На красива церемония, провела се тази вечер в Благоевград, бе избрана носителката на престижното отличие "Жена на годината“ за 2024 година, предаде репортер на "Фокус“.

Церемонията се проведе в зала "22-ри Септември“, където под светлините на прожекторите попаднаха десет заслужили благоевградчанки, които са пример за всеотдайност и неуморен труд в полза на своя град.

Номинирани за отличието тази година бяха: Александра Димитрова Клечорова – журналист; Биляна Топурска – общественичка, основател на инициативата "Донеси-Вземи!“; Вера Пелтекова – ветеринарен лекар; Горица Митова – общественичка, преподавател, член на Съюза на офицерите и сержантите Благоевград и Национална асоциация сигурност; Даниела Пърличкова – директор на детска градина "Синчец“; Елица Калпачка – зам.-административен ръководител на Районна прокуратура – Благоевград; Емилия Халилова – социален работник, общественичка; Кирилка Димитрова – акушер по образование, писател; Олга Петрова – преподавател, ръководител на балетна школа "Релеве“ и Стефка Терзийска – предприемач, общественичка.

Заместник-кметът по култура и спорт на Община Благоевград Станислав Кимчев поздрави всички номинирани дами и всички присъстващи в зала с днешния празник Благоевещение. Той разказа и своя лична история, свързана с неговата баба Тена, която той определи като истинска българка и майка.

"В квартал "Ораново“ на град Симитли живееше моята баба Тена, която казваше така: "Ако трябва една работа да се свърши, жена ке я свърши!“

Той отбеляза, че за него е истинско удоволствие да бъде гост на церемонията по връчването на наградата "Жена на годината на Благоевград“. По думите му всички дами, номинирани в тазгодишния престижен конкурс, имат защо да са под светлините на прожекторите тази вечер.

"Въпреки, че само една от вас ще стане носителка на приза "Жена на годината на Благоевград“, то вярвам, че изборът на благоевградчани не е случен. Вярвам, че всяка една от номинираните вдъхновява със своята кауза. Сигурен съм, че на журито никак не му е било лесно да вземе своето решение, защото вие, уважаеми дами, сте не само посланици на женствеността, но и пример за отдаденост към професията. Вашата решителност, упорития ви труд и постижения са стимул за всички нас. Те ни вдъхновяват и правят света около нас по-красив и по-добър“, каза още заместник-кметът Станислав Кимчев.

След представяне на всички номинирани дами и кратка музикална програма, последва обявяване на победителката. Тази година с приза "Жена на годината“ у дома ще се прибере Биляна Топурска – общественичка и създател на благотворителната инициатива "Донеси-Вземи“.

Носителката на престижното отличие не успя да скрие вълнението си от всичко, което се случва, като дори заяви, че не може да повярва, че това се случва и че тя наистина се намира на тази церемония.

"Преди четири години, когато започнахме инициативата "Донеси-Вземи“, всичко беше просто идея, която прерастна в любов, изискваща голяма отдаденост и отговорност. Тази отговорност днес става нещо огромно. Благодаря на всички хора, които повярваха в тази лудост, защото преди четири години "Донеси-Вземи“ изглеждаше така. Благодаря и на семейството ми за подкрепата“, допълни Топурска.

Конкурсът "Жена на годината“ е създаден, за да вдъхновява, но и за да отдава почит към всички дами, които могат да бъдат пример за подражание, казват неговите организатори от Женското благотворително дружество "Македония“. Всяка година сред номинираните място намират жени, които ежедневно отдават време, професионални и личностни умения и нерядко и средства, за да помагат на обществото ни да върви напред и да се усъвършенства в името на общото благо.