Над 500 деца и ученици от Русенско участваха в уникален по рода си спортен празник, който за първи път обедини Световния ден на предизвикателството и инициативата "Заедно да спасим Русе и децата от дрогата“. Проявата се проведе в Парка на младежта под мотото "Заедно активни – аз и моето семейство“. Инициативата се организира от Община Русе, Ученическа спортна школа – Русе, Регионалното управление на образованието, Българска федерация спорт за всички /БФСВ/ и е с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по "Програма за развитие на спорта за всички“, съобщи Областна администрация - Русе.

Сред гостите на събитието бяха областният управител Драгомир Драганов, заместник-кметът по образование и култура Енчо Енчев, идейният организатор на "Заедно да спасим Русе и децата от дрогата“ журналистът Румен Николаев, който е и главен редактор на "Акцент.БГ“, началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ д-р Росица Георгиева, директорът на Общинското предприятие "Спортни имоти“ Лaчезар Иванов, представителят на Министерството на младежта и спорта Елеонора Гурбанова, както и директорът на Ученическата спортна школа Мая Петрова. Областният управител Драгомир Драганов посочи, че реализирането на подобни инициативи е сред най-добрите примери за превенция на дрогата сред подрастващите. "Спортувайте, спортът ще Ви даде здраве и ще Ви научи на ред и дисциплина, намирайте време за спорта, който Ви носи удоволствие“, каза Драганов на учениците, като ги призова да се отрекат от всичко, което вреди на здравето им. "За да постигнем резултатите, които искаме, са нужни обединените ни усилия и постоянство. Позволете ми да отбележа, че в това отношение инициативата "Заедно да спасим Русе и децата от дрогата“ даде своя сериозен принос“, допълни още Драганов. Той демонстрира и завидни футболни умения пред тийнейджърите с цел да им покаже значението на спорта и неговата роля в ежедневието ни.

"Целта на това хубаво слънчево събитие е да съберем родители и деца заедно, за да обмислят и осмислят своето свободно време. Все повече виждаме, слушаме и четем за ширещата се пандемия от разпространение на наркотици, където възрастта пада, а наркотиците стават все по-страшни и дори навлизат нови, които правят децата ни инвалиди за цял живот“, каза от своя страна Румен Николаев, който благодари на Община Русе за подкрепата. "Заедно трябва да обърнем гръб на вредните навици и субстанции, които ни правят зависими и водят до сериозни здравни последици“, допълни още Румен Николаев. От своя страна д-р Росица Георгиева посочи, че е щастлива, че вижда толкова много участници в мероприятието и благодари на Ученическа спортна школа и на треньорите, които работят там, както и на спортните клубове, а също и на БЧК за това че дават алтернатива на това какво могат да правят децата ни в свободното си време. "Добрата алтернатива е да се занимават активно със спортни дейности, това ще подобри тяхното здраве и ще ги отдалечи от вземането на наркотични вещества – нещо, което е бич в съвременното общество“, каза още началникът на РУО.

По протежение на алея "Перистери“ и в двора на Английската езикова гимназия "Гео Милев“ бяха обособени редица места за демонстрации на включилите се в инициативата 18 спортни клуба от Русе. Всеки желаещ можеше да вземе участие чрез практикуване на даден вид спорт или конкретна двигателна активност поне за 10-15 минути без прекъсване в зависимост от физическите си възможности. Участниците можеха да избират дали да се включат в занимания по борба, джудо, бадминтон, футбол, бокс, акробатика, вдигане на тежести и др.

В рамките на кампанията "Заедно активни - аз и моето семейство“ русенци можеха да се включат в различни развлекателни игри като народна топка, скачане на ластик, игра на дама, федербал и др. На място бяха обособени и пунктове по "Първа долекарска помощ“ и "Превенция на водния травматизъм“ от БЧК и Регионалната здравна инспекция. За участниците в проявата имаше и томбола с множество награди, осигурени от Община Русе. В културната програма на събитието участваха Мажоретен състав "Екстрийм“ към Общински младежки дом и Клуб по спортни танци "Настроение“. В спортната проява се включиха и Клуб за спорт и танци "Фламинго Етно“ и танцьори от ФТТ "Найден Киров".