На 13 юни, в зала "Европа" на Доходното здание се проведе годишното отчетно-изборно събрание на членовете на Младежкия парламент към ОМД-Русе. На форума присъстваха над 50 младежи. Представен беше годишният отчет за свършената работа и бе избрано ново ръководство за следващия едногодишен мандат.

"Вие доказахте ежедневно, че младите хора могат и трябва да бъдат активни участници в обществения живот. Вашата енергия, отдаденост и стремеж към промяна са вдъхновение за всички нас. Искам да изкажа специална благодарност на досегашното ръководство за техния безценен принос и за всички постигнати успехи. Вашата упоритост и визия помогнаха на Младежкия парламент да утвърди своето присъствие в живота на общността ни. На новоизбраното ръководство пожелавам много успехи, вдъхновение и новаторски идеи", с тези думи зам.-кметът Борислав Рачев откри годишното отчетно-изборно събрание.

В своето приветствено слово досегашният председател на Младежкия парламент Александър Кондов представи основните постижения и инициативи през изминалата година. Той подчерта значението на активното младежко участие в обществения живот и благодари на всички членове за тяхната отдаденост и усилията, които полагат през годината, съобщават от Община Русе.

Представителите на Младежкия парламент през изминалата година са организирали и взели участие в 52 събития и инициативи. Проведени са различни обучения и доброволчески акции, в които целият Младежки парламент е участвал активно. Сред открояващите се инициативи са радиопредаването, реализирано съвместно с радио Русе - "Те избраха Русе", голямото събитие за кариерно ориентиране "А сега накъде“, симулациите за вземане на решения на европейско ниво, посещенията в детските градини и старческия дом, както и подкрепата в спортни и екоинициативи. Най-запомнящи се за младежите бяха изнесените академии за млади лидери, в които те имаха възможност да прекарат няколко дни заедно, докато придобиват нови знания. Голям успех за Младежкия парламент беше наградата на Министерството на младежта и спорта, което ги избра за Доброволческа организация на годината, а един от членовете на организацията спечели второ място в категорията "Доброволец на годината".

След представянето на отчета членовете на Младежкия парламент пристъпиха към избор на ново ръководство. Всички кандидати за позиции представиха и предложиха своята визия за развитие на парламента. След тайно гласуване за нов председател бе избран Диляна Кралева, за заместник-председател Габриела Димитрова, за секретар Виктория Николова и Ива Трионова за PR.

"Изключително горд съм от постигнатото през изминалата година и съм уверен, че новото ръководство ще продължи да развива нашата работа с още по-голяма енергия и иновативност," каза новият председател Диляна Кралева.

Събранието завърши с дискусия за предстоящите инициативи и планове за новата година, като младите лидери споделиха своите идеи и визии за бъдещето на Младежкия парламент в Русе.

На финала младежите бяха подготвили изненада и изпратиха абитуриентите със специално подготвени подаръци и празнична торта.