Първата музейна работилница, посветена на кюстендилската акция за спасяването на българските евреи от смърт през Втората световна война се провежда днес и утре в Регионалния исторически музей. Това съобщи пред "Фокус“ музейният експерт Мирослава Таскова.

Поводът е 80 години от събитията, довели до спасяването на близо 50 000 български граждани с еврейски произход от лагерите на хитлеристка Германия. В тях активно участие вземат личностите от Кюстендил начело с Димитър Пешев – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев. Поради политическата ситуация в България след войната, добрината, която извършват, е призната едва след тяхната смърт.

Те всички са почетени със званието на държавата Израел "Праведник на света", давано на хора от нееврейски произход, които с риск за живота си са спасявали евреи от нацистко изтребление. Почетени са и с най-високото отличие в България, връчвано от нейния президент на лица с изключително големи заслуги към страната ни – Орден "Стара планина" I степен.

"За нас от години е предизвикателство да разработим такава програма, която да може да бъде по-близо до децата, да бъде представен този исторически факт по близък до децата начин, тъй като тази тема обикновено е насочена към по-възрастни хора, по-разбираема е за възрастните хора, може би защото осъзнато е това, което се е случило от гледна точка на възрастта. Това, към което ще насочим вниманието на децата в тези занимания, ще бъде към това да правим добро, да правим добри неща, добри дела, тъй като това, което се е случило тогава преди 80 години е точно това – едни хора са помогнали на други хора да не бъдат погубени, и това само защото те самите са били Човеци, са направили нещо невероятно за времето си, което за съжаление като признание за тяхното дело идва много по-късно, след като те вече не са между живите. Но като цяло тяхното добро е било възнаградено“, разказа Мирослава Таскова.

Заниманията за деца предлагат изработване на копие на ордена с трибагрена лента за носене на шия, както и подреждане на пъзели, които запознават със спасителите и тяхното добро дело.

Венцеслав ИЛЧЕВ