделино и същевременно да се запази сградата. Най-добре ще е да се направи туристически комплекс – дали ще е хотел, спа-център, център за рехабилитация и възстановяване, но сградата да се използва и да се предотврати унищожаването на общинската собственост“, поясни кметът.

Той посочи, че на дебата са присъствали и жители на квартала, в който се намира рушащото се училище. "Те споделиха за проблемите и казаха, че нощно време се влиза в сградата и се палят огньове и тава е опасно. Хората искат час по-рано да се реши проблемът с нея“, допълни Кехайов.

След проведеното обсъждане, най-вероятно сградата ще се обяви на концесия за отстъпено право на строеж. Ще се изчакат постъпилите предложения на участниците в процедурата и сроковете, които те ще дадат.

Сградата на бившето училище в Неделино има и прилежащо пространство от близо 9 дка и е много близо до централната градска част. Тя е с 8000 кв. м разгърната застроена площ. "Превръщайки в някаква стопанска инициатива за хотел, санаториум или нещо друго, ще се развие града в друга посока. Неделино само в туризма може да се развива, защото ние нямаме големи производствени мощности. Нямаме и много хора, които да бъдат активни в трудовия пазар“, уточни Кехайов.

"На 19 юни ще запозная и общинските съветници с проведения дебат и ще търсим решение. Засега няма заявен интерес от страна на инвеститор, но ние ще провокираме такъв интерес. За първи път търсим такъв иновативен за нас подход – ние да провокираме инвеститорски интерес и това, което не можем да го управляваме и разпореждаме и да му измислим предназначение, да го дадем на хора, които имат усет и нюх да го работят. Надявам се да има интерес и да започнат да се случват нещата и в нашата община“, изрази надежда Боян Кехайов.