Министерският съвет предлага на Народното събрание да денонсира подписаното през 2004 г. Споразумение между България и Молдова за подпомагане на Тараклийския държавен университет ''Григорий Цамблак'' в Република Молдова. Причината е, че то загуби актуалност, след като през април правителствата на двете държави сключиха Споразумение за създаване на поделение на Русенския университет ''Ангел Кънчев'' в град Тараклия в Молдова. В него ще продължат обучението си студентите от Тараклийския университет, съобщи Министерски съвет.

До това решение се стигна поради настъпили промени в нормативната уредба в Молдова, свързани с функционирането на институциите за висше образование в страната, с които съществуването на Тараклийския държавен университет се оказа невъзможно във вида, в който бе функционирал досега.

Откриването на поделението на Русенския университет в Молдова съответства на мисията и стратегическата цел на висшето училище, определени от традицията и значението му като средище за изграждане на висококвалифицирани специалисти с висше образование. Създаването на поделение ще удовлетвори образователните потребности на живеещите в региона на Тараклия и ще осигури достъп до модерно висше европейско образование с необходимото качество, гарантиращо добро личностно развитие и професионална реализация.